Watersnoodmuseum

Onderwerpen-van-de-dag tijdens lockdown

Op deze pagina staan de oude dagelijkse berichten: feiten en weetjes, objectverhalen, persoonlijke verhalen en meer.

Digitaal Museum

Interactief, Virtual Reality, 360° Video, Augmented Reality

Cadeau tip voor jezelf of voor een ander: de Watersnoodmuseum deurstopper!
Een originele deurstopper die exclusief bij het museum te koop is. Een echte eyecatcher voor in huis!

Bestel ‘m hier:

Webshop - deurstopper

Ben van Dijk woont in Alphen aan de Maas. Leden van zijn familie waren in het begin van de vorige eeuw rijksbakenmeesters; zij moesten ervoor zorgen dat de Maas bevaarbaar was en bleef. In 1926 brak de dijk bij Overasselt door en overstroomde het achterliggende gebied. Er waren geen slachtoffers, maar er was wel veel materiële schade. Die overstroming was aanleiding tot de Maaswerken en bouw van de stuw bij Lith. In 1995 ging het toch weer bijna mis bij Alphen aan de Maas, waarbij ook Ben van Dijk geëvacueerd moest worden. Iets wat grote impact had.

Vanaf donderdag 20 mei is de nieuwe buitententoonstelling ‘communicatie tijdens en na de ramp van 1953’ te bezoeken in het buitengebied bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Indrukwekkende beelden van de Watersnoodramp en van recentere overstromingen wereldwijd laten de kwetsbaarheid van onze communicatie zien. De expositie is te bezichtigen tot en met 8 augustus 2021 en is gratis toegankelijk.

Twee foto’s uit ons archief. Op de eerste foto kun je zien dat er door het Zwitserse Rode Kruis schooltassen worden uitgedeeld aan kinderen in het ondergelopen dorp Nieuw-Vossemeer. Op de tweede foto wordt er speelgoed uitgedeeld.

Ook voor de jeugd hebben we interessante producten in onze webshop van het Watersnoodmuseum. Verschillende boeken, maar ook een compleet educatiepakket! Hiermee kun je zeker uit te voeten voor bijvoorbeeld een spreekbeurt over de Watersnoodramp.

Webshop

Cees van Gijzen ging als 17-jarige jongen werken bij Smit & Co. Een van zijn eerste klussen werd het slepen van caissons naar Zeeland, waarmee gaten in de dijken werden gedicht.

We weten dat de zeespiegel stijgt en dat dit wereldwijd voor problemen kan gaan zorgen. Maar wat is zeespiegelstijging precies? En hoe wordt het zeeniveau gemeten? Op deze pagina van het KNMI kom je hier meer over te weten.

Is dit schaapje niet ontzettend schattig?!
In deze tijd kan iedereen wel een leuke superzachte knuffel gebruiken.
Kijk snel in de webshop!

Webshop

Siep Boonstra vertelt als gids in het Friese Hegebeintum over het belang van de zo kenmerkende Friese terpen in de strijd tegen het water. Het water was voor de bevolking een vriend en vijand, de terpen beschermde hen tegen overstromingen. Vele terpen zijn door de eeuwen heen afgegraven en zo uit het Friese landschap verdwenen.

De postbezorging kwam tijdens de ramp van 1953 voor een grote uitdaging te staan. Een groot deel van Nederland stond onder water en veel verbindingen tussen postkantoren onderling waren verbroken.

Er werd hard gewerkt om verbindingen te herstellen en alternatieve routes te maken. Postbodes bezorgden in de overstroomde gebieden de post zo nodig met vrachtwagens, schepen en roeiboten.

Hieronder zie je een aantal foto’s van postbodes in het rampgebied.

Post wordt uitgeladen uit een Sikorsky S51helicopter bij Zierikzee

Arie Jansen woonde in de polder bij Kruiningen en vertelt over hoe hij en het gezin werden gered, terwijl zijn neef even verderop verdronk met zijn vrouw en kinderen.

In de beginjaren van het Watersnoodmuseum kwam het museum in bezit van een plakboek samengesteld door mevrouw v.d. Brink. Zij was in 1953 secretaris van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen en verzorgde een reeks van tentoonstellingen waarin de bewoners van het rampgebied werden voorgelicht over de mogelijkheden van het opnieuw inrichten van hun woningen en de wijze waarop men om moest gaan met water- en zoutschade.

