Hartelkering

Hartelkering (1991-1997)
Als de Maeslandtkering wordt gesloten kan het zeewater in extreme situaties het achterliggende Europoortgebied bedreigen. Daarom is in het Hartelkanaal bij Spijkenisse – ongeveer tegelijkertijd met de Maeslandtkering – de Hartelkering gebouwd. Het gaat om een beweegbare kering bestaande uit schuiven die tussen torens opgehangen zijn.

Aan beide kanten van het Hartelkanaal staat een ovaalvormige heftoren en in het midden van het kanaal staat nog een derde toren. De vier torens staan op de pijlers van de brug over het Hartelkanaal. De openingen tussen de torens zijn 49.3 en 98 meter groot.

Als de kering open is, hangen de ellipsvormige schuiven 14 meter boven zeeniveau. Schepen kunnen er gewoon onderdoor varen. Als het buitengewoon hard stormt kunnen de schuiven in het water neergelaten worden. De schuiven kunnen een waterhoogte van 3 meter boven NAP aan.

Hartelkering
Hartelkering

Computergestuurd
Net als de Maeslandtkering is de Hartelkering computergestuurd. Er is uitgerekend dat de kering gemiddeld 1 of 2 keer per 10 jaar dicht moet, maar verwacht wordt dat de kering door de klimaatverandering in de toekomst vaker dicht zal gaan. Als de kering gesloten is gaan ook de naastgelegen sluizen dicht en kunnen er geen schepen door het Hartelkanaal.