Juni 2019 – Sledehonden op water in Groenland

Juni 2019 kan de boeken in als een maand vol temperatuur-uitschieters. In Groenland lopen de sledehonden tot hun enkels in helder blauw smeltwater en elders in Europa breekt een hittegolf records. In de Auvergne in Frankrijk loopt de temperatuur op tot 41 graden. Duitsland en Zwitserland ontsnappen evenmin aan tropische dagen. Tijdens het WK-voetbal voor vrouwen worden drinkpauzes ingelast om de hitte het hoofd te bieden.

Klimaatprotesten in Europa, foto Pixabay

Ondertussen gaat het protest tegen het klimaatbeleid in Europese landen gewoon door. In Aken – op een steenworp afstand van een van de grootste bruinkoolmijnen van Duitsland – gaan tienduizenden jongeren uit 16 verschillende landen de straat op om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. De 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg kondigt aan dat ze na de zomer een jaar lang niet naar school gaat, zodat ze zich volledig in kan zetten voor de strijd tegen klimaatverandering.

Opmerkelijk klimaatgerelateerd nieuws uit New York. Bij veilinghuis Christies gaan maar liefst 120 gitaren van Pink Floyd-gitarist David Gilmour onder de hamer. Gilmour schenkt de totale opbrengst – bijna 19 miljoen euro – aan een goed doel dat tegen klimaatverandering strijdt. ‘We hebben een beschaafde wereld nodig voor onze kleinkinderen en de generaties daarna, waarin deze gitaren bespeeld kunnen worden’, zegt Gilmour in een tweet.

Biomassacentrale
In het bedrijfsleven wordt naarstig gewerkt aan verduurzaming. In Sirjansland op Schouwen-Duiveland steken drie tuinders de koppen bij elkaar en investeren in een houtgestookte biomassacentrale. De warmte die bij de verbranding van houtchips en snoei- en groenafval vrijkomt wordt gebruikt om de kassen te verwarmen. ‘We gebruiken nu samen 7 miljoen kuub aardgas per jaar minder’, zegt aubergineteler Pleun van Duijn van DES (Duurzame Energie Sirjansland).

De CO2 die vrijkomt bij de verbranding wordt opgevangen in grote ballonvormige reservoirs en vervolgens gebruikt als groeimiddel in de kassen. KLM en de Technische Universiteit (TU) Delft kondigen aan dat ze samen aan het verduurzamen van de luchtvaart gaan werken. Er worden plannen gesmeed voor een V-vormig vliegtuig waarbij passagiers, vracht én brandstoftanks in de vleugels zitten. De plannenmakers zeggen dat het nieuwe toestel door de vorm en een fors lager gewicht 20 procent minder brandstof verbruikt dan de Airbus A350, op dit moment het modernste vliegtuig ter wereld.

‘Ons uiteindelijke doel is emissieloos vliegen’, aldus Henri Werij, decaan faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU-Delft. ‘Deze samenwerking met de KLM biedt een geweldige kans om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen.’ Als alles meezit is in oktober een prototype op schaal van het revolutionaire nieuwe vliegtuig gereed.

Akkoord
Juni 2019 is ook de maand waarin het lang verwachte Klimaatakkoord het levenslicht ziet. De gasprijs gaat omhoog, die van elektriciteit wordt verlaagd. Wie een (dure) warmtepomp wil kopen kan geld lenen bij de overheid. Daarnaast kan subsidie aangevraagd worden voor isolatie, en wie een elektrische auto aan wil schaffen kan eveneens aankloppen bij de overheid voor en financieel steuntje in de rug. De Nederlandse industrie krijgt te maken met een CO2-belasting en er zijn plannen voor het invoeren van rekeningrijden.

Onder het motto ‘help de aarde een handje’ verschijnen in de media tal van tips voor gewone burgers om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Minder vlees eten staat daarbij en ook wordt mensen aangeraden om te kiezen voor écht groene energie.

‘Vergroenen’ van je reispatroon is een van de andere tips. En dat kan volgens tipgever Jelmer Mommers – die er zelfs een boek over heeft geschreven – op vele manieren. Eén van de belangrijkste: stop met vliegen. ‘Als we blijven vliegen doen we vooruitgang in veel andere sectoren teniet’, stelt Mommers. ‘Het kost nu eenmaal veel energie om een metalen bak met mensen en koffers erin de lucht in te krijgen.’

Bronnen: PZC, nos.nl