Watersnoodmuseum

Onderwerpen van de dag

Watersnoodmuseum

Onderwerpen-van-de-dag tijdens lockdown

Op deze pagina staan de oude dagelijkse berichten: feiten en weetjes, objectverhalen, persoonlijke verhalen en meer.

Digitaal Museum

Interactief, Virtual Reality, 360° Video, Augmented Reality

Cadeau tip voor jezelf of voor een ander: de Watersnoodmuseum deurstopper!
Een originele deurstopper die exclusief bij het museum te koop is. Een echte eyecatcher voor in huis!

Bestel ‘m hier:

Webshop - deurstopper

Ben van Dijk woont in Alphen aan de Maas. Leden van zijn familie waren in het begin van de vorige eeuw rijksbakenmeesters; zij moesten ervoor zorgen dat de Maas bevaarbaar was en bleef. In 1926 brak de dijk bij Overasselt door en overstroomde het achterliggende gebied. Er waren geen slachtoffers, maar er was wel veel materiële schade. Die overstroming was aanleiding tot de Maaswerken en bouw van de stuw bij Lith. In 1995 ging het toch weer bijna mis bij Alphen aan de Maas, waarbij ook Ben van Dijk geëvacueerd moest worden. Iets wat grote impact had.

Vanaf donderdag 20 mei is de nieuwe buitententoonstelling ‘communicatie tijdens en na de ramp van 1953’ te bezoeken in het buitengebied bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Indrukwekkende beelden van de Watersnoodramp en van recentere overstromingen wereldwijd laten de kwetsbaarheid van onze communicatie zien. De expositie is te bezichtigen tot en met 8 augustus 2021 en is gratis toegankelijk.

Twee foto’s uit ons archief. Op de eerste foto kun je zien dat er door het Zwitserse Rode Kruis schooltassen worden uitgedeeld aan kinderen in het ondergelopen dorp Nieuw-Vossemeer. Op de tweede foto wordt er speelgoed uitgedeeld.

Ook voor de jeugd hebben we interessante producten in onze webshop van het Watersnoodmuseum. Verschillende boeken, maar ook een compleet educatiepakket! Hiermee kun je zeker uit te voeten voor bijvoorbeeld een spreekbeurt over de Watersnoodramp.

Webshop

Cees van Gijzen ging als 17-jarige jongen werken bij Smit & Co. Een van zijn eerste klussen werd het slepen van caissons naar Zeeland, waarmee gaten in de dijken werden gedicht.

We weten dat de zeespiegel stijgt en dat dit wereldwijd voor problemen kan gaan zorgen. Maar wat is zeespiegelstijging precies? En hoe wordt het zeeniveau gemeten? Op deze pagina van het KNMI kom je hier meer over te weten.

Is dit schaapje niet ontzettend schattig?!
In deze tijd kan iedereen wel een leuke superzachte knuffel gebruiken.
Kijk snel in de webshop!

Webshop

Siep Boonstra vertelt als gids in het Friese Hegebeintum over het belang van de zo kenmerkende Friese terpen in de strijd tegen het water. Het water was voor de bevolking een vriend en vijand, de terpen beschermde hen tegen overstromingen. Vele terpen zijn door de eeuwen heen afgegraven en zo uit het Friese landschap verdwenen.

De postbezorging kwam tijdens de ramp van 1953 voor een grote uitdaging te staan. Een groot deel van Nederland stond onder water en veel verbindingen tussen postkantoren onderling waren verbroken.

Er werd hard gewerkt om verbindingen te herstellen en alternatieve routes te maken. Postbodes bezorgden in de overstroomde gebieden de post zo nodig met vrachtwagens, schepen en roeiboten.

Hieronder zie je een aantal foto’s van postbodes in het rampgebied.

Post wordt uitgeladen uit een Sikorsky S51helicopter bij Zierikzee

Arie Jansen woonde in de polder bij Kruiningen en vertelt over hoe hij en het gezin werden gered, terwijl zijn neef even verderop verdronk met zijn vrouw en kinderen.

