Watersnoodmuseum

Vanwege Coronamaatregelen gesloten

We zijn het nieuwe jaar met gesloten museumdeuren begonnen, maar hebben ook weer ons digitale museum voor u geopend. Op deze homepage worden dagelijks nieuwe berichten geplaatst: feiten en weetjes, objectverhalen, persoonlijke verhalen en meer. U kunt ook onze Facebookpagina volgen om de nieuwe berichten van het digitale museum te volgen.
Daarnaast is er ons virtuele digitale museum.

Vanaf vijf juni open!

Reserveer nu alvast uw tickets!

Vanaf 5 juni dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur

Online tickets voor een bezoek

Werkwijze: kies het aantal tickets en een tijdsblok (09:45 tot 10:15, 10:15 tot 10:45 etc.) waarop u wilt arriveren. Betaal online en ontvang uw ticket(s) per e-mail. Binnen dat tijdsblok moet u zich aanmelden bij de entreebalie met de tickets geprint of op uw mobiele telefoon. Na het scannen van uw ticket kunt u naar binnen. Per tijdsblok is er een limiet van het aantal personen dat naar binnen mag, dus kom op tijd. Ook met de Museumkaart, VIP-kaart BankGiro Loterij, Vriendenpas en Rotterdampas is reserveren gewenst. U kunt dan uw ticket èn kaart scannen bij binnenkomst.

Bij beginnende klachten inzake Covid 19 verzoeken wij u vriendelijk om thuis te blijven.

Digitaal Museum

Interactief, Virtual Reality, 360° Video, Augmented Reality


Het Vijfde Caisson


We ontvangen u weer graag bij Het Vijfde Caisson!
Ons zonnige terras is woensdag t/m zondag van 12-18 uur open!

Naar het vijfde caisson
Shell tankstation te Mijnsheerenland in de jaren '70, foto: Juvarra - CC BY-SA 3.0

Staat van het klimaat: Ons nieuwste blog staat weer online!
Mei 2021 – Grote vervuiler moet uitstoot halveren.

Als je de ramp niet hebt meegemaakt is het bijna niet voor te stellen dat je huis onder water komt te staan, zoals op deze foto gemaakt in Ellewoutsedijk in 1953. Het blijft dan ook ontzettend belangrijk om verhalen door te geven aan volgende generaties.

Liselotte de Koning is directeur van het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds. In dit verhaal deelt Liselotte haar passie voor haar werk en de ambitie die ze heeft om de gevolgen van rampen voor mensen te beperken tot een minimum, juist in landen waar de impact van een ramp vaak heel groot is, zoals Haïti.

Indrukwekkend beeld uit ons archief. Een hond staat op zandzakken in Sint- Annaland.

Elk object heeft een eigen verhaal.
Op deze herdenkingstegel staat de tekst: Heemstede adopteert Puttershoek in het rampjaar 1953.

Wat ga jij doen als alles weer open is? Lees je nu alvast in en kies uit 111 bijzondere en onvermoede plekken in Zeeland! Want ben jij wel eens aan de Rattekaai geweest of bij het Solexmuseum? Heb je al Zeeuwse struisvogelolie geprobeerd? En waar is eigenlijk het breedste strand van Nederland? Dit boekje biedt de beste insidertips en toont Zeeland op zijn veelzijdigst. Zelfs voor doorgewinterde eilandbewoners vormen de 111 plekken een aangename ontdekkingsreis.

Webshop

Elizabeth Visser vertelt over het kordate optreden van haar man Lourens Visser tijdens de Rampnacht in Stellendam. Lourens was toen behalve boer ook brandweercommandant en heemraad. In het boek ‘De Ramp’ van Kees Slager wordt het optreden van Lourens bestempeld als toonbeeld van informeel leiderschap.

Met dank aan verschillende schenkers hebben we een uitgebreide verzameling van landbouw- en tuingereedschappen van het Canadese Rode Kruis in onze museale collectie.

Het Canadese Rode Kruis schonk na de Watersnoodramp getroffen gezinnen gereedschappen ter vervanging van wat verloren was gegaan. Het Watersnoodmuseum heeft van diverse kanten delen uit het pakket ontvangen. Inmiddels is er een heggenschaar, bijl, hakmes, bietenmes, bietenspade, baco, hamer, combinatietang, sikkel, haarhamer en een haarspit (draagbaar aambeeldje).

Peer Witzel is al dertig jaar veerman op de veerverbinding Alphen aan de Maas-Oijen (Noord-Brabant). Hij doet het werk met veel plezier. In 1995 stond het water van de Maas heel hoog en zag hij wat de kracht van water is. Toch zou hij niets anders willen doen. ‘Het is gewoon keimooi’, aldus Witzel.

De Sint Elisabethsvloed vond plaats in 1421. Voor de rijke stad Dordrecht had deze overstroming grote economische gevolgen. Wil je weten waarom? Bekijk dan dit interessante filmpje op Schooltv. Voor jong en oud.

En foto uit ons archief. Door de Kapellestraat in Oostende (België), waar mensen normaal gesproken winkelen, vaart men tijdens de ramp van 1953 om mensen op te halen.

Het Pinksterweekend komt eraan! Heb jij al plannen? Misschien lekker een terrasje pakken bij museumbrasserie Het Vijfde Caisson in Ouwerkerk of bij Museum-boerderij Goemanszorg in Dreischor?! En bij wat minder lekker weer kun je natuurlijk ook heerlijke gerechten afhalen bij ons.

Ook op Tweede Pinksterdag zijn we geopend!

Klik hier voor eerdere berichten

In deze tijd hebben we uw steun hard nodig. Zodat we, nadat we onze deuren weer mogen openen, weer vooruit kunnen kijken met ons indrukwekkende museum. Met al onze bijzondere museumstukken en persoonlijke verhalen. Al vanaf een klein bedrag kunt u het Watersnoodmuseum helpen om deze moeilijke tijd door te komen.

Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen om steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum wekenlang gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?

Tijdelijk: kunstwerken te koop!
Creatieve vrijwilligers van het Watersnoodmuseum zetten zich vanuit huis in om geld op te halen tijdens de sluiting van het museum (vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus). Vrijwilligers maken zelf kunstwerken, waarna deze hier te koop worden aangeboden. De volledige opbrengst komt ten goede aan het Watersnoodmuseum.
De collectie kunstwerken is zeer uiteenlopend. Alle werken zijn gerelateerd aan een onderwerp dat te maken heeft met het museum.
Klik hier voor de kunstwerken.

Verhalen over Water


De Verhalen over Water, dat is waar dit museum over gaat.Verhalen over de Watersnood van '53, over de wederopbouw, over de Deltawerken en verhalen over waterveiligheid. Steeds verteld door de mensen die het hebben meegemaakt.

Ontdek alle verhalen

97.000 Bezoekers in 2019, gemiddeld beoordeeld met een 8,8!

Watersnoodramp


Nederland heeft de afgelopen tweeduizend jaar vaak met overstromingen te maken gehad. Het woord ‘Nederland’ zegt het al. ‘Neder’ betekent ‘laag’. Als er een storm opsteekt en het zeewater wordt opgezweept, dan kan de kust van het laagland overstromen.

Naar de kennisbank

Deltawerken


Het is één van de meest revolutionaire waterbouwkundige projecten ter wereld: Het Deltaplan. Bij de uitvoering van de Deltawerken (1953-1997) zijn tal van innovatieve nieuwe technieken en materialen gebruikt.

Naar de kennisbank