Watersnoodmuseum

Digitaal het museum bezoeken

Eerdere berichten

Betrokken bij de Deltawerken
Leen Noordhoek heeft altijd vertrouwen gehad in de Zeeuwse waterwerken die na de ramp van 1953 zijn gebouwd. In dit filmpje vertelt hij zijn persoonlijke verhaal en over zijn betrokkenheid bij de bouw van verschillende Deltawerken.

AX-caisson
Vorige keer werd er in onze online museumtour verteld over de caissons. In het volgende deel wordt er dieper ingegaan op dit onderwerp. Op de onderstaande foto zie je het model van een AX-caisson die in het Watersnoodmuseum staat. Op de andere foto kun je goed de constructie van de binnenkant van een caisson zien. Luister hier naar het audiofragment.

Leger des Heils
Deze soepketel vormt onderdeel van onze vaste tentoonstelling. In samenwerking met het Rode Kruis plaatste het Leger des Heils ruim dertig mobiele kantines en keukenwagens. De koppen koffie, goed belegde boterhammen en warme maaltijden vonden gretig aftrek. Ook in Engeland kwam the Salvation Army direct in actie om daklozen onder te brengen en hen te voeden en te laven. Dijkarbeiders kregen dag en nacht koppen warme Engelse thee.

4 mei
Het herinneren van gebeurtenissen en het herdenken van slachtoffers is en blijft erg belangrijk. Dat weten we met het Watersnoodmuseum maar al te goed.
Vandaag herdenken de vrijwilligers en medewerkers van het Watersnoodmuseum de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Van poldermolen naar gemaal
Ongeveer vanaf de 10e eeuw zijn we in Nederland actief bezig met waterbeheersing. Een van de waterwerken die al honderden jaren wordt ingezet is een gemaal (vanaf de 15e eeuw waren er al poldermolens). Een gemaal zorgt ervoor dat water van een lager naar een hoger niveau wordt gebracht.

Zo stond bijvoorbeeld de Haarlemmermeerpolder, zoals we die nu kennen, vroeger volledig onder water. Halverwege de 19e eeuw zijn er drie gemalen ingezet om het Haarlemmermeer door middel van stoomkracht droog te maken, namelijk de Leeghwater, de Cruquius en Lijnden.

Staat van het klimaat
Wat voor invloed heeft de corona-crises op het milieu? En hoe wordt er vanuit de EU en de wetenschap gekeken naar dit onderwerp? Je leest het hier in onze nieuwste blog.


Caissons
Het volgende fragment uit onze audiotour gaat over de caissons. Beluister hier het fragment.

Hieronder zijn foto’s te zien waarbij de caissons bij Ouwerkerk worden versleept met behulp van boten.

Inzetten voor waterveiligheid
Leen Borsje maakte als kind de watersnoodramp mee. Door zijn persoonlijke ervaringen heeft hij ervoor gekozen om zich in te zetten voor de waterveiligheid van Zuidwest-Nederland. Benieuwd hoe hij dit heeft gedaan? Bekijk hier zijn verhaal.


Deze naaidoos was ooit van Corrie de Vries uit Zierikzee. Er staat een tekst op: ‘van de vrouwen van Sneek 1 februari 1953’. Het object is geschonken aan het Watersnoodmuseum door Irma Waleson uit Middelburg.

Affiche
Het Watersnoodmuseum heeft een archief met veel objecten die te maken hebben met de ramp van 1953, zoals dit object. Met dit affiche roept het Nederlandse Rode Kruis mensen op zich te aan te melden om hulp te verlenen.

Koninginnedag 30 april 1953
Op Koninginnedag op 30 april 1953 ontving Koningin Juliana bewoners uit de rampgebieden in Paleis Soestdijk. De bloesems die uit het rampgebied waren meegebracht stonden symbool voor de hoop op herstel. Hierbij een artikel over dit bijzondere bezoek.

Verhaal van een getuige
Joop Schouwenburg verbleef na de ramp een tijdje bij zijn zus in Amsterdam. Vlakbij draaiden in een bioscoop de hele dag beelden van de watersnoodramp. Daar zag hij zijn buren en andere bekenden in beeld verschijnen. Bekijk hier zijn persoonlijke verhaal.