In de beginjaren van het Watersnoodmuseum kwam het museum in bezit van een plakboek samengesteld door mevrouw v.d. Brink. Zij was in 1953 secretaris van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen en verzorgde een reeks van tentoonstellingen waarin de bewoners van het rampgebied werden voorgelicht over de mogelijkheden van het opnieuw inrichten van hun woningen en de wijze waarop men om moest gaan met water- en zoutschade.

Aan het einde van de tentoonstelling belandden de bezoekers bij het adviesbureau, waar men inlichtingen kon krijgen over alles wat er te zien was, en vanwaar bezoekers gegevens en prijzen konden meenemen van alle getoonde artikelen.

Hieronder een indruk van de tentoonstellingen:

In deze tijd, met minder vaak gezellige bezoekjes bij vrienden en/of familie, is een kaartje per post een mooi gebaar. We verkopen setjes ansichtkaarten en unieke postzegels van het Watersnoodmuseum in onze webshop! Wie stuur jij een persoonlijk kaartje?
Kijk snel in de webshop!

Webshop

Piet was vijfentwintig en woonde in Urk en had samen met zijn broers twee schepen in Breskens liggen. Hij vertelt over hoe hij en zijn broers contact hadden met andere schepen om mensen te redden.

Dhr. J.W. Grul uit Heemskerk schonk deze bijbel aan het Watersnoodmuseum. De heer Grul was als militair betrokken bij de hulpverlening, tien dagen in februari op Voorne-Putten en nog eens tien dagen in maart in Rilland-Bath. Mensen die bij de ramp hun bijbel verloren waren, kregen een exemplaar van deze uitgave.

Heb jij de serie ‘Als de dijken breken’ gezien? In dit filmpje ontdek je of een nieuwe ramp nog steeds kan gebeuren en wat er aan wordt gedaan om dit te voorkomen. Bekijk het filmpje van Schooltv.

De Watersnoodramp en voetbal lijken in de eerste instantie niet veel met elkaar te maken te hebben. Maar de wedstrijd in Parijs, die op 12 maart in 1953 gespeeld werd, was georganiseerd om geld op te halen voor de nabestaanden van de ramp. Deze wedstrijd wordt door veel mensen zelfs gezien als de start van het profvoetbal in Nederland. Via deze link kun je hier meer over lezen en zijn ook filmpjes te bekijken.

PARIJS - Watersnoodramp. De Nederlandse voetballers die in Frankrijk spelen, vormden het elftal dat een benefietwedstrijd t.b.v. de watersnoodramp tegen Frankrijk speelde (1-2). Links aanvoerder Bram Appel. ANP PHOTO G. V.D. WERFF (evenals onderstaande foto's)

In onze nieuwste blog lees je over de grote uitdaging om voor 2050 een klimaatneutraal energienetwerk aan te kunnen leggen. En wat de rol van waterstof is als we kijken naar de klimaatdoelstellingen? Wist jij trouwens dat kleding net als plastic een enorm klimaatprobleem veroorzaakt?
Lees hier meer over deze onderwerpen.

Een van de katoenvelden in Texas, in totaal is 23.000 km2 in Texas in gebruik voor de katoenteelt, foto: Calsidyrose - CC BY 2.0
Bouw van windmolen-fundamenten in Bremen, foto: Einsamer Schütze - CC BY-SA 3.0

Piet woonde in Zierikzee en hielp mee met het bouwen van de Noodzender van Peter Hossfeld. Toen er contact was gaf hij boodschappen door tussen de zender en de stad om hulp in gang te zetten.

Er zijn vele soorten waterwerken, waaronder dammen. Een dam is een afsluiting van het water, dwars op een waterweg. Zo’n waterwerk kan aangelegd worden om water te keren of te beheersen ten behoeve van bijvoorbeeld inpoldering.
Wist je dat er veel plaatsen in Nederland hun naam te danken hebben aan een dam? Denk bijvoorbeeld aan Rotterdam. Op de plek van het huidige centrum van Rotterdam lag in de 9e eeuw de nederzetting Rotta. In de 12e eeuw overstroomde de rivier de Rotte, waardoor de nederzetting onbewoonbaar werd. Rond 1270 werd er een dam gelegd in de Rotte, waar nu de Hoogstraat de Rotte kruist. Aan deze dam ontleent Rotterdam zijn naam.

