Watersnoodmuseum

Digitaal het museum bezoeken(Homepage tijdens de lockdown van maart tot juni)

Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen en steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?

Tijdelijk: kunstwerken te koop!
Creatieve vrijwilligers van het Watersnoodmuseum zetten zich vanuit huis in om geld op te halen tijdens de sluiting van het museum (vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus). Vrijwilligers maken zelf kunstwerken, waarna deze hier te koop worden aangeboden. De volledige opbrengst komt ten goede aan het Watersnoodmuseum.
De collectie kunstwerken is zeer uiteenlopend. Alle werken zijn gerelateerd aan een onderwerp dat te maken heeft met het museum.
Klik hier voor de kunstwerken.

Z

Letter van maandag 1 juni

Winactie
Vanaf donderdag 28 mei plaatsen we een week lang elke dag een nieuwe letter in ons digitale museum. Als je alle 7 letters achter elkaar zet dan vormen ze een woord. Stuur het juiste antwoord op naar info@watersnoodmuseum.nl o.v.v. ‘winactie’ en wie weet win jij een boek uit onze Uitgavenreeks naar keuze.

Locaties Deltawerken Bron: Rijkswaterstaat

Deltawerken
Een plan maken om te voorkomen dat delen van Nederland onder water komen te staan en de veiligheid van de bewoners van die kwetsbare gebieden garanderen. Dat was de opdracht waar de Deltacommissie, opgericht enkele weken na de watersnoodramp van 1953, haar tanden in moest zetten. Wil je meer te weten komen over het Deltaplan en het ontstaan van de Deltawerken? Luister dan naar hier het nieuwe audiofragment uit onze online museumtour.
Ook in onze Kennisbank vind je uitgebreide informatie over dit onderwerp.

???????????? ??? ?????
Vrijwilligers: we kunnen niet zonder ze. Aan het woord Jan Kempe uit Bruinisse die op meerdere plekken in het museum ondersteuning verleend.
Wij zijn er in ieder geval reuze blij mee, en het is net wat Jan zegt ‘je bent van de straat’.

???????????
In het vierde caisson worden continu twitterberichten over (actuele) overstromingen geprojecteerd. Bedoeld om de mensheid met de neus op de harde feiten van klimaatverandering te drukken, en draagvlak voor klimaatbewustzijn te creëren.

Wat ga jij doen als alles weer open is? Lees je nu alvast in en kies uit 111 bijzondere en onvermoede plekken in Zeeland! Want ben jij wel eens aan de Rattekaai geweest of bij het Solexmuseum? Heb je al Zeeuwse struisvogelolie geprobeerd? En waar is eigenlijk het breedste strand van Nederland? Dit boekje biedt de beste insidertips en toont Zeeland op zijn veelzijdigst. Zelfs voor doorgewinterde eilandbewoners vormen de 111 plekken een aangename ontdekkingsreis.

Webshop

Op zoek naar geschenkwoningen
In veel plaatsen staan nog originele houten huizen die door verschillende landen werden geschonken aan slachtoffers van de ramp. Bijvoorbeeld een Noorse woning in Renesse (1e foto), een Zweedse woning in Heijningen (2e foto) en een Oostenrijkse woning in Papendrecht (3e foto). Sommige zijn inmiddels ommuurd, zoals deze Franse woning in Kerkwerve (4e foto). Wellicht een goede tip om eens een wandeling of een fietstocht te maken langs enkele geschenkwoningen in ons land?!

Vrijwel alle inwoners van de ondergelopen delen van Schouwen-Duiveland werden in de eerste dagen na de ramp geëvacueerd. Persfotograaf Dominique Berretty maakte deze sprekende foto terwijl dit meisje op de kade van Zierikzee wachtte op de boot die haar naar Rotterdam zou brengen. Via de sociale media wist het Watersnoodmuseum de naam van het meisje te achterhalen: Dientje Kramer. Fred Blank heeft deze ingelijste foto geschonken aan het Watersnoodmuseum.

