Watersnoodmuseum

Vanwege Coronamaatregelen gesloten

We zijn het nieuwe jaar met gesloten museumdeuren begonnen, maar hebben ook weer ons digitale museum voor u geopend. Op deze homepage worden dagelijks nieuwe berichten geplaatst: feiten en weetjes, objectverhalen, persoonlijke verhalen en meer. U kunt ook onze Facebookpagina volgen om de nieuwe berichten van het digitale museum te volgen.
Daarnaast is er ons virtuele digitale museum.


Bestel nu uw tickets vanaf woensdag 26 januari 2022

Reserveer nu alvast uw tickets

Online tickets voor een bezoek

Werkwijze: kies het aantal tickets en een tijdsblok (09:45 tot 10:15, 10:15 tot 10:45 etc.) waarop u wilt arriveren. Betaal online en ontvang uw ticket(s) per e-mail. Binnen dat tijdsblok moet u zich aanmelden bij de entreebalie met de tickets geprint of op uw mobiele telefoon. Na het scannen van uw ticket kunt u naar binnen. Per tijdsblok is er een limiet van het aantal personen dat naar binnen mag, dus kom op tijd. Ook met de Museumkaart, VIP-kaart BankGiro Loterij, Vriendenpas en Rotterdampas is reserveren gewenst. U kunt dan uw ticket èn kaart scannen bij binnenkomst.

Bij beginnende klachten inzake Covid 19 verzoeken wij u vriendelijk om thuis te blijven.


Bezoek het Digitaal Museum

Interactief, Virtual Reality, 360° Video, Augmented Reality


Het Vijfde Caisson


Vanwege Coronamaatregelen gesloten


Op 1 februari 2022 vindt de 69ste herdenking plaats van de Watersnoodramp. Ook dit jaar zal de herdenking op een andere wijze plaatsvinden dan gebruikelijk. Door de geldende coronamaatregelen is het niet mogelijk om elkaar te treffen in het Watersnoodmuseum. In plaats daarvan willen we met u de slachtoffers van de ramp van 1953 herdenken vanuit huis. Omroep Zeeland verzorgt in de ochtend een live-uitzending. Daarnaast houdt het Watersnoodmuseum op dinsdag 1 februari 2022 een livestream zodat iedereen de jaarlijkse herdenking van de watersnoodramp thuis kan volgen. Deze livestream is te zien op watersnoodmuseum.nl/herdenking-2022

Bloem leggen
We willen ook dit jaar de slachtoffers van de watersnood van 1 februari 1953 herdenken middels het (laten) leggen van een bloem. Vorig jaar vormden de witte rozen een indrukwekkende bloemenzee. Alle rozen zullen we tijdens de herdenking neerleggen bij het watersnoodmonument. Op deze manier kunt u, ondanks dat u er persoonlijk niet bij kunt zijn, toch stilstaan bij de herdenking.
U kunt in de webshop een witte roos reserveren voor € 2,50 per bloem.

Webshop - witte roos

INVLOED

De zeespiegel stijgt, het land daalt, hoe gaan we hiermee om? We hebben slimme koppen nodig, kun jij ons helpen? Verdiep je kennis en laat je InVloed gelden!

Reizen in de tijd
Ook al zijn we gezien de huidige maatregelen gesloten, wil dit niet zeggen dat we stil zitten. We hebben nieuwe opnames gemaakt over het verhaal van Janny Kosten die de ramp als 10-jarig meisje heeft meegemaakt, waarna zij in een Deense geschenkwoning kwam te wonen. Dit filmpje gaan we gebruiken voor een nieuwe educatieve les in het Watersnoodmuseum onder de naam ‘Reizen in de tijd’.

De zee neemt, de zee geeft
Het Watersnoodmuseum werd genoemd in het Instagram account van @willemstad _brabant met het volgende bericht:
‘Een stormachtige nacht herinnert aan de watersnoodramp. Water is mooi, maar net als Kniertje ooit zei ‘de zee neemt en de zee geeft’, was ook het wassende water in de Ruigenhilpolder op 1 februari 1953 de oorzaak van 103 watersnoodslachtoffers in Heijningen. Daarom is het Watersnoodmuseum ook zó belangrijk.’

Deltaplan
De speciaal voor de ontwikkeling van het plan in 1953 ingestelde Deltacommissie presenteert nog hetzelfde jaar het Deltaplan. Het is één van de meest revolutionaire waterbouwkundige projecten ter wereld. Een project met maar één doel: ervoor zorgen dat een ramp zoals die zich in 1953 voltrokken heeft nooit meer kan gebeuren. Eén van de belangrijkste onderdelen is het met 700 kilometer inkorten van de kustlijn. Dit onder het motto: ‘Hoe korter de kust, hoe gemakkelijker de verdediging.’
Om dat doel te bereiken stelt de Deltacommissie voor de zeearmen in het deltagebied volledig af te sluiten en alle zeeweringen op ‘Deltahoogte’ te brengen. Uitgangspunt daarbij is een waterstand van vijf meter boven NAP bij Hoek van Holland. De Deltacommissie becijfert dat door het uitvoeren van deze maatregelen de kans op een overstroming uitkomt op eens in de 4000 jaar in het deltagebied en het noorden, en eens in de 10.000 jaar voor de Randstad.