De Watersnoodramp is een van de eerste voorbeelden waarbij fotografen zich richtten op documentairefotografie. De Watersnoodramp was tevens de laatste keer dat kunstenaars het rampgebied introkken om de situatie weer te geven. Een van deze kunstenaars was Cor de Wolff die op kosten van de heer Stoel, geneesheer-directeur van het ziekenhuis in Dirksland, rondreisde en een hele serie droge naaldetsen maakte. Een 13-tal etsen zijn door de familie Stoel in 2005 in bruikleen afgestaan aan het Watersnoodmuseum.

Sta jij ook weer te popelen om ons museum te bezoeken?
Je kunt alvast een cadeaubon voor een museumbezoek kopen via onze webshop. Ook leuk om cadeau te geven. Hiermee steun je gelijk het museum in deze moeilijke tijd!

Webshop

Tijdens de watersnoodramp kwamen 1836 mensen om. De ramp betekende dan ook voor velen een verlies van dierbaren. Op deze foto staat de familie Van der Bijl afgebeeld. Lena (links), Johannes (4e van links) en Marinus (5e van links) kwamen tijdens de ramp om het leven. Nabestaanden van deze slachtoffers schonken deze foto en andere portretten aan het Watersnoodmuseum. Uit respect en waardering voor, en als eerbetoon aan hun zo geliefde familieleden.

Op deze Koningsdag delen we met jullie graag deze koninklijke foto uit 1953. Koningin Juliana bracht kort nadat de ramp zich voltrokken had een bezoek aan het rampgebied. Op deze foto staat zij middenin het water in het plaatsje Nieuwerkerk.

Eef was militair en moest die dag direct naar Gilze-Rijen om te helpen in het rampgebied. Hij vloog over de getroffen gebieden om door te geven waar mensen op de daken zaten.

Nieuw in onze webshop! De VR bril van het Watersnoodmuseum. Een mooie aanvulling voor een bezoekje aan ons Digitaal Museum!

Webshop

Gerrit Schouten was vijfentwintig en woonde in Utrecht. Hij raakte goed bevriend met evacuees uit Zierikzee waardoor hij op het idee kwam om een lepeltjes actie te starten. De opbrengst hiervan ging naar het Rampenfonds.

Deze beker is geschonken door Mariet van Klinken uit Vlissingen aan het Watersnoodmuseum. Mevrouw Van Klinken verbleef met haar ouders en twee jongere zusjes (4 en 1 jaar) tot begin november 1953 in Lunteren. Het gezin uit Ouwerkerk was daar naartoe geëvacueerd. Op enig moment kreeg de familie bezoek van burgemeester J. Romeijn. Hij vierde zijn 25-jarig jubileum als burgemeester van Ouwerkerk en bezocht de dorpelingen die tijdelijk verspreid over Nederland woonden. Hij nam voor de oudste twee een beker mee, gevuld met tumtummetjes en de tekst: ‘Ter herinnering aan burgemeestersjubileum in ons overstroomde dorp, 1928-1953 gemeente Ouwerkerk’. “Als kinderen van 6 en 4 jaar vonden we de snoepjes minstens zo belangrijk, want van jubilea wisten we op deze leeftijd nog niet zo veel.”

Ben jij een echte bierliefhebber? Of ken je iemand die graag een biertje drinkt?
In onze webshop is ons eigen Zeeuwse bier van museumbrasserie Het Vijfde Caisson te bestellen. Het pakket bestaat uit 2 flesjes Weizen en 2 flesjes Blond, verpakt in een mooie cadeauverpakking.

Bestel het bierpakket in onze webshop:

Webshop

Piet Timmer was dienstplichtig militair in Breda. Hij werd naar Rilland-Bath gestuurd om een dijk te dichten. Hij vertelt hoe ze dagenlang zakken gevuld met klei in het gat wierpen. Pas na drie dagen kwam de eerste zak boven het water uit.

Deze foto is in 1953 gemaakt in Amsterdam. Informatiepanelen met foto’s van de ramp en de boodschap ‘Helpt mee! Nood maakt eensgezind’, met daarnaast 2 dames in chique kledij en 2 flessen op de trap. Het is een beeld waar je even naar kunt blijven kijken.

