Op Drift – 600 jaar Elisabethsvloed

In 1421 vond in Nederland de Sint-Elisabethsvloed plaats. Hij leidde tot het ontstaan van de Biesbosch. ‘Op Drift’ vertelt het verhaal van de vloed: wat voorafging, de ramp en het nieuwe evenwicht dat ontstond. ‘Op Drift’ laat zien hoe deze ramp kon gebeuren, welke machten en krachten een rol speelden vóór, tijdens en na de vloed. Het Watersnoodmuseum mocht hier een bijdrage aan leveren.

De Sint-Elisabethsvloed was niet de laatste vloed. Ook de Watersnoodramp van 1953 trof de omgeving van Geertruidenberg. Het Watersnoodmuseum ontwikkelde speciaal voor deze tentoonstelling de ‘verdronken kerk’. Een torenspits die boven het water uitsteekt.

Rond de toren hangen grote foto’s van de ramp. Op een van de wanden wordt de bezoeker geïnformeerd over de Watersnoodramp en wat de gevolgen waren voor de omgeving van Geertruidenberg. In de toren bevinden zich twee cabines, waarin de bezoeker ooggetuigenverslagen van de Watersnoodramp kan bekijken. Verhalen die raken en de angst en het verdriet van die dagen invoelbaar maken.

‘Op Drift’ is te zien tot en met september 2022. De Geertruidskerk in Geertruidenberg is geopend in de weekenden van 12.00 tot 17.00 uur. Reserveren is niet nodig.

Toegangsprijzen:

Kinderen t/m 12 jaar: gratis toegang