Audiofragment: schoonmaken!
Het is weer tijd voor het vervolg van de online museumtour. Het volgende audiofragment gaat over de schoonmaakwerkzaamheden na de ramp. Beluister het fragment in ons digitale museum.

Heb je onlangs een fragment gemist? Geen probleem, je kunt ze nog allemaal terugvinden op de homepage van onze website.

Zoutschade
Wist je dat tijdens de watersnoodramp ruim 20.000 hectare landbouwgrond is overstroomd? Door de grote hoeveelheid zeewater ontstond er grote zoutschade in het landschap. Verloren landbouwgronden, sterfte van bomen en struiken en grote gevolgen voor het bodemleven.
We hebben meer informatie over de zoutschade van de ramp toegevoegd aan onze kennisbank.

Op de onderstaande foto is een boer te zien die bezig is met het herstel van de lansbouwgrond in Stavenisse. Op de tweede foto wordt er een boom gepland in Oosterland tijdens de eerste boomplantdag, waarbij burgemeester Laurense aanwezig is.

Koningsdag
Vandaag is het Koningsdag en daarom delen we graag een mooie herinnering van het koningshuis met jullie. Koningin Juliana toonde vanaf de eerste dag na de ramp van 1953 veel interesse door regelmatig het getroffen gebied te bezoeken. Op 30 september bezocht ze met haar gezelschap onder andere Oosterland en Sirjansland, sprak met de veelal buitenlandse hulpverleners en bracht voor enkele kinderen een konijn mee.

Aanbieding
Bij aankoop van het boek Watersnood van Kees Slager ontvang je nu tijdelijk twee gratis entreekaarten van het Watersnoodmuseum! Exclusief verkrijgbaar in onze webshop!

Persoonlijk verhaal van een ooggetuige
Veel mensen hebben zich tijdens de ramp van 1953 ingezet om mensen te redden uit hun huizen. In dit filmpje kun je het persoonlijke verhaal van Wim Schot bekijken.

Schenkingen
Vanuit heel de wereld werden er na de ramp goederen naar Nederland gestuurd. Ontdek hierover meer in ons digitale museum en luister naar het nieuwe fragment van onze audiotour.

Aangrijpend verhaal van een ooggetuige
De emotionele impact van de watersnoodramp was en is nog steeds heel groot. Het is belangrijk om de verhalen door te geven aan volgende generaties. Riet Roks, ooggetuige van de ramp, vertelt in dit filmpje haar aangrijpende verhaal.

Bijzonder kunstwerk
Graag willen we een bijzonder kunstwerk uit onze webshop met jullie delen. Vincent Romeijn is 43 jaar, maar heeft het syndroom van Down. Vrijwilliger van het Watersnoodmuseum, Co de Jonge, begeleidt hem met schilderen tijdens een werkgroep in de zorginstelling voor gehandicapten Gors. Vincent is erg enthousiast en gek op het werk van Vincent van Gogh. Hij wil dit schilderij, dat hij met acrylverf geschilderd heeft, graag verkopen ten bate van het Watersnoodmuseum.

Noodbegraafplaatsen
Vandaag is er weer een nieuw deel van onze audiotour beschikbaar. In dit fragment wordt er aandacht geschonken aan de (nood)begraafplaatsen van de slachtoffers en herdenkingsmonumenten. Op de onderstaande foto’s zijn enkele noodbegraafplaatsen te zien.

We hebben in ons digitaal museum nog twee extra verhalen rondom dit onderwerp toegevoegd. Zo kun je een filmpje bekijken waarin Johannes Olree vertelt over het begraven van gevonden slachtoffers in Sirjansland. Een van de geluidsfragmenten uit het tentoonstellingsonderdeel 1835+1 gaat over het gezin Bolle. Het hele gezin verdronk tijdens de ramp en in dit fragment wordt verteld over de identificatie van een van de zonen van het gezin.

