Rivier Ambarnaja in Siberië in betere tijden, foto: PxHere

Juni 2020 – Minder vee en meer zonnepanelen

Halveren hoeft niet, maar krimp van de Nederlandse veestapel is hoe dan ook nodig om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dat zegt wetenschapper Jan Peter Lesschen. Samen met een groep onderzoekers van Wageningen University & Research schetst hij een beeld van Nederland in 2050. Een land waar het stikstofprobleem is opgelost en de landbouw klimaatneutraal. Ook een land vol zonnepanelen volgens het Centraal Bureau Statistiek. Zonne-energie gaat als een speer.

Lesschen ziet voor zijn geestesoog een zeer efficiënte landbouw die letterlijk minder ruimte in beslag neemt dan nu. De veestapel is dan met 20 procent gekrompen waardoor er meer plek is voor bos en natuur. Alle koeien op stal zou volgens de onderzoekers eigenlijk het beste zijn, maar ze realiseren zich dat daar hoogstwaarschijnlijk geen draagvlak voor is. Lesschen: ‘We schetsen tot in extremen doorgevoerde scenario’s. We zullen waarschijnlijk ergens op een mengvorm uitkomen.’
De stoppersregeling voor varkenshouders in overbelaste gebieden gaat volgens Lesschen in ieder geval voor een daling van het aantal varkens zorgen. Om de uitstoot van methaan en ammoniak fors te verlagen vertrouwt Lesschen op technische oplossingen: ‘Mocht de techniek het af laten weten, resteren extra aanplant van bos en een grotere krimp van de veestapel als mogelijkheden om de klimaatdoelen toch te halen.’

Russische rampen
Voor Rusland lijkt dat moment nog ver weg. Het land zucht onder vele klimaatrampen. Eind mei lekte ruim 20.000 ton dieselolie in de rivieren Ambarnaja en Pjasino. De rivieren kleuren inmiddels apocalyptisch rood. Het opruimen van de olie gaat naar verwachting zeker vijf maanden duren. Oorzaak: het instorten van een oliereservoir bij een energiecentrale. Door hogere temperaturen smelt de permafrost weg waardoor de bodem onder het reservoir zacht werd. Te zacht.

Genoemde olieramp is niet het enige dat wordt veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Er zijn meer plagen, waaronder bosbranden in Siberië die een recordaantal vierkante kilometers bos – ter grootte van Griekenland – verwoestten. Vrijwel tegelijkertijd leidde een orkaan bij Irkoetsk tot de hevigste overstromingen in 180 jaar.

Voordelen van de klimaatverandering zijn er ook voor Rusland. Door het smeltende ijs in de poolcirkel komt de noordelijke vaarroute open te liggen. Als op termijn vrachtschepen die snellere route naar Azië verkiezen, kan dat de havensteden in Noord-Rusland een flinke economische impuls geven.

Stortbuien en hitte
Ook Nederland zal in de toekomst niet ontsnappen aan de gevolgen van de klimaatverandering. De stortbui gaat nooit meer weg volgens oud-weerman Peter Timofeeff. Na het zonnigste voorjaar aller tijden en daarna extreme regenval lijkt het er volgens Timofeeff op dat we in Nederland steeds vaker met ‘tropische toestanden’ in de vorm van een soort moessonregens te maken zullen krijgen. Klimaatonderzoeker van het KNMI Peter Siegmund bevestigt het beeld dat Timofeeff schetst: ‘In de tropen is het nog warmer, maar het gaat wel die kant op.’

Volgens het vakblad Science News gaat de klimaatverandering in de toekomst voor hittegolven zorgen die de mens niet meer aankan. Allereerst lopen Bangladesh, India, Pakistan, de Perzische Golf en West-Afrika gevaar. Daarna krijgen ook Zuid-Europa en Australië te maken met hittestress: temperaturen hoog in de 30°C in combinatie met een hoge luchtvochtigheid.
Slecht nieuws voor de mensen die ermee te maken krijgen, want het menselijk lichaam is niet zo goed bestand tegen die combinatie. Noordwest-Europa heeft iets minder te vrezen volgens het KNMI. De temperaturen van nu stijgen ook in Nederland weliswaar soms fors boven de 30 graden, maar het zijn vooralsnog uitzonderingen.

110 Megawatt aan zonnepanelen in Zeeland, foto: PxHere

Opmars zonnepanelen
Ondertussen lijkt in Nederland de opmars van zonnepanelen niet te stuiten. In Zeeland groeide het aantal zonnepanelen met bijna 40 procent. Vorig jaar zijn er ruim 7000 installaties voor zonne-energie bijgekomen. Daarmee is het totaalaantal volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek gegroeid tot bijna 38.000. Op de daken van Zeeuwse huizen ligt inmiddels voor 110 megawatt aan zonnepanelen. Tja, wat wil je, met zoveel zonne-uren….

Bronnen: PZC, nos.nl, trouw.nl, nrc.nl, Science News