In ons museum zijn de eerste beelden van de ramp te zien in de filmzaal in caisson 1. Gezien onze museumdeuren nog steeds gesloten zijn kun je ook via onze website leren over de ramp van 1953.

Het eerste polygoon journaal na de ramp, zoals te zien in het museum, kun je bekijken via deze link.

Dolf Geijp vloog met een vliegtuigboot over het rampgebied om mensen te evacueren. Hij vertelt over het evacueren van een meisje dat haar familie was verloren, waarna zijn vrouw haar enkele malen gezelschap hield.

Zo’n dertig bekende en minder bekende Zeeuwen kozen voor “Leuk Zeeuws koken” hun favoriete recept. Het leverde een verzameling heerlijke gerechten op die een feestje zijn om te maken. Ieder recept gaat vergezeld van een klein inkijkje in het leven van deze bevlogen Zeeuwen. Restaurants en koksopleidingen uit de provincie leverden eveneens een bijdrage in de vorm van een tongstrelend Zeeuws menu. Het eindresultaat is een verrassende mix van traditioneel én vernieuwend, van makkelijk én uitdagend. Maar altijd: Lekker Zeeuws!
Bestel het boek in onze webshop:

Webshop

Een foto uit ons archief. Mensen kijken hier naar een parachute in de lucht. Op deze manier worden levensmiddelen gedropt in Ooltgensplaat, 1953.

Piet van den Ouden was 18 jaar en woonde in Oude-Tonge. Vanuit het dakraam zag hij het huis van zijn broer in elkaar zakken. Hij weet zichzelf en zijn familie in veiligheid te brengen. Wonder boven wonder loopt hij de volgende dag zijn broer tegen het lijf.

‘Een foto zegt meer dan 1.000 woorden’ is wel van toepassing op dit bijzondere beeld, genomen in Moerdijk in 1953.


Rinus Franken woonde in Bergen op Zoom, toen hij over de ramp hoorde, vroeg hij zijn baas of hij een bestelauto kon lenen. Zonder te slapen, reed hij drie dagen en nachten van en naar het rampgebied met goederen en evacuees.

Het ene moment zijn er flinke regenbuien en het andere moment is er een lange periode van hitte en droogte. Ook in Nederland merken we dat het klimaat veranderd. Help jij de natuur een handje? En richt jij jouw tuin klimaatbestendig in? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opvangen van regenwater, het aanleggen van een groen dak of het inruilen van tegels voor meer groen in de tuin. Wist je dat je zelfs mee kan doen aan het NK tegelwippen? Lees er hier meer over.


Overstromingen in Nepal in 2019 (links) en in Nederland in 1953 (rechts).

Kees Mastenbroek woonde in Middelharnis. Toen het water kwam werd hij naar Sommelsdijk gebracht. Hij vertelt over pakketten die door vliegtuigen gedropt werden. Samen met een vriend ging hij kijken wat er in de pakketten zat.

Wat zou je moeten weten over klimaatverandering? Dat kun je lezen in dit boek!

Over klimaatverandering doen de meest uiteenlopende verhalen de ronde. De ene krantenkop vraagt zich af: ‘Hoezo opwarming?’ terwijl elders valt te lezen: ‘De mensheid stevent af op een klimaatcatastrofe’. Geen wonder dat veel mensen in verwarring zijn en niet weten hoe de vork in de steel zit. Met dit boek schept klimaatwetenschapper Bart Verheggen duidelijkheid in de veelheid aan – soms tegenstrijdige – informatie.
Bestel het boek in onze webshop:

Webshop

Heb jij onze blog van afgelopen maand al gelezen? Deze keer met informatie over een burgerforum, waterschaarste en boeren op zee. Hieronder een spectaculaire foto van Windpark Krammer, gezien vanaf het eiland Goeree-Overflakkee. Lees de blog hier!

Spectaculaire foto van Windpark Krammer, gezien vanaf het eiland Goeree-Overflakkee, foto: Bjorn Mierop - CC BY-SA 4.0

De watersnoodramp van 1953, Lage Zwaluwe. Uitkijkend naar de spiegeling van het water.