Tumtummetjes
Mariet van Klinken uit Vlissingen schonk deze beker aan het Watersnoodmuseum. Zij verbleef met haar ouders en twee jongere zusjes (4 en 1 jaar) tot begin november 1953 in Lunteren. Het gezin uit Ouwerkerk was daar naartoe geëvacueerd. Op enig moment kreeg de familiebezoek van burgemeester J. Romeijn. Hij vierde zijn 25-jarig jubileum als burgemeester van Ouwerkerk en bezocht de dorpelingen die tijdelijk verspreid over Nederland woonden. Hij nam voor de oudste twee een beker mee, gevuld met tumtummetjes en de tekst: ‘Ter herinnering aan burgemeestersjubileum in ons overstroomde dorp, 1928-1953 gemeente Ouwerkerk’. “Als kinderen van 6 en 4 jaar vonden we de snoepjes minstens zo belangrijk, want van jubilea wisten we op deze leeftijd nog niet zo veel.”

Eenheidscaissons
Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier grote Phoenix caissons in Ouwerkerk. Daar omheen liggen kleinere Eenheidscaissons. En verstopt in het Krekengebied is er ook nog zo’n caisson te vinden in het landschap. Hoe komen deze Eenheidscaissons hier eigenlijk?

Deze caissons zijn afkomstig van de mislukte sluiting op 22 augustus 1953 van het oostelijke gat in de ringdijk bij Ouwerkerk. Men wilde namelijk de ringdijk die men had gemaakt rond de gaten in de zeedijk sluiten met deze Eenheidscaissons. Door een combinatie van erg hoog water, harde wind en het nemen van teveel risico is dit mislukt. Met kunst en vliegwerk is de westelijke sluiting in stand gebleven, maar zijn bij de Oostelijke sluiting de caissons verzakt en enkele weggespoeld. Een daarvan is verderop in de polder terecht gekomen en ligt daar nog.

Na deze poging om het dijkgat te dichten is er een plan gemaakt om het gat te dichten met de grote Phoenix caissons.

Het verhaal van een ooggetuige
Arie Keijzer, ooggetuige van de ramp, woonde in Nieuwe-Tonge tijdens de rampnacht in 1953. Op zolder hadden ze alleen een klein dakraampje. Door een zelfgemaakt gat in de muur konden ze op de zolder van het voorhuisje komen en zagen ze de gevolgen van de ramp. Bekijk hier zijn verhaal.

Aanbieding
We hebben een leuke aanbieding in onze webshop! Bij aankoop van het boek Springtij krijg je nu tijdelijk een gratis notitieboekje.

Deltawerken
We weten dat de Deltawerken ons land beschermen tegen het water. Maar heb jij al deze imposante bouwwerken wel eens in het echt gezien? En welke Deltawerken zou jij nog willen zien? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht.

Als je meer te weten wil komen over de Deltawerken kun je een kijkje nemen in onze Kennisbank.

Handzaaimachine
Wat een bijzonder object om te zien, deze hand zaaimachine. Deze zaaimachine is geschonken aan het Watersnoodmuseum door Janneke Flink uit Oudelande en heeft het opschrift: Rode Kruis 1953.

We hebben een mooie aanbieding voor kinderen!
Een Zeeuws kinderpakket bestaande uit: het Natte voetenspel, het Zeeuws vakantieboek & een Zeeuws schaap. Bij aankoop van dit pakket betaalt u tijdelijk geen verzendkosten. Van €23,44 voor slechts €17,95. Ga snel naar de webshop!

Ate Nauta
Ate Nauta maakte de ramp van 1953 in het dorpje Elkerzee mee. Hij bleef daar alleen achter. In dit filmpje uit de reeks ‘Verhalen over water’ vertelt hij over zijn persoonlijke ervaringen tijdens de ramp.

Klik op de bouwplaat voor een groter plaatje

Bouwplaat
Helaas geen museumbezoek dit jaar op 2e Paasdag. Om het Watersnoodmuseum toch een beetje in huis te halen, delen we deze bouwplaat met jullie. Leuk om hier samen met de kinderen mee aan de slag te gaan. Print de bouwplaat thuis uit op (dik) papier en bouw de Deense geschenkwoning, die in het Watersnoodmuseum tentoongesteld staat, in het klein na. Succes! (En we zijn natuurlijk erg benieuwd naar het resultaat!)

Wat zijn zinkstukken?
Zinkstukken vormden in 1953 een bodem voor de caissons in Ouwerkerk. Maar wat zijn zinkstukken precies? En hoe werden ze gemaakt? In onze online museumtour ontdek je het antwoord op deze vragen, het audiofragment vind je hier.

