'De kracht van water'

'De kracht van water'


We denken veilig te zijn in Nederland, achter onze dijken en Deltawerken. Maar voor hoe lang nog? Door de klimaatcrisis stijgt de zeespiegel en dit zal grote gevolgen hebben voor ons laaggelegen land.

Het afgelopen half jaar zijn tachtig studenten van de St Joost School of Art & Design, afdeling Illustrated and Animated Storytelling aan de slag gegaan met dit onderwerp. In een bijzondere samenwerking met het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum en het Watersnoodmuseum hebben ze animaties gemaakt waarmee ze het bewustzijn over de gevaren van het water willen vergroten. Ze lieten zich daarbij inspireren door filmbeelden uit het archief van Beeld en Geluid van 1924 tot nu. Met fragmenten over onder meer overstromingen, inpolderingen, het bouwen van dijken en dammen en beelden van de Watersnoodramp ontwikkelden ze een eigen verhaal. Deze jonge makers bieden met hun animaties een nieuw perspectief op de toekomst, soms ernstig, soms lichtvoetig maar altijd met veel verbeeldingskracht.

Kijk hier voor het resultaat.


De Klimaatwand

De Klimaatwand


Deze expositie gaat in op klimaatverandering en waterproblematiek anno nu. Wat kun je zelf doen om je huis en tuin klimaatbestendig te maken? Dat is de vraag die de interactieve klimaatwand bezoekers van het Watersnoodmuseum laat beantwoorden.


Tentoonstelling '65 schenkingen - Elke schenking heeft een eigen verhaal'

'65 schenkingen - Elke schenking heeft een eigen verhaal'


De nieuwe tentoonstelling '65 schenkingen - Elke schenking heeft een eigen verhaal' is dit jaar te zien in het Watersnoodmuseum.

65 meest bijzondere voorwerpen

Vrijwilligers van de registratiewerkgroep van het Watersnoodmuseum hebben de 65 meest bijzondere voorwerpen uit de collectie van het museum uitgezocht. Eén voor ieder verstreken jaar sinds de ramp van 1953. Een keuze uit de vele objecten die het museum tot dusver kreeg, al dan niet in bruikleen. Veelal toebehorend aan mensen bij wie de stormvloed diepe littekens heeft achtergelaten. Verschillende voorwerpen komen uit het depot en zijn nog niet eerder tentoongesteld.

Ook is er een themaboekje verschenen (verkrijgbaar in de museumwinkel en via de webshop), waarin de 65 museumstukken staan afgebeeld en worden beschreven.