Veranderingen in het waterlandschap
Dijkverhoging zorgt voor veranderingen in het landschap. Voor bewoners of bedrijven kan dit gevolgen hebben. Bert Boer, uitbater van het Eemshotel, vertelt over de veranderingen voor zijn bedrijf door de aanpassingen in het waterlandschap in Delfzijl.

Beeldbank
Vandaag delen we weer foto’s uit ons archief. Hier worden spullen ingeladen in vliegtuigen als gift aan de Nederlandse slachtoffers van de ramp van 1953. Wollen dekens uit Zwitserland (1e foto) en kisten sinaasappels uit Italië (2e foto). Wist je dat je in onze beeldbank foto’s kunt zoeken op basis van trefwoorden? Ontdek het zelf op de beeldbank!

Tijdbalk
Het volgende audiofragment uit onze online museumtour gaat over de tijdbalk in caisson 3. Hier kun je foto’s zien van dit museum onderdeel. Beluister hier het fragment.


De waterkraan van Nederland
Vandaag lichten we een bijzonder waterwerk uit, namelijk Stuw Driel. Deze stuw wordt ook wel ‘de waterkraan van Nederland’ genoemd. Met grote bogen, ofwel de vizierschuiven, wordt het water in de Neder-Rijn gestuwd richting het IJsselmeer. Ontdek de werking van deze stuw in dit filmpje:

Na de ramp van 1953 werden er theelepeltjes verkocht ten bate van de slachtoffers. De opbrengst ging naar het Rampenfonds. Op dit theelepeltje staat de tekst: ‘Steunt de getroffen gebieden, watersnood 1953’.

Cadeau met een bijzonder verhaal
Afgelopen weken hebben creatieve vrijwilligers hard gewerkt aan uiteenlopende kunstwerken. Om op deze manier geld op te halen voor het Watersnoodmuseum in deze moeilijke tijd. Wil jij zo’n uniek kunstwerk aan de muur? Of misschien ben je wel op zoek naar een cadeau met een bijzonder verhaal? Bekijk alle werken in de webshop.
Vind je dit ook een mooi initiatief van de vrijwilligers? Deel dan dit bericht.

Margot Ribberink is Meteoroloog. Ze ziet het als haar taak om uit te leggen dat we met z’n allen minder CO2 moeten uitstoten. “Er gebeuren steeds meer natuurrampen doordat het klimaat verandert”, vertelt Margot.

Een van de gevolgen van klimaatverandering kwam voor haar persoonlijk erg dichtbij. Door de verbreding van de Waal moest Margot namelijk verhuizen. En dat deed ze op een bijzondere manier. Benieuwd op welke manier? Bekijk dan dit filmpje.

Texel, 1953
De ramp van 1953 trof een groot deel van Zuidwest-Nederland. Dat de ramp ook in Texel levens eiste, is niet bij iedereen bekend. Zes Texelaars, polderarbeiders, verdronken toen zij op weg waren naar een bedreigd dijkvak. Er is een monument gemaakt waarop de namen van deze slachtoffers zijn weergegeven.

Op een van de foto’s is het bezoek van Koningin Juliana aan de ondergelopen polder De Eendracht te zien. Ook burgemeester C.de Koning van Texel was hierbij aanwezig.


Langs de Kust
“Voor mij is de zee absoluut het begin van de wereld”, volgens Thijs Broer. Hij heeft het boek Langs de Kust geschreven en vertelt in dit filmpje over zijn kijk op de zee.

Het is weer tijd voor het vervolg van de online museumtour! Luister hier naar het fragment.

Het fragment gaat over de verschillende soorten dijkbekleding. Op de eerste foto kun je de dijkopbouw in het museum zien. En op de andere foto’s kun je de museumglooiing aan de Oosterschelde zien.

Dijkaanleg
We vinden het vanzelfsprekend dat dijken ons beschermen tegen water. Maar wat weten we eigenlijk over de oorsprong van de ‘dijk’?

Het is niet precies bekend hoe oud de oudste dijken zijn. Wel weten we dat er al in de Romeinse tijd lage ringdijken gebouwd werden om de kleine akkers op kwelders te beschermen. Ook in de vroege middeleeuwen werden er op sommige plekken al dijken gebouwd. Pas vanaf de 12e en 13e eeuw werd de bouw van de dijken planmatiger aangepakt en kwam de verantwoording bij waterschappen te liggen. Grote delen van laag Nederland waren rond 1300 aaneengesloten bedijkt.