Een heerlijk recept!
Met Goede Vrijdag begint het paasweekend. Onze kok van het Vijfde Caisson heeft een tip voor een heerlijk recept! Bij Pasen in Zeeland horen natuurlijk krukels. We vinden ze langs de kust overal.

Recept:
Was de krukels goed, want er kan zand in zitten.
Zet voor 1 kilo krukels een pan water op met:
1 tl zout
2 tl peper
20 gr roomboter
Doe hier ook wat verse kruiden bij zoals peterselie, rozemarijn en tijm.
Als je bouillon aan de kook is, voeg je de krukels toe. Laat het geheel 5 minuten koken.
Doe het vuur uit en laat de pan 5 minuten staan.
Schep de krukels eruit, serveer deze met brood en citroen mayonaise en geniet van dit Zeeuwse product.

Goed nieuws op Goede Vrijdag
We hebben namelijk een mooie aanbieding in onze webshop! Bij aankoop van drie boeken uit onze ‘Uitgavenreeks’ krijgt u een gratis entreekaart voor het Watersnoodmuseum. Tijdelijk van €23,25 voor slechts €15! Bestel de combideal snel!

Op een stuk wrakhout
Corrie van den Ouden en haar man sprongen tijdens de rampnacht net op tijd op een stuk wrakhout. Achter hen stortte hun huis in. In dit filmpje deelt Corrie haar persoonlijke, zeer aangrijpende, verhaal.

Herdenkingsbord
Dit bijzondere herdenkingsbord is geschonken aan het Watersnoodmuseum door mevr. R. Brackx-de Koning uit Halsteren. Het bord is van de melkslijters. De vader van mevrouw heeft er indertijd duizend gulden voor betaald.

Klik op de Woordzoeker voor een groter plaatje

Fijne paasdagen
Alle vrijwilligers en medewerkers van het Watersnoodmuseum wensen jullie fijne paasdagen! We hebben speciaal voor jullie een woordzoeker gemaakt. Kun jij de puzzel oplossen?

Eerstedagenveloppe
Deze eerstedagenveloppe met postzegel, uitgegeven na de ramp, is geschonken aan het museum door M. van Langeraad uit Hoofddorp. Op de postzegel van 10 cent zat een toeslag van 10 cent die ten goede kwam aan het Rampenfonds. Deze oranje postzegels met een afbeelding van koningin Juliana en het opschrift watersnood 1953 werden verkocht van 10 februari tot en met 31 maart 1953.

Er zijn weer nieuwe fragmenten van onze audiotour beschikbaar
Het eerste deel van de online tour gaat over de namenlijst van alle slachtoffers van de watersnoodramp. In het tweede fragment wordt verteld over het bijzondere tentoonstellingsonderdeel 1835+1, zoals te zien is op de foto. Hier worden de namen van slachtoffers in een golvende beweging geprojecteerd in het zand.

Elk object heeft zijn eigen verhaal
Een paar dagen geleden lieten we een foto van een bord van de melkslijters zien, geschonken door mevr. R. Brackx-de Koning. Zo’n zelfde bord werd eerder aan het museum geschonken door de familie Bolle uit Oosterland. De familie kreeg dit bord uitgereikt vanwege de hulp die ze hadden gekregen bij de opbouw van hun melkzaak. Op deze foto’s is de overhandiging van het bord te zien.

Herinneringsspeldje
Dit herinneringsspeldje is geschonken door mevr. Schouten-de Mik uit Polsbroek. Ben je benieuwd naar het verhaal van dit object en wie er zo’n speldje kregen?

Nadat het water was bedwongen, bleven modder en zand achter in de huizen en andere gebouwen die de ramp hadden weerstaan. Onder de hulpverleners waren onder meer huisvrouwen, leerlingen van huishoudscholen, leden van de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers (UVV) en van de Vrouwelijke Vrijwillige Hulpverlening (VVH). Zij gaven gehoor aan de oproep voor sopploegen en werden later de ‘moddermeisjes’ genoemd. Uit het hele land kwamen meisjes en jonge vrouwen die in ploegen woningen schoonmaakten en het textiel en serviesgoed uitkookten vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Zij zouden telkens 10 tot 14 dagen werken en werden voorzien van een blauwe overall en laarzen. Ook voor schoonmaakmiddelen, voeding en onderdak werd gezorgd. De moddermeisjes werden veelal bijgestaan door de lokale huisvrouwen voor zover zij niet waren geëvacueerd. Op 9 juni was er in het Kurhaus in Den Haag een reünie van duizend moddermeisjes die met name in Zuid-Holland hadden gesopt. Zij ontvingen allen een herinneringsspeld.