Aan het einde van de tentoonstelling belandden de bezoekers bij het adviesbureau, waar men inlichtingen kon krijgen over alles wat er te zien was, en vanwaar bezoekers gegevens en prijzen konden meenemen van alle getoonde artikelen.

Hieronder een indruk van de tentoonstellingen:

In deze tijd, met minder vaak gezellige bezoekjes bij vrienden en/of familie, is een kaartje per post een mooi gebaar. We verkopen setjes ansichtkaarten en unieke postzegels van het Watersnoodmuseum in onze webshop! Wie stuur jij een persoonlijk kaartje?
Kijk snel in de webshop!

Webshop

Piet was vijfentwintig en woonde in Urk en had samen met zijn broers twee schepen in Breskens liggen. Hij vertelt over hoe hij en zijn broers contact hadden met andere schepen om mensen te redden.

Dhr. J.W. Grul uit Heemskerk schonk deze bijbel aan het Watersnoodmuseum. De heer Grul was als militair betrokken bij de hulpverlening, tien dagen in februari op Voorne-Putten en nog eens tien dagen in maart in Rilland-Bath. Mensen die bij de ramp hun bijbel verloren waren, kregen een exemplaar van deze uitgave.

Heb jij de serie ‘Als de dijken breken’ gezien? In dit filmpje ontdek je of een nieuwe ramp nog steeds kan gebeuren en wat er aan wordt gedaan om dit te voorkomen. Bekijk het filmpje van Schooltv.

De Watersnoodramp en voetbal lijken in de eerste instantie niet veel met elkaar te maken te hebben. Maar de wedstrijd in Parijs, die op 12 maart in 1953 gespeeld werd, was georganiseerd om geld op te halen voor de nabestaanden van de ramp. Deze wedstrijd wordt door veel mensen zelfs gezien als de start van het profvoetbal in Nederland. Via deze link kun je hier meer over lezen en zijn ook filmpjes te bekijken.

PARIJS - Watersnoodramp. De Nederlandse voetballers die in Frankrijk spelen, vormden het elftal dat een benefietwedstrijd t.b.v. de watersnoodramp tegen Frankrijk speelde (1-2). Links aanvoerder Bram Appel. ANP PHOTO G. V.D. WERFF (evenals onderstaande foto's)

In onze nieuwste blog lees je over de grote uitdaging om voor 2050 een klimaatneutraal energienetwerk aan te kunnen leggen. En wat de rol van waterstof is als we kijken naar de klimaatdoelstellingen? Wist jij trouwens dat kleding net als plastic een enorm klimaatprobleem veroorzaakt?
Lees hier meer over deze onderwerpen.

Een van de katoenvelden in Texas, in totaal is 23.000 km2 in Texas in gebruik voor de katoenteelt, foto: Calsidyrose - CC BY 2.0
Bouw van windmolen-fundamenten in Bremen, foto: Einsamer Schütze - CC BY-SA 3.0

Piet woonde in Zierikzee en hielp mee met het bouwen van de Noodzender van Peter Hossfeld. Toen er contact was gaf hij boodschappen door tussen de zender en de stad om hulp in gang te zetten.

Er zijn vele soorten waterwerken, waaronder dammen. Een dam is een afsluiting van het water, dwars op een waterweg. Zo’n waterwerk kan aangelegd worden om water te keren of te beheersen ten behoeve van bijvoorbeeld inpoldering.
Wist je dat er veel plaatsen in Nederland hun naam te danken hebben aan een dam? Denk bijvoorbeeld aan Rotterdam. Op de plek van het huidige centrum van Rotterdam lag in de 9e eeuw de nederzetting Rotta. In de 12e eeuw overstroomde de rivier de Rotte, waardoor de nederzetting onbewoonbaar werd. Rond 1270 werd er een dam gelegd in de Rotte, waar nu de Hoogstraat de Rotte kruist. Aan deze dam ontleent Rotterdam zijn naam.

De Watersnoodramp is een van de eerste voorbeelden waarbij fotografen zich richtten op documentairefotografie. De Watersnoodramp was tevens de laatste keer dat kunstenaars het rampgebied introkken om de situatie weer te geven. Een van deze kunstenaars was Cor de Wolff die op kosten van de heer Stoel, geneesheer-directeur van het ziekenhuis in Dirksland, rondreisde en een hele serie droge naaldetsen maakte. Een 13-tal etsen zijn door de familie Stoel in 2005 in bruikleen afgestaan aan het Watersnoodmuseum.

