Watersnoodmuseum presenteert iconische topstukken Canon van Nederland

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk presenteert sinds vrijdag 18 mei drie iconische topstukken uit de Nederlandse geschiedenis. De iconische voorwerpen zijn speciaal geselecteerd voor de Canon van Nederland en geven een bijzondere kijk op de geschiedenis van de watersnood.

Met de presentatie van de topstukken is het Watersnoodmuseum officieel toegetreden tot het landelijke Canonnetwerk. Willem Bijleveld, directeur Nederlands Openluchtmuseum, overhandigde Siemco Louwerse, directeur Watersnoodmuseum, het Canonschildje dat symbool staat voor de toetreding.

Topstukken Canon van Nederland
De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. De watersnood is een van de Canonvensters van de Canon van Nederland. De topstukken bestaan uit het kunstwerk ‘De Verdronkenen’, een vulpen van bakeliet en een gele canvastas die als reddingsmiddel fungeerde. De topstukken zijn geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat zij een van de verhalen verbeelden van het venster de Watersnood. Bekijk de online pagina met de topstukken van het Watersnoodmuseum hier.

Van 2003 tot 2008 werkt beeldend kunstenaar Miep van Riessen (1944-2015) aan het vijfluik ‘De Verdronkenen’. Op doek schildert ze de Zuidwestelijke Delta, waarna ze met de hand de namen borduurt van de 1836 slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Ze geeft met dit bijzondere monument de getroffenen van een van de grootste overstromingen uit de recente Nederlandse geschiedenis hun naam terug.

In 1989 vindt een landbouwer bij het ploegen van zijn land in de buurt van Dreischor een vulpen van bakeliet met de inscriptie J.M. Schot v. Veen. Deze pen was eigendom van Johannes Marinus Schot van Veen, omgekomen tijdens de Watersnoodramp op 1 februari 1953. Hij was 21 jaar oud. Dankzij zijn pen, die meer dan drie decennia na zijn dood gevonden wordt, blijft de herinnering aan Johannes levend.

De familie Van den Hoek zit al uren op zolder wanneer vanuit een vliegtuig een gele tas met opblaasbare rubberboot wordt gedropt. De tas valt dwars door het dak van hun boerderij. Het gezin weet zich met behulp van de boot in veiligheid te brengen. Baby Arie wordt vanwege de winterkou in de canvas tas gestopt. De tas staat daarmee symbool voor veel meer bijzondere reddingen tijdens de Watersnoodramp van 1953.

Canonnetwerk
Met de Canon van Nederland als uitgangspunt slaan musea door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Het Canonnetwerk is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De komende jaren groeit het netwerk uit tot enkele tientallen musea, verspreid over 12 provincies, met voorwerpen die onmisbaar zijn om de Canon van Nederland te verbeelden. Zo komt de bezoeker oog in oog te staan met de geschiedenis van Nederland. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.