Watersnoodmuseum

Eerdere berichten

Lockdown dec. '20 en jan. '21

Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen om steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?


Regelmatig worden er oude documenten geschonken aan het museum. Deze worden zorgvuldig in het archief bewaard of zoals deze vergunning tentoongesteld in het museum.

Na de ramp werd vrijwel de gehele bevolking van het ondergelopen gebied geëvacueerd. Om de dorpen in te mogen, had je een vergunning nodig. Zo ook W.L. Dorst, inwoner van Nieuwerkerk die geëvacueerd was naar de gemeente Baarn.

Watersnoden zijn van alle tijden. Bijna honderd jaar voor de ramp van 1953, op 8 maart 1855, braken de dijken in Midden-Nederland die overstromingen veroorzaakte. Onder andere de Gelderse Vallei, het Land van Maas en Waal en de Betuwe behoorde tot het rampgebied. De watersnood van 1855 had 13 doden tot gevolg.

Hierbij een mooie foto uit ons archief, waarop Jan Boom met de Nederlandse vlag te zien is, boven op de dijk tussen de Eendracht in Texel (afgerond) en het Noorden.


De staat van het klimaat

Onze laatste blog van afgelopen jaar staat online. Heb jij ‘m al gelezen?

Klik hier voor eerdere berichten eerste lockdown


Boeken, films en meer

In de webshop vind je boeken, films, lespakketten en andere artikelen die alles vertellen over de Watersnoodramp van '53 en waterveiligheid in Nederland.

Bekijk alle producten