Sta jij ook weer te popelen om ons museum te bezoeken?
Je kunt alvast een cadeaubon voor een museumbezoek kopen via onze webshop. Ook leuk om cadeau te geven. Hiermee steun je gelijk het museum in deze moeilijke tijd!

Webshop

Tijdens de watersnoodramp kwamen 1836 mensen om. De ramp betekende dan ook voor velen een verlies van dierbaren. Op deze foto staat de familie Van der Bijl afgebeeld. Lena (links), Johannes (4e van links) en Marinus (5e van links) kwamen tijdens de ramp om het leven. Nabestaanden van deze slachtoffers schonken deze foto en andere portretten aan het Watersnoodmuseum. Uit respect en waardering voor, en als eerbetoon aan hun zo geliefde familieleden.

Op deze Koningsdag delen we met jullie graag deze koninklijke foto uit 1953. Koningin Juliana bracht kort nadat de ramp zich voltrokken had een bezoek aan het rampgebied. Op deze foto staat zij middenin het water in het plaatsje Nieuwerkerk.

Eef was militair en moest die dag direct naar Gilze-Rijen om te helpen in het rampgebied. Hij vloog over de getroffen gebieden om door te geven waar mensen op de daken zaten.

Nieuw in onze webshop! De VR bril van het Watersnoodmuseum. Een mooie aanvulling voor een bezoekje aan ons Digitaal Museum!

Webshop

Gerrit Schouten was vijfentwintig en woonde in Utrecht. Hij raakte goed bevriend met evacuees uit Zierikzee waardoor hij op het idee kwam om een lepeltjes actie te starten. De opbrengst hiervan ging naar het Rampenfonds.

Deze beker is geschonken door Mariet van Klinken uit Vlissingen aan het Watersnoodmuseum. Mevrouw Van Klinken verbleef met haar ouders en twee jongere zusjes (4 en 1 jaar) tot begin november 1953 in Lunteren. Het gezin uit Ouwerkerk was daar naartoe geëvacueerd. Op enig moment kreeg de familie bezoek van burgemeester J. Romeijn. Hij vierde zijn 25-jarig jubileum als burgemeester van Ouwerkerk en bezocht de dorpelingen die tijdelijk verspreid over Nederland woonden. Hij nam voor de oudste twee een beker mee, gevuld met tumtummetjes en de tekst: ‘Ter herinnering aan burgemeestersjubileum in ons overstroomde dorp, 1928-1953 gemeente Ouwerkerk’. “Als kinderen van 6 en 4 jaar vonden we de snoepjes minstens zo belangrijk, want van jubilea wisten we op deze leeftijd nog niet zo veel.”

Ben jij een echte bierliefhebber? Of ken je iemand die graag een biertje drinkt?
In onze webshop is ons eigen Zeeuwse bier van museumbrasserie Het Vijfde Caisson te bestellen. Het pakket bestaat uit 2 flesjes Weizen en 2 flesjes Blond, verpakt in een mooie cadeauverpakking.

Bestel het bierpakket in onze webshop:

Webshop

Piet Timmer was dienstplichtig militair in Breda. Hij werd naar Rilland-Bath gestuurd om een dijk te dichten. Hij vertelt hoe ze dagenlang zakken gevuld met klei in het gat wierpen. Pas na drie dagen kwam de eerste zak boven het water uit.

Deze foto is in 1953 gemaakt in Amsterdam. Informatiepanelen met foto’s van de ramp en de boodschap ‘Helpt mee! Nood maakt eensgezind’, met daarnaast 2 dames in chique kledij en 2 flessen op de trap. Het is een beeld waar je even naar kunt blijven kijken.

In ons museum zijn de eerste beelden van de ramp te zien in de filmzaal in caisson 1. Gezien onze museumdeuren nog steeds gesloten zijn kun je ook via onze website leren over de ramp van 1953.

Het eerste polygoon journaal na de ramp, zoals te zien in het museum, kun je bekijken via deze link.

Dolf Geijp vloog met een vliegtuigboot over het rampgebied om mensen te evacueren. Hij vertelt over het evacueren van een meisje dat haar familie was verloren, waarna zijn vrouw haar enkele malen gezelschap hield.