We wensen iedereen fijne en gezellige Paasdagen!

Dit jaar geen ‘gewoon’ bezoek aan het Watersnoodmuseum of een paasspeurtocht in het Krekengebied. Maar een bezoek aan ons digitaal museum Bezoek er de objecten en verhalen!

Tip: je kunt het digitaal museum het best op een computer/laptop bezoeken.

Riet Bovee-van Eekelen woonde aan de Tholenseweg in Halsteren. Ze overleefde de ramp na een bange nacht op zolder; twee van haar zusjes overleefden de ramp niet. Ze vertelt over de dag dat haar vader één van haar zusjes vond.

Op 2 april 2001 openden we voor publiek,
En nog steeds is ons museum heel uniek.

Inmiddels met meer caissons, verhalen en objecten,
En iedere keer weer nieuwe projecten.

Vandaag vieren we graag samen met jullie vanuit huis ons 20-jarig jubileum,

En kijken we vooruit naar nog vele jaren in het Watersnoodmuseum!

Klik hier voor eerdere berichten

Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen om steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum wekenlang gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?


Digitale museum

Watersnoodmuseum

Eerdere berichten

Lockdown dec. '20 en periode vanaf jan. '21

Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen om steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?

In het verleden zijn er veel overstromingen geweest in Nederland. Zo brak in de nacht van 5 op 6 maart 1651 de St. Anthonisdijk bij Amsterdam door. De Diemermeerpolder overstroomde. De schilder Willem schellinks maakte later dat jaar dit schilderij van de dijkdoorbraak.


Cor Heuvelman lag met een schip bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Toen er een gat in de dijk geslagen was, beval de burgemeester dat een schip in het gat gevaren moest worden. Het schip paste precies, de Randstad werd voor overstroming behoed.

“Dit object is geschonken door het Museum Jan Corver aan het Watersnoodmuseum. Deze plaquette is een ode aan George de Bruin die, samen met Bob van Binnendijk, de coördinatie van het radioverkeer van de zendamateurs en het bijbehorende reddingswerk op zich nam vanuit de hoofdpost Den Haag. Bijzonder aan deze plaquette is het kleine potloodje dat de Bruin altijd meedroeg gedurende zijn radio-leven.

Een groot deel van Nederland ligt onder NAP. Om precies te zijn 26% van het landoppervlak. Het laagste punt van Nederland is ten noordoosten van Nieuwerkerk aan den IJssel te vinden. Dit punt ligt wel 6,76 meter onder NAP en is ontstaan in 1841 bij de drooglegging van de Zuidplaspolder.

Op de foto is het monument dat bij het laagste punt van Nederland staat te zien.

De familie Maliepaard gaf dit jongensjasje in bruikleen en het bijzondere object met bijbehorend verhaal is al jarenlang te zien in het Watersnoodmuseum.

“Kort nadat mijn moeder haar twee oudste kinderen op de zolder van de overburen in bed had gestopt, is dat gedeelte van de woning, weggeslagen. Mijn moeder heeft de rest van de nacht samen met haar overgebleven zoontje doorgebracht op het overgebleven stuk zolder van de woning.

De woning waar mijn vader en moeder woonden, is vrijwel ongedeerd gebleven. Zoals zo velen is overkomen, werd het vluchten hen noodlottig. Mijn ouders wilden na de ramp niet in hun huis, vlak bij de plaats waar hun kinderen waren omgekomen, blijven wonen. Na haar overlijden bleek dat zij tussen haar kleren het jasje van Jan Maliepaard, haar verdronken zoon, meer dan vijftig jaar bewaard had. Nooit is er overgesproken.”

Hans Romeijnsen was bijna zes en woonde in Terneuzen. Zijn vader lag op de begane vloer in het ziekenhuis met een slaapkuur. Hij vertelt hoe zijn moeder het ziekenhuis smeekte zijn vader boven te leggen omdat het water kwam.

