Filmvertoning Operatie Oosterschelde

Data: 5 januari.

Tijden:  Inloop vanaf 13.30 uur. Film start om 14.00 uur.

Kosten: Toegang € 7,50, inclusief koffie/thee en appeltaart.

 

Na de Watersnoodramp van 1953 kwam de Deltawet tot stand. Een aantal grote zeegaten in het zuidwesten van Nederland zou worden afgesloten met dichte dammen. Dat bood bescherming tegen de zee. Over de gevolgen voor landschap en milieu werd niet nagedacht.

Eén man protesteerde tegen de afsluiting van de Oosterschelde, omdat hij vreesde voor de gevolgen voor het milieu: ir Jan Loeff, hoofdredacteur van de ANWB Waterkampioen. Later kreeg hij medestanders. Er ontstond een heuse Zeeuwse verzetsbeweging, de Aktiegroep Oosterschelde Open. Journalisten en studenten van o.a. de Technische Universiteit in Delft steunden de strijd. Uiteindelijk gaf de komst van de regering Den Uyl de doorslag. Men benoemde een commissie die adviseerde om een dam met een stormvloedkering te bouwen. Na veel wikken en wegen stemde de Tweede Kamer in met de bouw van de huidige Oosterscheldekering.

In de film “Operatie Oosterschelde”, van filmmaker Joop Span, vertellen Jan Terlouw, Kees Slager en vele andere hoofdrolspelers van toen over hun strijd en overwinning. Het milieu in de Oosterschelde bleef gespaard.

De film te zien in het auditorium van Het Vijfde Caisson, gelegen naast het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

januari 5 @ 12:30
12:30 — 14:30 (2h)