Johannis de Rijke


De pop-up expositie in Colijnsplaat (Is afgelopen) gaat over het leven van Johannis de Rijke (1842-1913). Deze waterbouwer uit Colijnsplaat is een van de Nederlandse ‘watermannen’ die Japan in de negentiende eeuw droge voeten bezorgt.

johannis de rijke

Expositie

De expositie is een initiatief van het Watersnoodmuseum (Ouwerkerk) in nauwe samenwerking met Stichting Johannis de Rijke uit Colijnsplaat. 2018 is het 65-ste herdenkingsjaar van de Watersnoodramp van 1953. Een ramp die heeft geleid tot het Deltaplan, een waterbouwkundig project dat wereldberoemd is. Maar al ver voor het Deltaplan heeft ons land een internationale reputatie van waterbouwers, die is opgebouwd in de eeuwenlange strijd tegen het water. Een strijd waar het monument van de verdronken dorpen, hier vlakbij op de zeedijk, aan herinnert.

Kennis over waterbeheersing is al eeuwen een belangrijk Nederlands exportproduct. Een andere Zeeuwse waterbouwer, Cornelis Vermuyden (1590-1677) uit Sint-Maartensdijk, laat al in de zeventiende eeuw een groot veengebied in Engeland droogleggen. Johannis de Rijke past in deze rijke traditie. Nog altijd komen Japanse bezoekers naar Colijnsplaat om deze ‘waterman’ te eren.

Bent u ook benieuwd naar zijn verhaal?

De tentoonstelling met de titel ‘Johannis de Rijke, van Zeeuwse polderjongen tot Japanse onderminister’ is vanaf 28 juni 2018 te bezichtigen in de ‘Thuishaven’, het bijgebouw van de Dorpskerk in Colijnsplaat (Havelaarstraat 30).

 

 

Beroemd

Elk jaar komen er Japanse toeristen naar Colijnsplaat om met eigen ogen te kijken in het geboortedorp van de bij hen zo beroemde Johannis de Rijke. In Colijnsplaat zijn er echter minder bezienswaardigheden dan in Japan, maar inmiddels staan er sinds 2000 wel twee beelden van De Rijke in het dorp. En zijn naam leeft ook voort buiten Noord-Beveland. Zo zijn bijvoorbeeld een baggerschip van Van Oord en een straat in Amsterdam naar hem vernoemd.

In Japan wordt De Rijke zelfs ruim een eeuw na zijn dood (1913) nog altijd op handen gedragen. Een standbeeld in Nagoya, een museum en een jaarlijkse roeiwedstrijd in Kaizu, schoolboeken, wetenschappelijke publicaties, strips, films en toneelstukken. Ieder jaar legt een delegatie uit het Kiso-gebied een krans bij het graf van De Rijke op Zorgvlied in Amsterdam. Bij deze gelegenheid wordt een shinto-ritueel uitgevoerd.

Plan uw bezoek


Het pop-up museum was van 28 juni tot en met 8 november geopend voor publiek, op donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

De tentoonstelling is NU te zien in het Watersnoodmuseum van 9 februari tot en met 1 juni 2019.

Kiso river

Tijdens zijn verblijf in Japan werkte De Rijke aan een indrukwekkende reeks waterbouwprojecten. Zo ontwierp hij onder meer nieuwe havens voor steden als Osaka, Hiroshima en Yokohoma, realiseerde hij een groot tunnelkanaal van het Biwameer naar Kyoto en werkte hij aan de bevaarbaarheid en veiligheid van verschillende rivieren. Op dit gebied leverde hij zijn grootste prestatie in de Kiso-delta.

De percelen in de Kiso-delta liet hij opdelen in keurige, kaarsrechte blokken. In feite creëerde De Rijke zo midden in Japan een ‘Hollands’ polderlandschap.

Fietsroute

Behalve de tentoonstelling is er ook een fiets- en wandelroute in Colijnsplaat uitgezet langs plaatsen waar iets over Johannis de Rijke terug te vinden of te vertellen is. Deze route is via de app Watergezicht gratis te downloaden.

De tentoonstelling is mogelijk dankzij een bijdrage van de Frits Lensvelt Stichting, Gemeente Noord-Beveland, de Stichting Mondiale Bewustwording, de Stichting Johannis de Rijke, Hitachi Construction Machinery Europe NV, Dujat (Dutch & Japanes Trade Federation), CE Special Courier en de Stichting Colijnsplaat.