Greet de Mik werkte na de watersnood van 1953 als ‘moddermeisje’ en maakte heftige dingen mee.

Een van de vele hulpverleners
Klaas van der Ent was een van de vele hulpverleners ten tijde van de watersnoodramp. Maandagochtend vroeg vertrok hij per schip vanuit Rotterdam op weg naar Zeeland. Hier kun je zijn persoonlijke verhaal bekijken.

Cijfers?
Het is weer tijd voor een nieuw fragment uit onze audiotour. Deze keer wordt er uitgelegd wat de cijfers op de caissons betekenen. Luister het fragment hier.


Lange Nobelpoort
Vorige keer vroegen we aan jullie of iemand een foto had van de Lange Nobelpoort in Zierikzee. Dankzij een inzending kunnen we nu het verschil van toen en nu laten zien: de Lange Nobelpoort in 1953 en in 2020.

Foto? Iemand?
De Watertoren in Dirksland is een belangrijk herkenningspunt op Goeree-Overflakkee. In 1953 was de toren omringd door water.

Heeft er iemand een foto van deze plek vandaag de dag? Stuur je foto naar info@watersnoodmuseum.nl

Koffertje van Teun
Er is weer een nieuw deel uit onze online tour beschikbaar in ons digitale museum: luister hier.
Deze keer wordt het verhaal over het koffertje van Teun verteld. Teun is vandaag de dag kaasboer. Wist je dat hij twee jaar geleden kaas verkocht bij ‘zijn’ koffertje in het museum tijdens onze Open Dag?


In een kledingkist
Tona van der Heide maakte de ramp mee in Kortgene. Samen met haar moeder heeft zij, in een kledingkist, de dijk kunnen bereiken en overleefde zo de ramp. In dit filmpje vertelt Tona wat ze tijdens de rampnacht meemaakte.


Bioscoopjournaal
Bekijk hier het bioscoopjournaal van 1 april 1953. De Polygoonbeelden laten zien hoe de situatie op Schouwen-Duiveland was, kort na de Watersnoodramp.
Bron: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Zit jij ook thuis met je (klein)kinderen?
Dan hebben we een tip: in onze webshop hebben we ook boeken over de ramp speciaal voor de jongere lezers: www.watersnoodmuseum.nl/webshop

Volg jij ook onze online museumtour?
Vandaag is er weer een nieuw audiofragment beschikbaar in ons digitale museum. Dit keer zijn we aangekomen bij de tijdlijn, waarop de overstromingen in Nederland zijn weergegeven vanaf het jaar 838. Hier vind je een overzicht (pdf).

Detail van de tijdlijn; klik voor het hele overzicht op het plaatje.

Bijzondere redding
Volg jij de online tour van het Watersnoodmuseum al? Vanaf vandaag kun je hier het verhaal beluisteren van een bijzondere redding in ons digitale museum.
Houd ook onze Facebookpagina in de gaten voor nieuwe fragmenten.

Monument
Er zijn op veel plaatsen monumenten geplaatst ter herinnering aan de watersnoodramp van 1953. In het zwaar getroffen Nieuwe-Tonge is het monument ‘De Drenkeling’ geplaatst in 1961 op het Finlandplein. Deze is onthuld door de Zuid-Hollandse Commissaris der Koningin Jan Klaasesz. Hieronder kun je foto’s zien van deze onthulling. De Dordtse beeldhouwer Hans Petri heeft het monument ontworpen. Op de steen onder het beeld staat de volgende tekst:

Monument rampslachtoffers
Nieuwe tonge 1 februari 1953
Doch de heere in de hoogte is
Geweldiger dan het bruisen
Van grote wateren. Ps. 93 vrs. 4

Blog over het klimaat
Heeft de corona-crises invloed op ons klimaat? En op welke manier? Lees het in onze nieuwste blog:
Staat van het klimaat: Maart – Thuiswerken helpt klimaat nauwelijk.