Nieuw in onze webshop: het boek Klifi van Adriaan van Dis.
In ‘KliFi’ van Adriaan van Dis zijn De Oranjes verjaagd, de republiek Nederland likt haar wonden na een orkaan en het volk schikt zich in een president die ontkennen tot kunst heeft verheven. Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers. Geheel tegen zijn aard verzet hij zich en geeft hij een stem aan de slachtoffers van een lokale overstroming. ‘KliFi’ is een bitter vrolijke vertelling over uit de pas lopen, over onze neiging tot aanpassen en veinzen, en over lastige vriendschappen.
Bestel het boek in onze webshop:

Webshop

De rivieren in Nederland moeten steeds meer regen- en smeltwater afvoeren. Om de kans op overstromingen in deze kwetsbare rivierengebieden te verkleinen worden er verschillende maatregelen genomen. Denk bijvoorbeeld aan dijkverleggingen, hoogwatergeulen en ontpoldering. Hiermee wordt er meer ruimte gegeven aan de rivieren om het water op een veilige manier af te kunnen voeren. Op deze pagina wordt heel overzichtelijk uitgelegd welke maatregelen er genomen kunnen worden.

Ike Quaak vertelt in dit filmpje een bijzonder verhaal over een varken die de winkel van zijn oom binnenzwom. Toen het laagwater was zagen voorbijgangers het varken in een kinderstoel in de etalage zitten. Het dier overleefde de ramp en kwam weer bij zijn eigenaar terug.

Het is bijna Pasen! Wil jij relaties, familie, bekenden of medewerkers verrassen met een mooi paaspakket?

Kies dan uit de 5 verschillende paaspakketten van het Watersnoodmuseum! Een paaspakket op z’n Zeeuws met o.a. een paaslammetje, voorjaarsbolletjes en chocolade eitjes. Maar natuurlijk ook lekker lezen, bakken of eten is mogelijk met zo’n pakket. En voor straks, als we weer open zijn, een toegangskaart voor het museum.

De pakketten bieden hoge kortingen ten opzichte van de afzonderlijke producten. En met jouw aankoop draag je bij aan het Watersnoodmuseum. Bekijk hier alle pakketten

Joop van den Berg woonde in Wissenkerke en reed met zijn vrouw naar Kortgene om drenkelingen te evacueren. Ze ontfermden zich over een gezin, wat een week bij hen bleef, tot de trein weer reed en ze naar familie konden. In dit filmpje, uit onze reeks ‘Verhalen over Water’, vertelt hij zijn persoonlijke verhaal.


Kort nadat er een ramp gebeurt komen er meteen veel inzamelingsacties op gang, wereldwijd. Zo ook na de Watersnoodramp van 1953. Maar hoe zat het eigenlijk voor die tijd? Watersnoden zijn ten slotte van alle tijden. Ontdek het antwoord in dit interessante filmpje van Schooltv:

Dit glazen sierschoentje is het enige dat is overgebleven van de familie Van Strien uit Capelle bij Nieuwerkerk. De familie bestond uit opa Kornelis (1875), vader Kornelis (1906), moeder Tannetje (1906) en de kinderen Adriaantje (1935), Cornelia (1937), Kornelis (1938) en Jan Jacob (1949). Dit bijzondere object werd geschonken door Jan den Boer uit Dronten.

Er bestaan verschillende soorten golven. Het ontstaan en de hoogte van golven hangt van allerlei factoren af. De meest voorkomende golven ontstaan aan de oppervlakte, veelal door de wind.

Op de ene plek zijn hogere golven te vinden dan op een andere plek. Zo is de kans op hoge golven in Zeeland het hoogst aan de Westkapelse zeedijk zijn en aan de Totalsteiger bij het industrieterrein in Vlissingen-Oost. Ook ter hoogte van de Zeevaartschool aan de Boulevard van Vlissingen zijn de golven hoger. Op dit punt ontmoeten ‘inkomende’ en ‘reflecterende’ golven elkaar. Inkomende golven komen vanuit de Noordzee en reflecterende golven zijn teruggekaatst vanaf de Zeeuws-Vlaamse kust bij Breskens. Afhankelijk van de windrichting en de locatie versterken of verzwakken de golven elkaar.

Op de foto zijn de hoge golven op zaterdag 31 januari 1953 te zien bij de Boulevard in Vlissingen.