Dit is een originele vrachtbrief. Het betreft een vrachtbrief voor de levering van een Deense geschenkwoning, bestemd voor de Ingridstraat 4 in Noordwelle. Familie Dooge-Kosten uit Noordwelle heeft dit bijzondere object aan het Watersnoodmuseum geschonken.

De Kwade Zwaan
Manja Verhorst, oprichtster van Stichting de Kwade Zwaan, woont direct achter een dijk. Wegens nieuwe veiligheidsnormen moest deze dijk worden verhoogd met 1,5 meter. Manja vertelt over het belang van samenwerken tussen de bewoners en de overheid om tot passende maatregelen te komen op het gebied van waterveiligheid.


Bijzonder object
Het Watersnoodmuseum heeft veel objecten die te maken hebben met de ramp van 1953. Ook objecten die op een andere manier een link hebben met water behoren tot de museumcollectie. Zoals dit bijzondere boek uit 1720 waarin geschreven wordt over alle hoge watervloeden tot die tijd. Dit object is geschonken door J.A. Salomé uit Ravenswoud.

Er is weer een nieuw kunstwerk gemaakt voor de verkoop, door een van onze vrijwilligers. Deze keer een prachtige bedsprei, helemaal handgemaakt. De volledige opbrengst komt te goede aan het Watersnoodmuseum. Neem snel een kijkje in onze webshop!

Groot materieel
Vind jij de grote machines in caisson 3 van het museum ook zo indrukwekkend? In onze online museumtour kom je meer te weten over deze machines. Neem een kijkje in ons digitale museum met het nieuwste audiofragment.

Een foto zegt meer dan 1.000 woorden.
De kracht van het verwoestende water, Ouwerkerk 1953.

Dagelijkse inspectie
Adri Louwerse is dijkinspecteur bij Waterschap Scheldestromen. Aan Adri de belangrijke taak om dagelijks de duinen en paalhoofden te inspecteren. In dit filmpje kun je zien hoe hij deze controles uitvoert en op welke manier hij de vastgestelde schades doorgeeft aan het hoofdkantoor.

Straatnaambord
Dit originele straatnaambord is geschonken door de familie Ten Brinke uit Dreischor aan het Watersnoodmuseum. Erling Steen was ten tijde van de ramp voorzitter van het Noorse Rode Kruis. In Nieuwerkerk en Ouwerkerk kwamen Noorse geschenkwoningen te staan. De toenmalige burgemeester A. A. van Eeten van Nieuwerkerk sprak zijn dankbaarheid uit aan Erling Steen: “U had ons geen beter geschenk kunnen geven dan deze huizen. Deze hulp kwam snel en was practisch. […] Ik hoop dat u het Noorse volk onze dank wilt overbrengen.” Nieuwerkerk kreeg een Erling Steenstraat. Mevrouw Ten Brinke heeft na haar ouders altijd in de geschenkwoning gewoond.

Geschenkwoningen
Geschenkwoningen werden door verschillende landen als ware bouwpakketten geleverd aan Nederland na de ramp van 1953. Wil je meer weten over deze houten woningen? Luister dan hier naar het audiofragment.

Heb jij de speciale editie van ons zandzakje al in huis?!
Deze zakjes zijn gevuld met zand waarmee de caissons in Ouwerkerk na 6 november 1953 zijn gevuld. Door de aankoop van een zandzakje help je mee om de basis van het Watersnoodmuseum te verstevigen.
Bestel jouw zandzakje hier.


Online museumtour
Het is weer tijd voor het vervolg van onze online museumtour. Het volgende audiofragment vertelt het verhaal van de familie van den Hoek en hoe zij de ramp overleefde. Het fragment is hier te beluisteren.

Waterveiligheid
Dijkgraaf Hetty Klavers spreekt in dit filmpje vol passie over haar werk. “Een dijkgraaf is voor een Waterschap, wat een burgemeester is voor een gemeente.” Hetty staat bij het Gemaal De Blocq van Kuffeler vlakbij Almere en vertelt over het belang van dit gemaal voor het omliggende gebied.

