home algemeen donaties vernieuwde uitgave van het boek over de caissons

Vernieuwde uitgave van het boek over de caissons

Het Watersnoodmuseum is gelegen in vier van de meest markante bouwwerken van Nederland. Gigantische betonnen caissons van maar liefst 62,5 meter lang, 19 meter breed en 19 meterhoog. Half verzonken in de zeedijk nabij Ouwerkerk zijn deze grauwe kolossen inmiddels niet meer weg te denken uit het Zeeuwse landschap en bieden een blijvende herinnering aan de sluiting van het laatste dijkgat op 6 november 1953.

Het in 2002 verschenen boek Phoenix-caissons. Drijvende kolossen voor vrede en veiligheid heeft tot dusver al een groot publiek laten kennismaken met het verhaal achter deze enorme Phoenix-caissons. Op basis van diepgravend onderzoek schetst schrijver Cor Heijkoop middels oude documenten, interviews met betrokkenen en uniek beeldmateriaal een omvattend beeld van de bijzondere geschiedenis achter de caissons:

Oorspronkelijk gebouwd en gebruikt bij de aanleg van kunstmatige havens tijdens D-Day, hebben ze vervolgens in 1945 een nieuwe functie gekregen bij het dijkherstel in Walcheren. Dit zorgde destijds  voor controverse door de introductie van nieuwe technieken boven de oude, vertrouwde werkmethoden. Tijdens het herstel van de stroomgaten na de stormvloed van 1953 herhaalde de geschiedenis zich: opnieuw waren de Phoenix-caissons een doorslaggevend element voor het herstel van de dijken en vormden zo feitelijk de basis voor de latere Deltawerken. Werkelijk drijvende kolossen voor vrede en veiligheid!

Nog steeds is er een grote interesse naar de markante bouwwerken; de destijds door de Stichting Caissons Ouwerkerk/Museum Watersnood 1953 uitgebrachte oplage is volledig uitverkocht en er blijven steeds nog nieuwe verzoeken naar dit boek binnenkomen. Tevens verdient het boek een grondige herziening: uiteraard heeft het onderzoek naar de caissons niet stilgestaan en er zijn nieuwe verhalen, feiten en beelden aan het licht gekomen. Het is tijd voor een moderne, verzorgde en actuele uitgave over dit uniek Zeeuws erfgoed!

Vanuit de commerciële sector wordt niets gedaan om dit verhaal levend te houden. Vandaar dat het Watersnoodmuseum in eigen beheer duizend exemplaren wil uitbrengen. Draag bij aan de realisatie van dit project en houd de bijzondere geschiedenis van de caissons voor iedereen beschikbaar!

Steun dit project

Steun dit project

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean ac mauris risus. Aenean venenatis orci massa, nec tincidunt elit auctor non. Nullam eu diam laoreet, elementum erat sit amet, pharetra velit.

Maak uw keuze Steun dit project