Lezing in het Watersnoodmuseum: “Geschenkwoningen”

Maand van de Geschiedenis

Janny Lock (Giesendam, 1949) deed uitgebreid onderzoek naar de geschenkwoningen. Als kind van net geen vier jaar maakte zij de Watersnoodramp mee. Tot 2008 woonde Janny zelf in een van de geschenkwoningen. Haar huis staat momenteel in het Openluchtmuseum in Arnhem. Toen ze erachter kwam dat er nog nauwelijks onderzoek was gedaan naar de geschiedenis van haar geliefde woning, dook ze zelf de archieven in. Lock publiceerde diverse artikelen over het onderwerp en werd uitgenodigd om in Noorwegen over haar onderzoek te vertellen en eveneens de architect van de oorspronkelijke huizen te ontmoeten.

Na de ramp van 1953 werden van over de hele wereld werden geschenkwoningen geschonken om de mensen te helpen, die in de getroffen gebieden leefden en hun huis waren kwijtgeraakt. Er kwamen 971 geschenkwoningen vanuit het buitenland; 816 uit Scandinavië en 155 uit Oostenrijk.

Het was echter niet zo dat iedereen stond te juichen toen ze de houten geschenkwoningen kregen toegewezen. De mensen waren dergelijke houten huizen niet (meer) gewend. Men hechtte veel waarde aan een Hollands interieur en al snel werden de houten planken voorzien van een oer-Hollands behangetje. Bovendien stuitten de bewoners, na enige tijd in de huizen te hebben gewoond, op veel problemen en bleek er behoorlijk wat mis. Na veel discussies en onderhandelingen tussen burgers en gemeenten werden de problemen grotendeels opgelost.

Praktische informatie
Zondag 21 oktober 2018
Aanvang 11.00 uur
De lezing is gratis bij een (betaald) museumbezoek en duurt een uur.
Reserveren kan via info@watersnoodmuseum.nl of 0111-644382.
De lezing is gericht op volwassenen, maar voor kinderen ook leuk!

oktober 21 @ 09:00
09:00 — 10:00 (1h)