Bram Smits
Verhalen zijn er om door te geven aan volgende generaties. Bram Smits, ooggetuige van de ramp van 1953, vertelt zijn persoonlijke verhaal. Hij maakte de ramp mee in Stavenisse.

Wat was het nieuws op 1 april 1953?
Hierbij een bericht gerelateerd aan de watersnoodramp in de Provinciale Zeeuwse Courant. Gelijk na de ramp werd er begonnen met het inzamelen van geld voor de getroffenen. Op 1 april 1953 stond de teller van het Rampenfonds op 92,8 miljoen gulden.

Elisabeth Visser
Hier laten we een filmpje te zien uit onze ‘Verhalen over Water’ reeks. Elisabeth Visser vertelt over de inzet van haar man, Lourens Visser, tijdens en na de rampnacht.

Oorkonde Rijkspolitie
Regelmatig krijgen we bijzondere schenkingen binnen. Deze ‘Oorkonde Rijkspolitie’ is geschonken door R. de Lange. De Rijkspolitie reikte oorkondes uit voor bewezen moed en trouw tijdens de watersnoodramp. Dirk de Lange (Kortgene 1918 – Middelburg 1975) mocht deze oorkonde ook ontvangen. Hij was in 1953 wachtmeester in Kloetinge. Tijdens de ramp deed hij met name dienst op het stuk dijk tussen Goese Sas en Wemeldinge.

Maeslantkering
Na de watersnoodramp van 1953 bouwde Rijkswaterstaat de Deltawerken. Een van deze Deltawerken is de Maeslantkering, die de inwoners van Zuid-Holland tegen het water beschermt.
Wist jij dat de Maeslantkering even lang is als de Eiffeltoren?! Ontdek meer over dit enorme waterwerk op de webpagina: Maeslantkering.


Stroomgaten
Door de stormvloed van 1953 ontstonden er 96 stroomgaten. Stroomgaten zijn dijkgaten die zo diep waren dat het water er dag en nacht in- en uitstroomde; het waren dan ook de moeilijkst te dichten gaten.
In de waterkering rond Moerdijk vielen 6 stroomgaten: van NBN01 bij Fort Sabina tot en met NBN06 bij Lage Zwaluwe.
Op woensdag 4 maart, de datum waarop in 1953 het gat NBN02 in de Oostdijk bij Willemstad werd gesloten in 1953, is het paaltje NBN02 onthuld; vlakbij ‘de Wachter’, het landschapskunstwerk van Marius Boender ter herinnering aan de dijkverzwaring in de jaren 90. Bekijk hier een terugblik van deze onthulling.
Meer informatie over het project markering stroomgaten 1953 vind je op De stroomgaten 1953.
Beelden: Omroep Brabant.

Educatiepakket
De scholen zijn dicht en dat betekent thuis leren en opdrachten maken. Ons educatiepakket is online te bestellen en wordt thuisbezorgd. Handig toch? Bestel het pakket hier!

Verhaal van een ooggetuige
Lenie Ike Verboom, ooggetuige van de watersnoodramp, maakte een verschrikkelijke rampnacht mee. Hier kun je haar aangrijpende verhaal bekijken.

Net binnen
Vandaag kregen we een presentatie over de watersnoodramp van 1953 binnen. Sjaak van Loo stuurde deze presentatie in ten behoeve van ons digitale museum. Graag delen we zijn presentatie met jullie:

Gevaar van het water onderschat
In de Nieuwe Leidsche Courant van maandag 16 februari 1953 is een interessant artikel te lezen. Vooral als we dit vergelijken met de huidige situatie rondom het Corona virus in Nederland en de rest van de wereld. In dit artikel is te lezen dat mensen het gevaar van het water onderschatten, zelfs na de overstromingen op 1 februari.


Afgelopen week sprak koning Willem-Alexander het ons land toe. Tijdens de Nationale rouwdag op 8 februari 1953 waarbij de watersnoodramp werd herdacht hield Koningin Juliana ook een bijzondere toespraak, via de radio. Een terugblik van deze dag en de toespraak is te zien in deze uitzending van het Polygoonjournaal.

De volledige toespraak van Koningin Juliana is ook na te lezen op de website.


Boeken, films en meer

In de webshop vind je boeken, films, lespakketten en andere artikelen die alles vertellen over de Watersnoodramp van '53 en waterveiligheid in Nederland.

Bekijk alle producten