Mary Kloet-de Vlieger woonde tijdens de ramp van 1953 met twee zusjes en haar ouders in Zierikzee. Toen het water kwam zette haar vader haar op de dijk om de rest van het gezin te halen. Ze vertelt over het bange moment, helemaal alleen op de dijk in de storm.

Uitgelicht uit onze webshop: de Plastic Soup Atlas!
We profiteren elke dag van de voordelen die plastic ons biedt. Dezelfde eigenschappen die de afgelopen zeventig jaar plastic zo populair hebben gemaakt, blijken echter funest voor ecosystemen. Plastics zijn niet oplosbaar in water en vergaan niet. Wat plastic in het milieu wel doet, is uiteenvallen in steeds kleinere fragmenten. Daartoe behoren de microplastics. Die zijn zo klein dat ze niet meer zichtbaar zijn voor het blote oog en gemakkelijk voedselketens kunnen binnendringen. Zwerfplastic en microplastics worden door het milieubureau van de Verenigde Naties, de UNEP, beschouwd als een van grootste wereldwijde milieuproblemen. Het probleem heeft ook een naam: plastic soup. De plastic soup is overal. Veel diersoorten hebben last van plastic; ze krijgen het binnen, verwonden zich of stikken erin. En ook de mens krijgt de soup inmiddels letterlijk op zijn bord…

Webshop

Margaretha Ouwens maakte de ramp mee in Oude-Tonge. Ze zag het huis waar ze woonde voor haar ogen instorten met haar kindje nog binnen in zijn wiegje. In dit filmpje vertelt ze over haar verhaal.

Even een berichtje dat we aan jullie, van vrijwilligers tot museumbezoekers, denken. Want we missen jullie natuurlijk enorm in het museum! Het is leeg en stil in de caissons… We zien er naar uit om jullie weer te mogen verwelkomen in het museum. En natuurlijk met mooie nieuwe tentoonstellingen! Want het werk achter de schermen gaat gewoon door.

Gedurende de rampnacht van 1953 stortten vele woningen in en werden vervolgens meegesleurd door de stroming. De huizen die (deels) overeind bleven staan bleven onbewoonbaar achter: overal modder, kapotte meubels, afgebroken deuren, ingestorte keukens etc. Deze foto’s geven een beeld van de ravage in woningen in Halsteren.

Een aangrijpend én inspirerend boek naar de documentaire: A Life On Our Planet van David Attenborough. Voor het eerst beschrijft David Attenborough op geheel eigen wijze de belangrijkste momenten in zijn leven als bioloog. Hoe hij oog in oog stond met wilde dieren en zijn leven wijdde aan het vastleggen van de natuur in al haar schoonheid en diversiteit. Ook vertelt Attenborough over de verwoestende veranderingen die hij in al zijn jaren met eigen ogen heeft gezien. Een actueel boek met dringende, maar hoopvolle boodschappen voor de toekomst. Kijk door de ogen van de man die de natuur een stem gaf.

Bestel het boek in onze webshop:

Webshop

Het belang van waterveiligheid…

Een zeer aangrijpende foto uit ons archief. Op een platte boerenwagen worden doden naar hun laatste rustplaats vervoerd. Oude-Tonge, 1953


Het Watersnoodmuseum heeft de afgelopen tijd niet stil gezeten. Er zijn bijna 20 nieuwe filmpjes over persoonlijke verhalen gemaakt. Hierdoor hebben we al meer dan 100 ‘Verhalen over Water’ beschikbaar. Je kunt ze online bekijken op ons Youtube kanaal.

Een van de nieuwe filmpjes vertelt het aangrijpende verhaal van Max de Jonge.

Win dit prachtige kunstwerk!
Het Schilderij ‘Beproefd maar niet gebroken’ van de beeldhouwer Ad Braat is gemaakt door een vrijwilliger van het Watersnoodmuseum.
Wil jij ook kans maken? Klik hier:

Webshop

Regelmatig vinden unieke voorwerpen uit de tijd van de ramp hun weg naar het Watersnoodmuseum. Zoals deze kaart van het rampgebied met daarin getekend de diverse deelnemende zendamateurs. Dit object werd geschonken door het Museum Jan Korver. Op de foto staan v.l.n.r. Martin Breekhuis, Cor Moerman en Louis van Erck in de opslag van het museum in Budel, waar zij spullen doneerde aan het Watersnoodmuseum.

