Kinderworkshop: Onbereikbaar tijdens een ramp, wat nu?!

Maand van de geschiedenis

Kinderworkshop: Onbereikbaar tijdens een ramp, wat nu?!

Peter Maartense

Zaterdag 22 en vrijdag 28 oktober 2022

11.00 uur & 13.00 uur
Gratis bij een betaald museumbezoek. Aanmelden niet nodig.

Tegenwoordig is bijna iedereen via smartphone, internet en Wi-Fi verbonden met elkaar. Dat is de afgelopen 20 jaar in razend tempo toegenomen. Bijna niemand kan zich voorstellen ergens zonder telefoon heen te gaan. Tijdens de Watersnoodramp van 1953 was dit wel anders. Nadat de dijken braken en het land overstroomde viel de elektriciteit uit en daarmee ook de ouderwetse telefoondienst.

Gelukkig konden radiozendamateurs contact leggen tussen het rampgebied en de buitenwereld.

Mensen die zendamateur wilden worden in die tijd moesten een examen afleggen bij de PTT en kregen daarna een vergunning om radio-uitzendingen te mogen doen. Doordat de communicatie door de zendamateurs snel op gang kwam, werden er mensenlevens gered. Communicatie is dus van levensbelang bij noodsituaties.

Kun je je voorstellen dat er een ramp gebeurt en je niemand kan bereiken?! Tijdens deze workshop leer je over verschillende manieren van communiceren. Waarom werkt communicatie met een tuinslang bijvoorbeeld niet, maar met een koperen draad wel? Je leert over de geschiedenis van berichten via rooksignalen of trommels tot de radio’s van de zendamateurs.

oktober 28 @ 11:00
11:00 — 12:30 (1h 30′)