Meer verhalen over Janny


Geschenkwoning van binnen

Mijn moeder maakte het vroeger altijd erg gezellig in huis. Leuke kamerplantjes en altijd een verse bos met bloemen. Maar toen we de Deense woning toegewezen kregen was de geschenkwoning nog leeg. Hier kun je zien hoe een ‘kale’ Deense geschenkwoning (in Kerkwerve) er uitzag bij oplevering.

Zet jij mijn huis in elkaar?

Hier kun je een bouwplaat van mijn huis downloaden. Als je deze op stevig papier uitprint op A4 kun je mijn huis in het klein namaken! Succes!

Inrichtingsadvies

In de mini expo in mijn huis heb je kunnen lezen over de inrichtingsadviezen van de Nederlandse bond van plattelandsvrouwen. Zij gaven adviezen aan mensen die nieuw meubilair moesten aanschaffen na de ramp. In Zierikzee werd er een modelwoning ingericht. De inrichting hiervan was erg modern in die tijd. Foto’s van deze modelwoning kun je hieronder bekijken. Wij volgden dit advies niet op en de ouderwetse rookstoel kreeg ook na de ramp weer een plekje in onze woonkamer.

Roken in huis

Heb jij dit object gezien in mijn huis? Dit is een staande asbak. Deze stond vroeger naast de rookstoel. Als je op het bovenste knopje drukt gaat de asbak draaien. Het was toentertijd heel normaal om te roken in huis.

Swing mee op de muziek

In de woonkamer stond gezellige muziek op. Je hebt er vast een paar nummers kunnen horen. Welke liedjes ken jij? En wat vind je van deze muziek?

Bestek

Heb jij ook in mijn keukenlaadje gekeken? Daar lag bestek dat we van het Rode Kruis hebben gekregen in.

Gelijk na de ramp werden er al goederen verdeeld over slachtoffers en andere betrokkenen. In het Rode Kruis boekje ‘De Rode Kruis-Hulp in de Watersnood 1953’ wordt de verspreiding van alle goederen in drie fases verdeeld.

De eerste goederen stroomde gelijk na de ramp al binnen. Hier een stukje over de eerste fase die tot 17 februari 1953 duurde, uit het Rode Kruis boekjes:

De distributie der goederen

De verwerking van de in het vorige hoofdstuk genoemde goederen valt in drie grote phasen uiteen.

In de eerste phase droeg het Nederlandsche Roode Kruis voor alles zorg en verantwoordelijkheid. In die eerste phase was er een overvloed van nieuwe en zeer goed bruikbare goederen te sorteren en te verzenden naar de plaatsen, waar er om  gevraagd werd. Aan de lopende band reden de auto’s van de gebouwen, waarin in Den Haag de goederen binnenstroomden, volgeladen naar de rampgebieden. Dat liep over de Intendance  van  het  Hoofdbestuur, waarbij de Hoofd-intendant, de Heer M. van der Winden  waardevolle assistentie genoot van Mejuffrouw N. H. Schokking  en Freule C. E. B. Röell. De depots in de provincies meldden hun voorraden aan de Hoofd-intendance en deze dirigeerde caravanen volgeladen vrachtauto’s naar de plaatsen, waar de geredden samen waren gebracht en de evacué’s hun eerste oponthoud hadden.

Dat eerste stadium, waarin de goederen meteen van de gevers terechtkwamen bij de slachtoffers, was het  mooiste  van  efficiënte en voldoening gevende hulpverlening.

Bijlage XIV. pag. 75, geeft een  inzicht  in  de  hoeveelheden, welke in dat eerste stadium, geheel georganiseerd door het Rode Kruis, op aanvragen uit de rampgebieden, verwerkt zijn.

Natuurlijk zijn er ook in dat eerste stadium moeilijkheden geweest. Niet alle slachtoffers zijn geholpen kunnen worden aan die kleren en goederen, waaraan zij gewend waren. Maar  dit  kon ten dele goedgemaakt worden in de tweede phase van de goederen distributie.

Goederenlijst 

Kun jij spullen bedenken die in deze eerste fase werden verspreid? Noem er minstens 10. Hier kun je de goederenlijst uit de eerste fase vinden. Staan de spullen die jij hebt genoemd ertussen?

Bekijk de goederenlijst.

Andere geschenkwoningen

Mijn Deense huis heb je in het echt kunnen zien in het museum. Er waren natuurlijk ook geschenkwoningen uit andere landen, zoals Noorwegen. Janny Lock heeft in zo’n Noorse geschenkwoning. Ben je benieuwd naar haar ervaringen? Bekijk snel haar filmpje:

Cartoon

In 1991 kregen negen bewoners van de Noorse woningen aan de Korenstraat in Hank bericht van de woningbouwvereniging. Tot hun verbazing stonden hun huizen op de nominatie gesloopt te worden. De bewoners meenden dat het de verhuurder te doen was om de grond. Die bood voldoende ruimte voor meer woningen, waarvoor meer huur gevraagd kon worden. De bewoners gingen in verzet.

In juni 1998 valt het doek voor deze woningen en begint de afbraak die dat jaar nog wordt afgerond. De grootste voorvechter voor het behoud van de woningen, Thijs van Oord, kwam er als eerste met zijn gezin wonen en vertrok als laatste. Zijn strijd werd later gememoreerd door de carnavalsvereniging met een uitgesproken cartoon.

De aanname van de bewoners klopte. Op de plaats van de Noorse woningen staan nu achttien appartementen, vier vrijstaande woningen en een aantal twee-onder-een-kapwoningen.

Historische waarde 

Er zijn steeds minder geschenkwoningen in oorspronkelijke staat te zien. Veel woningen zijn ommuurd of zijn grondig verbouwd. Ook zijn er huizen gesloopt, net als in Hank. Vind jij dat de woning een historische waarde hebben en daarom behouden moeten blijven? En waarom? Wat kun je over dit onderwerp vinden op het internet?

Hier kun je een persoonlijk verhaal van een bewoner van zo’n geschenkwoning bekijken:

Terug naar overzicht