Waterbeheersing
Het Deltaplan biedt niet alleen veiligheid maar brengt ook betere waterbeheersing. Daardoor kan de verzilting van landbouwgrond beperkt worden en zijn zoetwaterbekkens voor de landbouw mogelijk. Door de Deltawerken ontstaan nieuwe recreatiegebieden als het Veerse Meer. Dankzij de Delta-dammen zijn de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden een stuk beter bereikbaar en dat betekent een enorme stimulans voor recreatie en toerisme.
De Deltawerken zijn ook een forse impuls voor de werkgelegenheid. Jarenlang werken tienduizenden mensen bij de Deltawerken. Voor de Nederlandse waterbouwers is het Deltaplan een enorme opdracht. Ze kunnen niet terugvallen op ervaring en bestaande technieken. Daarom wordt gekozen voor bouwen van klein naar groot, van gemakkelijk naar moeilijk.

De foto’s hieronder zijn van de Deltawerken in aanbouw bij de Brielse Maas.

Expositie waterbouwers

Met dank aan gedeputeerde Anita Pijpelink en provinciaal bestuur. Het is zó belangrijk om te blijven investeren in musea!
Lees hier het bericht in de PZC

Klik op de afbeelding voor een filmpje van de uitreiking.

Trots op Zeeland – Zeeland helpt Limburg
Het eerste Zeeuwse Compliment is uitgereikt! Op maandag 10 januari jl. kreeg de organisatie Zeeland helpt Limburg in de personen van Siemco Louwerse, Marieke Braber en Anita de Munnik het compliment uitgereikt uit handen van commissaris van de Koning Han Polman. Van harte gefeliciteerd!
Getroffenen en hulpverleners van de watersnood in de Provincie Limburg hebben de mogelijkheid gekregen om gebruik te maken van een gratis vakantie in Zeeland. Op initiatief van het Watersnoodmuseum, HISWA-RECRON (brancheorganisatie recreatiebedrijven) en Rotary Zierikzee en in samenwerking met de Provincie Zeeland en Gemeente Schouwen-Duiveland zijn er zo’n 100 vakanties gefaciliteerd.

Het verhaal van Yermolai Cantineau over radiozendamateur Wim Cantineau
Yermolai Cantineau is de kleinzoon van Wim Cantineau en vertelt het verhaal van zijn opa. Wim Cantineau was in 1953 een van de zendamateurs die met zijn zendapparatuur zich inzette voor het noodcommunicatienetwerk, zodat de berichtgeving tussen overheidsinstanties tot stand kwam en kon blijven. Yermolai vond het logboekje van zijn opa, waarop staat: PA0TZ 1-2-’53.

𝗛𝗘𝗧 𝗩𝗘𝗥𝗛𝗔𝗔𝗟 𝗩𝗔𝗡 𝗠𝗜𝗡𝗔 𝗩𝗘𝗥𝗧𝗢𝗡 -𝗞𝗢𝗢𝗜𝗝𝗠𝗔𝗡
Stel je voor dat je wakker wordt en moet vluchten voor water. De zee slokt grote delen van Nederland op. Kijk hier het spannende verhaal van de Watersnoodramp van 1953 te beleven voor doven en slechthorenden.
In deze vodcast vertelt Mina Verton-Kooijman haar verhaal over de Watersnoodramp. Door ‘kunstmatige intelligentie’ komen bij deze aflevering mooie beelden die passen bij haar verhaal.
We leggen even uit wat een vodcast is. Een podcast is een verhaal of gesprek waar je naar kunt luisteren. Maar hoe kunnen kinderen die doof en slechthorend zijn ook genieten van een podcast? Door een slimme technologie zijn drie afleveringen van de podcast ‘Toen was ik 12’ van Willem Wever nu ook te beleven voor dove en slechthorende kinderen.
𝗞𝘂𝗻𝘀𝘁𝗺𝗮𝘁𝗶𝗴𝗲 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗹𝗹𝗶𝗴𝗲𝗻𝘁𝗶𝗲
‘Kunstmatige intelligentie’ is een techniek waarbij de computer dingen maakt, zonder dat een mens de computer helpt. De computer kan hierdoor zelf denken en maakt door de woorden uit de podcast zelf de beelden die erbij passen. Slim hè?
𝗩𝗼𝗱𝗰𝗮𝘀𝘁
Deze podcast met video en beelden wordt zo heel visueel, dat noemen we dus een ‘vodcast’! Kijk je mee? De afleveringen zijn natuurlijk voor iedereen heel leuk om te zien.