<

Indrukwekkend naslagwerk
De watersnoodramp is in beeld gebracht door bekende Nederlandse fotografen. Wil je graag een indrukwekkend naslagwerk van de ramp? Dan is dit fotoboek ‘De Ramp in focus’ een echte must-have. Het boek is nu tijdelijk verkrijgbaar met een hoge korting. Lees meer en bestel het hier.

Dagboek
Piet de Peuter uit Almkerk was twaalf jaar ten tijde van de watersnoodramp. Hij hield in die dagen een dagboek bij van wat er gebeurde, wat hij hoorde en las in de kranten. Wat hij toen niet opschreef, maar later wel vermeldde, was dat hij de 14 kippen van het gezin naar het hoger gelegen huis van zijn opa moest brengen.

In Almkerk (het Land van Heusden en Altena) kwam het water geleidelijk, er was nog tijd om zaken in veiligheid te brengen. Het water bleef wel stijgen, de weg die Piet met brommer en jute zakken met kippen eraan vastgebonden moest nemen, stond op sommige plaatsen tot wel 75 centimeter onder. Pas toen hij bij zijn opa de zakken openmaakte, zag hij dat de kippen die tocht niet overleefd hadden. Met als resultaat dat het gezin 14 dagen kip at.

Later heeft Piet de Peuter het bijzondere schriftje geschonken aan het Watersnoodmuseum en momenteel wordt het object tentoongesteld in het museum.

Vanaf 1 juni
Binnenkort mogen de deuren van het (nu nog lege) Watersnoodmuseum weer open! We zijn druk bezig met alle voorbereidingen om vanaf 1 juni weer bezoekers, op een veilige manier, te kunnen verwelkomen. We houden jullie op de hoogte!

De strijd tegen het water is van alle tijden
Duizenden jaren geleden beschikte de mens nog niet over de kennis of middelen waarover wij nu beschikken. Toch vonden zij een manier om zichzelf tegen het dreigende water te beschermen: ze bouwden terpen.

Duizenden jaren geleden hoopte men al modder, klei, mest en ander materiaal op, om daar dan op te gaan wonen. Hoog en droog. Veilig voor het water. Het vee kon grazen in het vruchtbare kwelderlandschap, terwijl de boerderijen op een kunstmatige verhoging een veilig toevluchtsoord boden mocht het water hoog komen te staan.

Sommige terpen begonnen als heuvel voor één huis, maar vaak groeiden ze door ophoping van afval, zoden en mest uit tot gigantische gebieden van wel 15 hectare: dat is vergelijkbaar met ongeveer 22 voetbalvelden.

Moederdag
Graag willen we dit bijzondere object met jullie delen op Moederdag. De Christelijke Vrouwenbond schonk dit groene theeservies aan vrouwen in Zierikzee ter vervanging van het verloren gegane theeservies. Vermoedelijk kregen alleen leden van de Vrouwenbond een dergelijk servies. Dit object is geschonken aan het Watersnoodmuseum door L. Schults uit Zierikzee.


Nieuw!
Het boek Geweldiger dan water, geschreven door Ad Baas, staat sinds kort in onze webshop!

Bijzonder verhaal
Het volgende deel van onze online museumtour staat online. Wil je het bijzondere verhaal achter deze blauwe trouwjurk en de babykleertjes te weten komen? Luister dan hier naar het audiofragment.

Watergezant
‘Waterbewustzijn is erg belangrijk. We moeten ons wereldwijd beter bewustzijn van de waterrisico’s, maar ook van de kansen om er wat aan te doen’, volgens Henk Ovink. Hij is Nederlands eerste Watergezant. Henk Ovink vertelt in dit filmpje wat hij precies doet als Watergezant en hij vertelt over onze ‘waterdemocratie’ in Nederland.


Klik hier voor eerdere berichten


Boeken, films en meer

In de webshop vind je boeken, films, lespakketten en andere artikelen die alles vertellen over de Watersnoodramp van '53 en waterveiligheid in Nederland.

Bekijk alle producten