home actueelactiviteitenkalender

Activiteitenkalender

Za 4 feb 2017 Wisselexpositie: Objecten met een verhaal

Jaarlijks krijgt het museum vele schenkingen, variërend van schilderijen en tekeningen tot foto’s, gebruiksvoorwerpen en dagboeken. Een selectie van die objecten vormt een nieuwe wisselexpositie in de Deense Woning in caisson 3. De expositie is genaamd ‘Objecten met een verhaal, schenkingen uit 2016’. De registratiewerkgroep Watersnoodmuseum heeft deze tijdelijke expositie samengesteld.

De tentoonstelling is in het jaar 2017 te zien in het Watersnoodmuseum.
Ma 20 feb 2017 Voorjaarsvakantie met extra activiteiten

Tijdens de voorjaarsvakantie is het Watersnoodmuseum ook op maandag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Dus in de periode van 20 februari tot en met 5 maart is het museum de hele week geopend.

Extra activiteiten: (inbegrepen bij de entreeprijs)

maandag 20, dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 februari, om 11.00 en 13.00 uur.
Familierondleidingen met gids.
Voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. Een gids vertelt het verhaal van de watersnoodramp van 1 februari 1953 op een wijze die geschikt is voor kinderen. Voor kinderen die kunnen lezen is er een bijpassende speurtocht. Kinderen die nog niet kunnen lezen kunnen een foto-speurtocht maken.

Woensdag 22 en donderdag 23 februari, van 11.30 tot 16.00 uur
Creatieve workshop met Marlies Verda.

Kinderen kunnen een knutselwerkje maken, gerelateerd aan het thema water. Na afloop mogen ze dit werkje mee naar huis nemen. Het is een inloop workshop, dus geen vaste tijden, behalve aanvang en afronding.

Maandag 27, dinsdag 28 februari, woensdag 1 en donderdag 2 maart: om 11.00 en 13.00 uur.
Familierondleidingen met gids

Woensdag 1 , vrijdag 3 en zondag 5 maart; 11.30 en 14.00 uur:
Toneelvoorstelling Stormkracht
Tijdens deze voorstelling wordt de nacht van 31 januari 1953 weer tot leven gebracht. De voorstellingen duren circa een uur. De toneelvoorstellingen zijn kosteloos bij te wonen bij een bezoek aan het Watersnoodmuseum. Het is aan te raden om op tijd te komen. Reserveren is namelijk niet mogelijk en er is een beperkte beschikbaarheid per voorstelling. De eerste 15 bezoekers per voorstelling ontvangen bovendien een gratis consumptiebon die te besteden is in de Koffiehoek.

In het verhaal spelen Jan en Sara de hoofdrol. Jan is een eenvoudige boerenjongen en Sara is een meisje dat dolgraag naar Parijs wil, en dan is er nog de zoon van de wethouder: Gilles. Gilles vindt Sara leuk, maar Jan ook. Terwijl het water stijgt gaan ze naar een feest in het raadhuis. De storm neemt toe en het water blijft stijgen. Dan moeten Sara en Gilles naar huis met de auto. Plots springt Jan voor de auto.

Dinsdag 28 februari en woensdag 1 maart, van 11.30 tot 16.00 uur:
Creatieve workshops met Marlies Verda

Zo 1 jan 2017 Beleef de Deltaroute

Het Watersnoodmuseum heeft met Beleef de Deltaroute een interessante aanvulling op de tentoonstelling in caisson 4. Daar is aandacht voor de innovaties in de zuidwestelijke delta, het gebied waar in 1953 de watersnoodramp plaatsvond. Om herhaling van een dergelijke ramp te voorkomen bouwde Rijkswaterstaat Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoog water uit zee: De Deltawerken, die worden uitgelicht in de Deltaroute.

Rijkswaterstaat en de ANWB bieden met ‘Beleef de Deltaroute’ een leuk en interessant dagje uit rond de 13 Deltawerken in Zeeland, Zuid-Holland en Brabant. Zij nodigen iedereen uit om per auto, fiets of te voet één van die Deltawerken te bezoeken en tegelijkertijd iets leuks te ondernemen in de omgeving, (www.beleefdedeltaroute.nl) .

Tentoonstellingswand
Een bijzondere kaart met daarop de 13 deltawerken, korte, informatieve filmpjes over die deltawerken en hun omgeving en een overzichtskaartje dat de bezoeker mee kan nemen vormen samen een tentoonstellingswand in het vierde van de vier Phoenix caisson die in 1953 zijn gebruikt om het laatste gat van de ramp, bij Ouwerkerk in Zeeland, te sluiten.

Het Zeeuws Museum in Middelburg heeft het Watersnoodmuseum een aantal “stenen” van piepschuim met polyester geschonken om te gebruiken bij de ‘Beleef de Deltaroute’-informatiewand. Eerder werden ze gebruikt in hun tentoonstelling “Bescherm me”, wat een mooie link legt naar de Deltawerken, die 3 miljoen mensen beschermen. De maker van de stenen is Peter Bosman, wiens opa, Heero Leefoge, voorman was bij de operaties rond de sluitingen van de caissons van meerdere Deltawerken. Zoals de Veerse Gatdam en de Zandkreekdam. Er is hiervan een film van gemaakt door Bert Haanstra, die nu getoond wordt in het Rijksmuseum.