Watersnoodmuseum in Ouwerkerk sluit 2020 af met 62.000 bezoekers

OUWERKERK – De derde verplichte sluiting van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk vanwege COVID-19 zorgt ervoor dat het museum het jaar 2020 afsluit met een bezoekersaantal van 62.000. Een aantal waar het museum dik tevreden mee is.

Het jaar 2020 begon zo goed met veel hogere bezoekersaantallen in januari en februari 2020 in vergelijking met deze maanden de jaren ervoor. In maart kwam echter de eerst sluiting van het museum door COVID-19, tot 1 juni 2020. Een tweede volledige sluiting duurde twee weken in november jl en momenteel is er een derde sluitingsperiode gestart die nog doorloopt tot 19 januari in het nieuwe jaar. Maar liefst 15 weken moet het museum zijn deuren zo in totaal sluiten, dit jaar.

Goede zomer
Tijdens de zomermaanden van 2020 wist het publiek het Watersnoodmuseum gelukkig goed te vinden. Hoewel bezoekers alleen nog terecht konden via het online ticket-systeem werd dit snel en adequaat door het publiek opgepakt. Er werden diverse voorzieningen in het museum aangebracht zodat voldaan werd aan de eisen van het museumprotocol met betrekking tot corona en waardoor bezoekers zich veilig genoeg voelden om het museum toch te blijven bezoeken.

Vanaf juni 2020 zijn de groepen bijna volledig weggevallen. Ter vergelijking: in 2019 ontving het Watersnoodmuseum nog 750 groepen. Het omzetverlies hierdoor is dan ook fors. Gelukkig zijn er voor 2021 alweer reserveringen binnengekomen. In 2019 ontving het museum nog 97.000 bezoekers. Dit jaar komt de teller uit op 62.000. Een terugval die verklaarbaar is door de sluiting van het museum en het weggevallen groepsbezoek.

Bizar jaar
Siemco Louwerse, directeur van het Watersnoodmuseum: “Het is een bizar jaar met een ongrijpbaar virus. Het zijn spannende tijden voor ons als museumorganisatie. Velen van ons, vrijwilligers en medewerkers, hebben ook in hun persoonlijk leven de beperkingen aan den lijve ondervonden. De kerstdagen zullen dan ook een diepere betekenis krijgen.”

Louwerse vervolgt: “Ik ben ongelofelijk trots op een ieder die ons heeft gesteund van vrijwilligers, medewerkers, leveranciers, overheden tot fondsen. En natuurlijk veel dank aan de bezoekers die ons weer in grote getalen opzochten in de periode dat het kon”.

Nieuwe onderdelen
In 2021 zullen er weer nieuwe onderdelen aan het museum worden toegevoegd. Een nieuwe oral history ruimte waar de indrukwekkende verhalen van 1953 kunnen worden bekeken en beluisterd. Ook wordt de werkplaats van Weltevreden uit Zierikzee nagebouwd. Daar werd de noodzender door Peter Hossfeld gebouwd die nu al te bewonderen is in het eerste caisson van het museum.