Met dank aan NPO/ZAPP.

𝟮𝟬𝟬𝟯 𝗗𝗘 𝗗𝗜𝗝𝗞𝗩𝗘𝗥𝗦𝗖𝗛𝗨𝗜𝗩𝗜𝗡𝗚 𝗕𝗜𝗝 𝗪𝗜𝗟𝗡𝗜𝗦
𝗛𝗲𝘁 𝘃𝗲𝗿𝗵𝗮𝗮𝗹 𝘃𝗮𝗻 𝗧𝗮𝗻𝗻𝘆 𝗱𝗲 𝗥𝗼𝗼𝗶𝗷
De strijd tegen het water is van alle tijden. Vaak komt het water op een onverwacht moment. In de nacht van 26 augustus 2003 verschuift de dijk door bij Wilnis, het water stroomt met kracht het dorp in. Tanny de Rooij vertelt over de spanning in de eerste uren. De schade was groot, maar gelukkig vielen er geen slachtoffers.

𝗭𝗔𝗡𝗗𝗭𝗔𝗞𝗝𝗘 𝗦𝗣𝗘𝗖𝗜𝗔𝗟𝗘 𝗘𝗗𝗜𝗧𝗜𝗘
Steun het museum door aankoop van deze speciale editie van het zandzakje. Juist nu de deuren weer moesten sluiten…
Gemaakt door: Corrie Vijverberg
Na de ramp van 1953 werden zandzakjes verkocht ten bate van de inzamelactie ‘Beurzen open, dijken dicht’.
Deze speciale editie verwijst naar de ‘originele’ zandzakjes. Ze zijn gevuld met zand waarmee de caissons in Ouwerkerk na 6 november 1953 zijn gevuld. Door de aankoop van een zandzakje helpt u mee om de basis van het Watersnoodmuseum te verstevigen.
Bestellen kan door te klikken op onderstaande link:

Webshop

𝗡𝗜𝗘𝗨𝗪𝗘 𝗪𝗜𝗦𝗦𝗘𝗟𝗧𝗘𝗡𝗧𝗢𝗢𝗡𝗦𝗧𝗘𝗟𝗟𝗜𝗡𝗚
Hoewel de deuren van het Watersnoodmuseum voorlopig weer gesloten zijn, zitten we natuurlijk niet stil.

Achter de schermen zijn Suzan, Corry en Marc aan het werk om een selectie te maken van nieuwe schenkingen aan het museum, die straks in de wisseltentoonstelling te zien zullen zijn. Elke schenking heeft natuurlijk zijn eigen verhaal, en zorgen voor blijvende herinneringen.

De tentoonstelling 'Here comes the Flood' van fotograaf Rem van den Bosch geopend door voorzitter Karla Peijs

Watersnoodmuseum trekt 53.000 bezoekers in 2021

OUWERKERK – Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk heeft in 2021 53.000 bezoekers getrokken. Het bezoekersaantal ligt lager dan in 2020 toen nog 62.000 gasten de weg naar Ouwerkerk wisten te vinden.

De reden voor de terugloop in aantallen is duidelijk: corona beperkende maatregelen en een lange periode van gedwongen sluiting, waarmee het jaar ook weer voortijdig is afgesloten. Het Watersnoodmuseum is normaliter jaarrond geopend voor publiek.

Lees meer..

In deze tijd hebben we uw steun hard nodig. Zodat we, nadat we onze deuren weer mogen openen, weer vooruit kunnen kijken met ons indrukwekkende museum. Met al onze bijzondere museumstukken en persoonlijke verhalen. Al vanaf een klein bedrag kunt u het Watersnoodmuseum helpen om deze moeilijke tijd door te komen.

Verhalen over Water


De Verhalen over Water, dat is waar dit museum over gaat.Verhalen over de Watersnood van '53, over de wederopbouw, over de Deltawerken en verhalen over waterveiligheid. Steeds verteld door de mensen die het hebben meegemaakt.

Ontdek alle verhalen

97.000 Bezoekers in 2019, gemiddeld beoordeeld met een 8,8!

Watersnoodramp


Nederland heeft de afgelopen tweeduizend jaar vaak met overstromingen te maken gehad. Het woord ‘Nederland’ zegt het al. ‘Neder’ betekent ‘laag’. Als er een storm opsteekt en het zeewater wordt opgezweept, dan kan de kust van het laagland overstromen.

Naar de kennisbank

Deltawerken


Het is één van de meest revolutionaire waterbouwkundige projecten ter wereld: Het Deltaplan. Bij de uitvoering van de Deltawerken (1953-1997) zijn tal van innovatieve nieuwe technieken en materialen gebruikt.

Naar de kennisbank