Op zondag 13 oktober 2019 vond de tweede editie van History in Concert plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Op de museummarkt, voorafgaand aan het hoofdprogramma, waren we met het Watersnoodmuseum natuurlijk ook aanwezig. Daar kon iedereen mee doen met een prijsvraag. En dat bleek nog niet heel makkelijk. Slechts 30% wist de vragen juist te antwoorden. De winnaar van de prijsvraag is Tineke Hoepman. Wij feliciteren haar met een mooie prijs: een museumarrangement voor 2 personen.

Heeft u ook meegedaan met de prijsvraag? Hieronder kunt u de vragen en de juiste antwoorden vinden.

1: Maak jij de juiste keuze?
Na de ramp van 1953 werden er veel objecten geschonken door het Rampenfonds. Deze twee objecten zijn later geschonken aan het Watersnoodmuseum.
Welk object werd geschonken door het Rampenfonds aan de slachtoffers van de ramp?
A. Het bord
B. De pan
Het juiste antwoord op deze vraag is: B, de pan. Er werden herdenkingsborden verkocht en de opbrengst daarvan kwam ten goede aan het Rampenfonds. Onder andere van dat geld werden vervolgens deze pannen gekocht en verdeeld onder de slachtoffers van de ramp.

2: Wat is dit?
Deze objecten zijn geschonken door het Rode Kruis na de ramp van 1953. Wat zijn dit voor objecten?
A. Dit is een zogenaamde haarspit en haarhamer. Dit gereedschap werd gebruikt om een schoffel of zeis op scherp te slaan.
B. Dit is een oude grondpen met bijbehorende hamer. Aan de ogen van de grondpen kon een dier worden aangelijnd als men bezig was op het land.
Dit is A, een haarspit en haarhamer. De haarspit werd in de grond geslagen. Door de twee ‘oren’ kon de haarspit niet verder de grond in zakken. De zeis of schoffel werd vervolgens plat op de haarspit gelegd en werd met de haarhamer scherp geslagen.

Vraag 1

Vraag 2