Wisselexposities


Het watersnoodmuseum bevat naast de vaste collectie over de watersnoodramp van 1953 ook een aantal tijdelijke tentoonstellingen.

De Watersnoodramp op Penningen, Sjaak Jasperse

Handwerksman Sjaak Jasperse uit Terneuzen maakte de afgelopen jaren bijzondere Watersnoodpenningen. Sjaak Jasperse, geboren in september 1953 in Sint-Maartensdijk, heeft op eigentijdse wijze de ramp verbeeld in 38 penningobjecten. Alle tentoongestelde penningen zijn creatieve verbeeldingen van de verhalen die hij door de jaren heen hoorde over de watersnood van 1953; van zijn vader, van zijn moeder; toerend door het Thoolse landschap.

Er is ook een catalogus beschikbaar waarin alle penningen uit de tentoonstelling zijn opgenomen. Deze is te koop in onze webshop en in de museumwinkel.

De tentoonstelling is te zien in het Watersnoodmuseum van 31 mei tot 31 december 2018.

Foto-expositie Dominique Berretty

Dominique Berretty (1925 – 1980) fotografeerde in 1953 het rampgebied van de watersnood. Dit resulteerde in een serie waarin onder meer de foto van Dientje Kramer te zien is. Dientje Kramer is het meisje dat in 1953 werd gefotografeerd op de Kaai in Zierikzee. Het Watersnoodmuseum zette, naar aanleiding van de schenking van de foto door Fred Blank aan het museum, een zoektocht naar het meisje uit en vond Dientje Boot-Kramer.

Nu, ruim een jaar later, is er een tentoonstelling waarin het museum aandacht besteed aan de serie foto’s uit 1953 van deze unieke fotograaf. Foto’s die zijn opgenomen in de Paris Match. Er is een publicatie uitgegeven bij deze expositie, deze is te koop in de webshop en in de museumwinkel.

De tentoonstelling is te zien in het Watersnoodmuseum van 26 mei tot 26 november 2018.

Fototentoonstelling ‘De Ramp in focus’ (wegens succes verlengd!)

‘De Ramp in focus’ zo heet de fototentoonstelling die momenteel in caisson 4 te zien is. De tentoonstelling bestaat uit zeventig originele foto’s van fotografen Ed van der Elsken, Cas Oorthuys, Eva Besnyö, Ed van Wijk, Aart Klein, Kees Molkenboer en Dolf Kruger. De foto’s van zes van hen komen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De werken van Eva Besnyö komen uit de collectie van het Maria Austria Instituut in Amsterdam.

Er is tevens een boek verschenen met foto’s van de watersnoodramp met de titel ‘De Ramp’, wat is uitgegeven door Uitgeverij Komma. Dit boek is verkrijgbaar in de webshop.

De tentoonstelling is te zien in het Watersnoodmuseum van 1 februari tot eind januari 2019.

Tentoonstelling ’65 schenkingen – Elke schenking heeft een eigen verhaal’

De nieuwe tentoonstelling ’65 schenkingen – Elke schenking heeft een eigen verhaal’ is dit jaar te zien in het Watersnoodmuseum.
Vrijwilligers van de registratiewerkgroep van het Watersnoodmuseum hebben de 65 meest bijzondere voorwerpen uit de collectie van het museum uitgezocht. Eén voor ieder verstreken jaar sinds de ramp van 1953. Een keuze uit de vele objecten die het museum tot dusver kreeg, al dan niet in bruikleen. Veelal toebehorend aan mensen bij wie de stormvloed diepe littekens heeft achtergelaten. Verschillende voorwerpen komen uit het depot en zijn nog niet eerder tentoongesteld.

Ook is er een themaboekje verschenen (verkrijgbaar in de museumwinkel en via de webshop), waarin de 65 museumstukken staan afgebeeld en worden beschreven.

Expositie ‘Objecten met een verhaal’

Jaarlijks krijgt het museum vele schenkingen, variërend van schilderijen en tekeningen tot foto’s, gebruiksvoorwerpen en dagboeken. Een selectie van die objecten vormt een wisselexpositie in de Deense Woning in caisson 3. De expositie is genaamd ‘Objecten met een verhaal, schenkingen uit 2016’. De registratiewerkgroep van het Watersnoodmuseum heeft deze tijdelijke expositie samengesteld.

Exposities