‘Ik ben van 1953’


Talloze voorwerpen bij mensen thuis dragen een herinnering aan de Watersnoodramp. Ik ben van 1953 toont 70 van deze unieke voorwerpen: op het eerste gezicht heel gewoon, maar ieder met een eigen verhaal.

 Ik ben van 1953 vertelt het verhaal van de Watersnoodramp via 70 unieke objecten. Van bijzondere kunstwerken tot zeer persoonlijke bezittingen van ooggetuigen en nabestaanden. Bezittingen die op het eerste gezicht heel alledaags zijn. Totdat hun verhaal uit 1953 erbij verteld wordt.

Nóóit spraken nabestaanden over de verschrikkelijke herinneringen van 1953. De pijn en het trauma was te groot. Maar bij het doorspitten van hun eigendommen komt het verhaal weer naar boven. Tijdens het vasthouden van deze spullen besluiten veel ooggetuigen om alsnog hun verhaal te vertellen.

Stuk voor stuk lijken het eenvoudige en alledaagse voorwerpen. Maar voor de eigenaren is dit anders: voor hen is het een tastbaar stukje verleden van iemand die tijdens de ramp omkwam. Of het is een stukje erkenning van degenen die in 1953 te hulp schoten.

De 70 objecten vertellen niet alleen over de angstige momenten op 1 februari. Zij illustreren ook persoonlijke verhalen over de evacuatie in de weken erna. Daarnaast maken de voorwerpen zichtbaar dat de hele wereld te hulp schoot in 1953: van de Zweedse arbeidersvereniging tot de bevolking van Curaçao en Sumatra. Tenslotte toont Ik ben van 1953 de moedige acties van reddingswerkers die met gevaar voor eigen leven naar het rampgebied gingen.

De expositie is tot 12 mei toegankelijk voor bezoekers van het Watersnoodmuseum.

Plan uw bezoek
Terug naar alle wisselexposities