Januari 2020 – Wasweerbericht en warmterecord

Nooit eerder was het wereldwijd zo warm op aarde. En dat is een trend die doorzet volgens de Wereld Meteorologische Dienst. Met als gevolg terugtrekkend (pool)ijs, stijging van de zeespiegel, verzuring van oceanen en extreem weer. Er zijn ook positieve gevolgen van de klimaatverandering. Vliegvakanties worden duurder en meer omstreden, de kans op mooi zomerweer in Nederland groter en daarmee een vakantie in eigen land aantrekkelijker. En er zijn meer lichtpuntjes.

Zo zou het zomaar kunnen dat Weeronline dit jaar een ‘wasweerbericht’ begint. Op de site van de weervoorspeller staan nu al cijfers die uitdrukken hoe goed het weer is voor barbecueën, hardlopen of fietsen. In dat rijtje hoort wellicht ook het buiten drogen van de was. Want, zo zeggen ervaringsdeskundigen: ‘Geen wasverzachter ruikt zo lekker als zongedroogde was.’

De kans dat mensen in hun tuin bijzondere diertjes aantreffen is door de klimaatverandering ook een stuk groter geworden. Zit er opeens een heidelibel op je wapperende was. Openluchtbaden spinnen garen bij de opwarming van de aarde. Als het warm is ga, je niet binnen zwemmen maar trek je naar het strand of naar een buitenbad. Ander effect van meer buiten vertoeven, is dat we meer vitamine D binnenkrijgen. Een half uurtje wandelen in de zon is voldoende voor de dagelijkse portie vitamine D.

Verder zal het veel minder vaak voorkomen dat je als bouwvakker vorstverlet hebt. Johan de Visser van Bouwbedrijf Joziasse uit Vlissingen kan zich de tijd niet heugen wanneer hij zijn medewerkers voor het laatst om die reden naar huis heeft gestuurd. Bij Saman in Zierikzee hebben ze nog nooit zoveel zonnepanelen verkocht als in 2019. Met een recordaantal zonuren in Vlissingen was vorig jaar een droomjaar voor eigenaren van zonnepanelen.

Duizend miljard
Om negatieve gevolgen van de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan moet volgens de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans fors geïnvesteerd worden in wat de Green Deal is gedoopt. De Green Deal is een ambitieus plan met als doel een klimaatneutraal Europa in 2050. Het is een plan dat alle lidstaten raakt en consequenties heeft voor alle sectoren: transport, landbouw, industrie en bouw. Vervuiling moet worden teruggedrongen, we moeten zo min mogelijk afval genereren en er dienen twee miljard bomen te worden geplant.

De Europese Commissie wil 1000 miljard euro bij elkaar krijgen om de Green Deal uit te voeren. De strijd voor het klimaat moet mogelijkheden bieden. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: ‘De noodzaak tot investeren veranderen we in een kans om te investeren.’ Frans Timmermans: ‘Het belangrijkste is dat we nu echt iets moeten gaan doen, anders is het te laat.’

Kinderarbeid
De keerzijde van groen (elektrisch) rijden en via smartphone of tablet altijd en overal online zijn, is kinderarbeid in de kobaltmijnen van Congo. In de VS is mensenrechtenadvocaat Terry Collingsworth een gerechtelijke procedure begonnen tegen Tesla, Apple, Google, Dell en Microsoft namens de ouders van veertien Congolese kinderen die in de mijnen bij een ongeluk om het leven kwamen of ernstig verminkt raakten.

Kobalt is een metaal dat gebruikt wordt in accu’s van elektrische auto’s en in mobiele apparaten. Congo heeft de grootste kobaltvoorraad ter wereld en volgens Collingsworth zijn de omstandigheden waaronder het metaal in Congo wordt gedolven extreem gevaarlijk. De winning van kobalt ligt al jaren onder vuur. Amnesty International publiceerde er in 2016 uitgebreid over en vraagt sindsdien geregeld aandacht voor de mensenrechten in landen waar kobalt gewonnen wordt.

Lewis Pugh zwemt bij Antarctica onder de smeltende poolkap, foto: Lewis Pugh - CC BY-SA 3.0

Bijzondere acties
Ondertussen gaat de strijd tegen klimaatverandering onverminderd door en zijn er met enige regelmaat bijzondere acties. Zoals die van de 50-jarige Brit Lewis Pugh. Zonder het gebruik van duikapparatuur of beschermende kleding – de man draagt alleen een zwembroek – zwemt hij bij Antarctica onder de smeltende poolkap om aandacht te vragen voor de klimaatverandering.

Ook actrice Jane Fonda – die zich eerder tegen de Vietnamoorlog keerde – doet van zich spreken. Haar strijd tegen de teloorgang van het klimaat blijft niet onopgemerkt. Ze wordt regelmatig gearresteerd, maar een paar nachtjes cel heeft de 81-jarige activiste er wel voor over. ‘Ik doe dit omdat we niet veel tijd meer hebben om het tij te keren.’

Bronnen: PZC, nos.nl