Wisselexposities


Het watersnoodmuseum bevat naast de vaste collectie over de watersnoodramp van 1953 ook een aantal tijdelijke tentoonstellingen.

Nieuw in het museum: Johannis de Rijke, van Zeeuwse polderjongen tot Japanse onderminister

Vanaf 9 februari 2019 is de tentoonstelling met de titel ‘Johannis de Rijke, van Zeeuwse polderjongen tot Japanse onderminister’ te zien in het Watersnoodmuseum. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Stichting Johannis de Rijke uit Colijnsplaat. De van oorsprong Zeeuwse waterbouwer Johannis de Rijke realiseerde tussen 1873 en 1903 in Japan talrijke waterbouwkundige projecten en wordt daar anno nu nog steeds om geprezen in het land van de rijzende zon. Afgelopen jaar was deze tentoonstelling als pop-up expositie te zien in het Noord-Bevelandse geboortedorp van Johannis de Rijke, Colijnsplaat. De tentoonstelling in het Watersnoodmuseum is uitgebreid met extra informatie, documenten en filmbeelden.

In onze tijd zou Johannis de Rijke (1842-1913) een uitzonderlijk succesvol ‘expat’ zijn. Maar dat woord bestond in zijn tijd niet eens. Het wonderlijke verhaal van een eenvoudige Zeeuwse polderjongen die het in Japan tot onderminister schopt, is ook nauwelijks onder woorden te brengen. De Rijke verlegt destijds rivieren, verbetert havens en laat dijken bouwen. Maar zijn belangrijkste nalatenschap: hij verandert de manier waarop Japan naar waterbeheersing kijkt. Waar voorheen iedere gemeenschap alleen oog had voor zijn eigen waterproblemen, leert hij de Japanse bevolking het belang van samenwerken. In het moderne Japan bestaat nog altijd grote bewondering voor de prestaties van de nuchtere Zeeuw, die in eigen land veel minder bekend is. Het Watersnoodmuseum wil, samen met de Stichting Johannis de Rijke, met deze tijdelijke tentoonstelling zijn prestaties op het gebied van waterbouw en waterveiligheid ook in eigen land onder de aandacht brengen.

De tentoonstelling is te zien in het Watersnoodmuseum van 9 februari tot en met 1 juni 2019.

De Sluiting in Kleur

Foto-expositie Rykel ten Kate – De Sluiting in Kleur

In 1953 was Ten Kate  (Sexbierum 13-10-1912, Zierikzee 31-12-1992) drogist en fotohandelaar in Zierikzee.  Vanaf de rampnacht tot de sluiting van het laatste dijkgat bij Ouwerkerk maakte hij  honderden foto’s en dia’s.

Het Watersnoodmuseum toont afbeeldingen die Ten Kate maakte van de sluiting van het laatste dijkgat en alle werkzaamheden die daar aan vooraf gingen. Een groot aantal hiervan maakte hij in kleur, uniek voor die tijd.

Geschilderd vanuit Ouwerkerk

Tekeningen en schilderijen van Jan Meine Jansen

Jan Meine Jansen (Meppel, 1908 – Driebergen, 1994) studeerde aan Het Rijks Instituut tot Opleiding van Teekenleraren en de Amsterdamse Rijksakademie. In 1953 reist Meine Jansen naar Schouwen-Duiveland om het verwoeste land vast te leggen. Hij vindt onderdak in het dan nog ondergelopen Ouwerkerk, bij burgemeester J. Romeijn. Zijn zwerftochten over het eiland resulteren in een groot aantal schetsen en aquarellen. Thuis maakt hij ook gouaches op een groot formaat, die meer uitgewerkt zijn. In de tentoonstelling zijn werken uit deze periode te zien. De schetsen tonen de werkzaamheden rondom de sluiting. Andere werken tonen onder meer het verwoeste landschap dat weer boven water kwam.

Zicht op Ouwerkerk

Een bijzonder werk in de tentoonstelling van Meine Jansen is het schilderij ‘Zich op Ouwerkerk’. Hierop is het dorp Ouwerkerk te zien, dat op dat moment nog in het water ligt. De dag waarop het werk gemakt is, maakt het extra speciaal: 6 november 1953, de dag van de laatste dijksluiting.

Geschilderd vanuit Ouwerkerk

Foto-expositie Dominique Berretty – Bijna afgelopen

Dominique Berretty (1925 – 1980) fotografeerde in 1953 het rampgebied van de watersnood. Dit resulteerde in een serie waarin onder meer de foto van Dientje Kramer te zien is. Dientje Kramer is het meisje dat in 1953 werd gefotografeerd op de Kaai in Zierikzee. Het Watersnoodmuseum zette, naar aanleiding van de schenking van de foto door Fred Blank aan het museum, een zoektocht naar het meisje uit en vond Dientje Boot-Kramer.

Nu, ruim een jaar later, is er een tentoonstelling waarin het museum aandacht besteed aan de serie foto’s uit 1953 van deze unieke fotograaf. Foto’s die zijn opgenomen in de Paris Match. Er is een publicatie uitgegeven bij deze expositie, deze is te koop in de webshop en in de museumwinkel.

De tentoonstelling is nog te zien in het Watersnoodmuseum tot en met 9 februari

Tentoonstelling ’65 schenkingen – Elke schenking heeft een eigen verhaal’

De nieuwe tentoonstelling ’65 schenkingen – Elke schenking heeft een eigen verhaal’ is dit jaar te zien in het Watersnoodmuseum.
Vrijwilligers van de registratiewerkgroep van het Watersnoodmuseum hebben de 65 meest bijzondere voorwerpen uit de collectie van het museum uitgezocht. Eén voor ieder verstreken jaar sinds de ramp van 1953. Een keuze uit de vele objecten die het museum tot dusver kreeg, al dan niet in bruikleen. Veelal toebehorend aan mensen bij wie de stormvloed diepe littekens heeft achtergelaten. Verschillende voorwerpen komen uit het depot en zijn nog niet eerder tentoongesteld.

Ook is er een themaboekje verschenen (verkrijgbaar in de museumwinkel en via de webshop), waarin de 65 museumstukken staan afgebeeld en worden beschreven.

Expositie ‘Objecten met een verhaal’

Jaarlijks krijgt het museum vele schenkingen, variërend van schilderijen en tekeningen tot foto’s, gebruiksvoorwerpen en dagboeken. Een selectie van die objecten vormt een wisselexpositie in de Deense Woning in caisson 3. De expositie is genaamd ‘Objecten met een verhaal, schenkingen uit 2016’. De registratiewerkgroep van het Watersnoodmuseum heeft deze tijdelijke expositie samengesteld.

Exposities