Open Dag Watersnoodmuseum zaterdag 8 februari

OUWERKERK – De jaarlijkse Open Dag van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk wordt dit jaar gehouden op zaterdag 8 februari tussen 10.00 en 17.00 uur. Door de aankoop van het naastgelegen Vijfde Caisson, waar nu de museumbrasserie en het kenniscentrum zitten, is er op twee locaties een uitgebreid programma met lezingen en workshops. De thema’s ‘de ramp’ en ‘Water en Klimaat’ staan centraal. Voor kinderen tussen 5 tot 12 is er een apart programma.

Elk jaar weten tientallen mensen hun weg naar de Weg van de Buitenlandse Pers in Ouwerkerk te vinden voor de gratis toegankelijke Open Dag. Voor velen is het inmiddels een soort van traditie geworden, net zoals voor de partners die deelnemen en telkens weer iets interessants verzorgen voor de bezoekers in diverse leeftijdscategorieën. Een greep uit het programma:

Herinneringen
Er is een tentoonstelling samengesteld uit een selectie van de schenkingen van 2019 met de titel ‘Blijvende Herinneringen’. Drie zussen uit Zeeuws-Vlaanderen, Bibian, Elga en Roselieke Cosijn verzorgen de opening; zij schonken vorig jaar het verslag dat hun vader in 1953 maakte van zijn ervaringen vlak na de watersnood als bestuurslid van RK-EHBO-vereniging afdeling Driesprong. Er zijn in totaal 45 bijzondere schenkingen te bewonderen; de schenkers komen overal vandaan, van Groningen tot Rotterdam en van Zierikzee tot Terneuzen. Alles is een jaar lang te zien in caisson 3 van het Watersnoodmuseum. De opening vindt plaats om 10.00 uur in de ontvangstruimte in caisson 1.

DNA-onderzoek
Bijzondere vermelding ook voor de lezing van 11.00 uur door Hans Geldof, forensisch onderzoeker bij politie Zeeland-West-Brabant en nauw betrokken bij het DNA-verwantschapsonderzoek waarbij aan de hand van het DNA van nabestaanden van watersnoodslachtoffers wordt geprobeerd niet geïdentificeerde slachtoffers alsnog een naam te geven. Bij deze lezing ook het laatste nieuws over de ontwikkelingen en matches van het afgelopen jaar en de aanwezigheid van een specialist van het NFI, het Nederlands Forensisch Instituut. Een lezing die ook zal worden bijgewoond door een familie voor wie dit onderzoek eindelijk de zo lang gewenste match opleverde. Deze lezing is verplaatst naar het Johan van Veen-auditorium in Het Vijfde caisson, van 11.00-12.00 uur.

Zodoende is de lezing door leerlingen van de Pieter Zeeman uit Zierikzee verplaatst naar de ontvangstruimte van caisson 1 in het Watersnoodmuseum. Deze lezing gaat over hun reis naar het Tsunamicongres in Japan in 2019. Zij laten ook de film zien die zij aan de hand van ervaringen in Japan zelf maakten. 

Tsunamicongres
In het Johan van Veen auditorium, in Het Vijfde Caisson, naast het Watersnoodmuseum, vertelt weerman Jos Broeke aan het begin van de middag over klimaatverandering door de eeuwen heen en gaan Philip Drontman en Idco Duijnhouwer van Kennis Community Oosterschelde in op hun studie over de toekomst van de Oosterscheldekering: open of dicht.

Culinaire Route
Andere interessante dingen deze Open Dag: demonstraties door radiozendamateurs, een presentatie over de diverse helikopters die zijn gebruikt bij de hulpverlening na de ramp van 1953, een lezing over de stroomgaten van de watersnood, workshops met Waterschap Scheldestromen, optredens van Shantykoor Neptunus, informatie van Nationaal Park Oosterschelde, kennismaking met vrijwilligers van het Watersnoodmuseum, De Stichting Vrienden van het Watersnoodmuseum en proeverijen met Zeeuwse knoptaarten, producten van Bakker Ten Hove en een culinaire proeverij van vier gerechtjes van de kaart van museumbrasserie Het Vijfde Caisson. Tegen betaling krijg je een kraskaart voor de Culinaire Route opgebouwd uit vier gerechtjes die in caisson 1, 3, 4 en 5 (Het Vijfde Caisson), worden uitgeserveerd. Kinderen kunnen zich laten vermaken door een verhalenverteller, een ‘Koffer vol Verhalen’, een waterquiz en een knutselworkshop. Voor het totale programma: www.watersnoodmuseum.nl/activiteiten

Mis het niet!

Watersnoodmuseum/Het Vijfde Caisson
Weg van de Buitenlandse Pers 3-5
4305 RJ Ouwerkerk
0111-644 382 en info@watersnoodmuseum.nl