Lezing ‘Oplossingen voor hoogwaterbeschermingen wereldwijd’

Lezing professor dr. ir. Bas Jonkman, Hoogleraar Waterbouw TU Delft
Titel: ‘Oplossingen voor hoogwaterbeschermingen wereldwijd’
Ontvangstruimte caisson 1
15.00-16.30 uur (lezing en mogelijkheid tot vragen)

Het onderwerp:

Veel kustgebieden in de wereld lopen kans op overstromingen door stormvloeden, tropische stormen en andere gevaren. Deze lezing laat zien hoe verschillende regio’s – Nederland, de Baai van Tokyo en Texas – omgaan met kustgevaren en bezig zijn met de ontwikkeling en realisatie van overstromingsrisico reductie systemen.

In Nederland is de afgelopen decennia een uitgebreid waterveiligheidsprogramma ontwikkelt; de laatste jaren is dat programma herzien en aangepast aan de landelijke overstromingsrisicobeoordelings-normen. De Baai van Tokyo wordt bedreigd door tyfoons en tsunami’s. Meer dan een miljoen mensen wonen beneden zeeniveau en ze worden slechts beschermd door een reeks van ‘floodwalls’ en sluizen. In Texas is de kans op kust-overstromingen ten gevolge van orkanen in de Houston Galveston-regio groot, maar er is geen uitgebreid veiligheidssysteem aanwezig.

Door de jaren heen zijn er uitgebreide plannen ontwikkeld (zoals dijken, keringen en natuurlijke elementen), professor Jonkman laat er deze lezing een paar van zien. Het laatste deel van de presentatie gaat kort in op de vergelijking tussen de regio ‘s en zal een breder inzicht geven in de trends op het gebied van oplossingen voor het verminderen van de kust risico’ s, zoals de ontwikkeling van innovatieve stormvloedkeringen en natuurlijke waterkeringen.

Toegang tot de lezing is gratis, bij aankoop van een entreekaartje voor het museum en bij gebruik van de Museumkaart. Aanmelden is raadzaam, want vol = vol.

oktober 25 @ 13:00
13:00 — 15:00 (2h)