Vertoning film Operatie Oosterschelde

In het Johan van Veen-auditorium in Het Vijfde Caisson, gelegen naast het Watersnoodmuseum, wordt op zondag 22 december, maandag 23 december, zondag 29 december, maandag 30 december en zondag 5 januari de film ‘Operatie Oosterschelde’ van filmmaker Joop Span getoond. Vijftig jaar geleden wilde de overheid de Oosterschelde afsluiten met een dichte dam. Een kleine groep actievoerders vond dat onaanvaardbaar. Ze vochten om de Oosterschelde open te houden. 

Na de watersnoodramp van 1953 kwam de Deltawet tot stand. Een aantal grote zeegaten in het zuidwesten van Nederland zou worden afgesloten met dichte dammen. Dat bood bescherming tegen de zee. Over de gevolgen voor landschap en milieu werd niet nagedacht.

Eén man protesteerde tegen de afsluiting, omdat hij vreesde voor de gevolgen voor het milieu: ir Jan Loeff, hoofdredacteur van de ANWB Waterkampioen. Later kreeg hij medestanders. Er ontstond een heuse Zeeuwse verzetsbeweging, de Aktiegroep Oosterschelde Open. Journalisten en studenten van o.a. de Technische Universiteit in Delft steunden de strijd.

Uiteindelijk gaf de komst van de regering Den Uyl de doorslag. Men benoemde een commissie die adviseerde om een dam met een stormvloedkering te bouwen. Na veel wikken en wegen stemde de Tweede Kamer in met de bouw van de huidige Oosterscheldekering. In de film “Operatie Oosterschelde” vertellen Jan Terlouw, Kees Slager en vele andere hoofdrolspelers van toen over hun strijd en overwinning. Het milieu in de Oosterschelde bleef gespaard.

De documentaire Operatie Oosterschelde kreeg op het festival Film by the Sea 2019 twee prijzen, de publieksprijs en de juryprijs. “Het is een film die tot het einde boeit en zelfs spannend is, ook al weet de kijker de afloop”, aldus de jury, die bestond uit regisseur Ate de Jong, documentairemaker Helge Prinsen en PZC-redacteur Rolf Bosboom. 

Start film: 14.30 uur. Kosten: € 7,50 per persoon, inclusief koffie/thee en appeltaart met slagroom in de museumbrasserie, voorafgaand aan de film. Kaartjes te reserveren via: info@watersnoodmuseum.nl of 0111-644382. Duur van de film: 90 minuten. 

januari 5 @ 13:30
13:30 — 15:00 (1h 30′)