Foto: © Tocardo

Oktober 2020 – Industrie werkt aan ‘vergroening’

Vergroening is in opmars. Het havengebied van North Sea Port is volgens een recent onderzoek uitermate geschikt voor productie en gebruik van groene waterstof, in Gent komt een proeffabriek voor het maken van groene North-C methanol en energiebedrijf Ørsted gaat samen met kunstmestfabrikant Yara groene ammoniak ontwikkelen. Bij de EU is, met steun van de provincie Zeeland, subsidie aangevraagd voor de groene plannen.

Het in Terneuzen gevestigde chemieconcern Dow doet ook van zich spreken voor wat betreft vergroening. Het bedrijf heeft bijzonder ambitieuze plannen: binnen 30 jaar moet de productie volledig klimaatneutraal zijn. Voor de periode tot 2030 zet het chemieconcern in op het afvangen van CO2 en het produceren van – uit aardgas gemaakte – blauwe waterstof als brandstof voor de ‘krakers’ van het bedrijf. Dat scheelt naar verwachting 1,67 Megaton aan CO2-uitstoot per jaar.

Dow wil samen met waterbedrijf Evides ook stevig inzetten op waterbesparing, hergebruik van water, nog zuiverder industriewater produceren en stoppen met het innemen van Biesboschwater. Het is nogal wat, realiseert Dow-waterspecialist Niels Groot zich. ‘Maar’, stelt hij, ‘we zien het als onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met zoet water. Ook in Nederland wordt dat steeds schaarser. Er zijn langere periodes met droogte.’

Getijdencentrale
En er is meer groen nieuws te melden. De getijdencentrale in de Oosterscheldekering gaat weer draaien. Twee keer ging initiatiefnemer Tocardo failliet, maar met ruggensteun van twee nieuwe Britse aandeelhouders waagt het bedrijf een derde poging. Algemeen directeur Andries van Unen is ‘supertrots dat ‘s werelds grootste getijdencentrale opnieuw in gebruik wordt genomen’. ‘De vijf turbines hebben een jaar lang stilgestaan. Gelukkig werkt alles nog naar behoren. De turbines zijn ontzettend sterk, blijkt opnieuw.’

Als de getijdencentrale eenmaal weer volledig in bedrijf is, levert dat stroom op voor 1000 huishoudens. Maar Van Unen wil meer. ‘Wij gaan ons nu vooral richten op het doorontwikkelen van de turbine-energie, waarbij we ook streven naar kostenverlaging.’ De Tidal Power Plant, zoals de getijdencentrale in de Oosterscheldekering officieel heet, wordt voorlopig nog niet uitgebreid, maar technisch gezien is dat op termijn wel mogelijk. ‘We kunnen opschalen naar 60 megawatt. En als je nog eens 30 megawatt realiseert in de Brouwersdam kun je stroom opwekken voor 100.000 huishoudens. Dat is bijna heel Zeeland.’

Dow Chemical te Terneuzen, foto: Michiel1972, CC BY-SA 3.0

Auto als Powerbank
Ook in opmars: de elektrische auto. Stekkerbolides zijn er anno 2020 te kust en te keur. Er rijden inmiddels ruim 137.000 elektrische auto’s rond in Nederland. De koper heeft keuze uit een slordige 60 modellen en die zijn niet allemaal voorbehouden aan de rijken. Er zijn vijf elektrische auto’s onder de 25.000 euro en volgend jaar komt budgetmerk Dacia met een stekkerauto die naar verluidt minder dan 20.000 euro gaat kosten.

Een elektrische auto wordt vaak gezien als energieslurper, maar de elektrische heilige koe kan ook dienen als energieleverancier. Op weg naar een samenleving zonder fossiele brandstoffen kan een elektrische auto worden gebruikt een buffer voor het elektriciteitsnet. Een Powerbank. ‘Wie straks de energie uit zijn auto beschikbaar stelt kan geld verdienen met z’n auto,’ zegt Robin Berg van het Utrechtse autodeelbedrijf We Drive Solar.

Om de pieken en dalen in het stroomverbruik op te vangen, moeten elektrische voertuigen als het ware onderdeel worden van het netwerk. De laadpaal dient daarbij als ‘doorgeefluik’. Wanneer ineens veel stroom wordt gevraagd – bijvoorbeeld als heel Nederland de kookplaat en de televisie aanzet – kan de elektrische auto werken als Powerbank. In de daluren na de piek wordt de auto dan weer opgeladen.

Fossielvrij pensioen
In de categorie ‘opmerkelijk’: een groep docenten heeft het ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, met klem gevraagd te stoppen met het investeren in fossiele bedrijven als Shell, Exxon en BP. De docenten willen een ‘fossielvrij’ pensioen. ‘Het is pervers dat het pensioengeld van mensen die dagelijks bezig zijn leerlingen voor te bereiden op de toekomst wordt geïnvesteerd in industrieën die nou juist de toekomst van leerlingen bedreigen,’ aldus docent Wieneke Maris. Waarvan akte.

Bronnen: PZC, nos.nl, nrc.nl, nu.nl