Zo’n dertig bekende en minder bekende Zeeuwen kozen voor “Leuk Zeeuws koken” hun favoriete recept. Het leverde een verzameling heerlijke gerechten op die een feestje zijn om te maken. Ieder recept gaat vergezeld van een klein inkijkje in het leven van deze bevlogen Zeeuwen. Restaurants en koksopleidingen uit de provincie leverden eveneens een bijdrage in de vorm van een tongstrelend Zeeuws menu. Het eindresultaat is een verrassende mix van traditioneel én vernieuwend, van makkelijk én uitdagend. Maar altijd: Lekker Zeeuws!
Bestel het boek in onze webshop:

Webshop

Een foto uit ons archief. Mensen kijken hier naar een parachute in de lucht. Op deze manier worden levensmiddelen gedropt in Ooltgensplaat, 1953.

Piet van den Ouden was 18 jaar en woonde in Oude-Tonge. Vanuit het dakraam zag hij het huis van zijn broer in elkaar zakken. Hij weet zichzelf en zijn familie in veiligheid te brengen. Wonder boven wonder loopt hij de volgende dag zijn broer tegen het lijf.

‘Een foto zegt meer dan 1.000 woorden’ is wel van toepassing op dit bijzondere beeld, genomen in Moerdijk in 1953.


Rinus Franken woonde in Bergen op Zoom, toen hij over de ramp hoorde, vroeg hij zijn baas of hij een bestelauto kon lenen. Zonder te slapen, reed hij drie dagen en nachten van en naar het rampgebied met goederen en evacuees.

Het ene moment zijn er flinke regenbuien en het andere moment is er een lange periode van hitte en droogte. Ook in Nederland merken we dat het klimaat veranderd. Help jij de natuur een handje? En richt jij jouw tuin klimaatbestendig in? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opvangen van regenwater, het aanleggen van een groen dak of het inruilen van tegels voor meer groen in de tuin. Wist je dat je zelfs mee kan doen aan het NK tegelwippen? Lees er hier meer over.


Overstromingen in Nepal in 2019 (links) en in Nederland in 1953 (rechts).

Kees Mastenbroek woonde in Middelharnis. Toen het water kwam werd hij naar Sommelsdijk gebracht. Hij vertelt over pakketten die door vliegtuigen gedropt werden. Samen met een vriend ging hij kijken wat er in de pakketten zat.

Wat zou je moeten weten over klimaatverandering? Dat kun je lezen in dit boek!

Over klimaatverandering doen de meest uiteenlopende verhalen de ronde. De ene krantenkop vraagt zich af: ‘Hoezo opwarming?’ terwijl elders valt te lezen: ‘De mensheid stevent af op een klimaatcatastrofe’. Geen wonder dat veel mensen in verwarring zijn en niet weten hoe de vork in de steel zit. Met dit boek schept klimaatwetenschapper Bart Verheggen duidelijkheid in de veelheid aan – soms tegenstrijdige – informatie.
Bestel het boek in onze webshop:

Webshop

Heb jij onze blog van afgelopen maand al gelezen? Deze keer met informatie over een burgerforum, waterschaarste en boeren op zee. Hieronder een spectaculaire foto van Windpark Krammer, gezien vanaf het eiland Goeree-Overflakkee. Lees de blog hier!

Spectaculaire foto van Windpark Krammer, gezien vanaf het eiland Goeree-Overflakkee, foto: Bjorn Mierop - CC BY-SA 4.0

De watersnoodramp van 1953, Lage Zwaluwe. Uitkijkend naar de spiegeling van het water.

We wensen iedereen fijne en gezellige Paasdagen!

Dit jaar geen ‘gewoon’ bezoek aan het Watersnoodmuseum of een paasspeurtocht in het Krekengebied. Maar een bezoek aan ons digitaal museum Bezoek er de objecten en verhalen!

Tip: je kunt het digitaal museum het best op een computer/laptop bezoeken.

Riet Bovee-van Eekelen woonde aan de Tholenseweg in Halsteren. Ze overleefde de ramp na een bange nacht op zolder; twee van haar zusjes overleefden de ramp niet. Ze vertelt over de dag dat haar vader één van haar zusjes vond.

Op 2 april 2001 openden we voor publiek,
En nog steeds is ons museum heel uniek.

Inmiddels met meer caissons, verhalen en objecten,
En iedere keer weer nieuwe projecten.

Vandaag vieren we graag samen met jullie vanuit huis ons 20-jarig jubileum,

En kijken we vooruit naar nog vele jaren in het Watersnoodmuseum!

Klik hier voor eerdere berichten

Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen om steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum wekenlang gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?