Wisselexposities


Het watersnoodmuseum bevat naast de vaste collectie over de watersnoodramp van 1953 ook een aantal tijdelijke tentoonstellingen.

Fototentoonstelling ‘De Ramp in focus’
‘De Ramp in focus’ zo heet de fototentoonstelling die momenteel in caisson 4 te zien is. De tentoonstelling bestaat uit zeventig originele foto’s van fotografen Ed van der Elsken, Cas Oorthuys, Eva Besnyö, Ed van Wijk, Aart Klein, Kees Molkenboer en Dolf Kruger. De foto’s van zes van hen komen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De werken van Eva Besnyö komen uit de collectie van het Maria Austria Instituut in Amsterdam.
Er verschijnt tevens een boek met foto’s van de watersnoodramp met de titel ‘De Ramp’, wat wordt uitgegeven door Uitgeverij Komma. Dit boek is verkrijgbaar in de webshop.
Foto: Dolf Kruger, Nederlands Fotomuseum

Tentoonstelling ’65 schenkingen – Elke schenking heeft een eigen verhaal’
De nieuwe tentoonstelling ’65 schenkingen – Elke schenking heeft een eigen verhaal’ is dit jaar te zien in het Watersnoodmuseum.
Vrijwilligers van de registratiewerkgroep van het Watersnoodmuseum hebben de 65 meest bijzondere voorwerpen uit de collectie van het museum uitgezocht. Eén voor ieder verstreken jaar sinds de ramp van 1953. Een keuze uit de vele objecten die het museum tot dusver kreeg, al dan niet in bruikleen. Veelal toebehorend aan mensen bij wie de stormvloed diepe littekens heeft achtergelaten. Verschillende voorwerpen komen uit het depot en zijn nog niet eerder tentoongesteld.
Ook is er een themaboekje verschenen (verkrijgbaar in de museumwinkel en via de webshop), waarin de 65 museumstukken staan afgebeeld en worden beschreven.

Expositie ‘Objecten met een verhaal’
Jaarlijks krijgt het museum vele schenkingen, variërend van schilderijen en tekeningen tot foto’s, gebruiksvoorwerpen en dagboeken. Een selectie van die objecten vormt een wisselexpositie in de Deense Woning in caisson 3. De expositie is genaamd ‘Objecten met een verhaal, schenkingen uit 2016’. De registratiewerkgroep van het Watersnoodmuseum heeft deze tijdelijke expositie samengesteld.