De kaart is het origineel van de kaart die is afgebeeld in het boekje “Kanaal 3700”. Deze lijst hing op het kantoor van de heer van Schendel, Chef van de B.R.D (de Bijzondere Radiodienst van de PTT) aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg. Toen in de 60er jaren de BRD werd opgeheven werd alles ‘zonder waarde’ in de vuilcontainer gesmeten, zo ook deze kaart. Cor Moerman (PAøVYL) werkte in die tijd bij de BRD en heeft de kaart kunnen redden.

In ons archief kwamen we deze foto tegen waarop een orgel te zien is, in Den Bommel na de ramp. Het levert een bijzonder beeld op…

In dit boek zijn heerlijke recepten te vinden, die tevens gezond zijn én goed voor het milieu!
Ga ook eens aan de slag met veelzijdige groente zoals zeekraal, lamsoor, wakame en kombu: speltcroque met zeewierpesto, mosselen met zeekraal en wakame, smoothie met zeesla…

Webshop: Zeegroenten

Nieuw in onze webshop! Ga thuis aan de slag met heerlijke recepten in deze Zeeuwse bakvorm.

Webshop

Annemiek Hoogeveen is werkzaam bij basisschool de Morgenster. Deze basisschool kreeg te maken met wateroverlast en moesten aan de slag met onder andere waterstofzuigers.

Rilland-Bath, foto: ANP fotograaf J. Zeylemaker

Vele militairen zetten zich in tijdens de ramp van 1953. Het nieuwe fragment uit onze audiotour vertelt over de inzet van militairen, met name op het gebied van communicatie. Luister hier naar het fragment.

Februari 2021: schaatsen op de gracht bij de Grachtweg in Zierikzee, foto: Inge de Groot

Onze nieuwste blog over het klimaat staat klaar om gelezen te worden! Februari 2021 – Klimaatdoelen 2030 nu al in gevaar

Foto: Inge de Groot

Vorige maand maakten we bekend dat meneer de Kruijff uit Ede de gelukkige winnaar was van het schilderij ‘Zeelandbrug’. We kregen deze foto van hem, waarop hij laat zien dat het schilderij inmiddels aan zijn muur hangt!

Wil jij ook een kunstwerk winnen? Doe mee met de nieuwe winactie en wie weet hangt het schilderij ‘Beproefd maar niet gebroken’ binnenkort bij jou aan de muur! Klik hier voor meer info!

Oude-Tonge werd zwaar getroffen in 1953. Ineke Jochems was 15 jaar toen ze de ramp meemaakte in dit dorp. Net als velen moest ze vluchten naar zolder toen het water kwam. In dit filmpje vertelt ze haar persoonlijke verhaal:

We gaan terug in de tijd, naar de 12e eeuw. Er is in deze periode een grote bevolkingsgroei te zien in Europa. Daarom gaan mensen de nattere, lagere gelegen gebieden aan de kust koloniseren. Om het zeewater buiten de deur te houden, gaan de kustbewoners dijken bouwen. Om de bouw en onderhoud van dijken te coördineren worden waterschappen opgericht.

Ontdek meer over het ontstaan van de waterschappen via dit filmpje van Schooltv: interessant voor jong en oud!

Bij aankoop van deze aanbieding van drie boeken uit onze ‘Uitgavenreeks Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953’ krijgt u een gratis entreekaart voor het Watersnoodmuseum cadeau. Dat zorgt voor leesvoer tijdens deze lockdown en een mooi museumbezoek als onze deuren straks weer opengaan!

Webshop

Documenten over de ramp of over andere water gerelateerde thema’s slaan wij zorgvuldig op in ons archief. Soms stellen we documenten ten toon in ons museum, zoals deze lijst van goederen.

N.A Delst uit Dreischor ontving in juli 1953 van het Rode Kruis een pakket met textiel. Op de lijst staan onder meer lakens, kussenslopen, dekens, theedoeken, vaatdoeken, handdoeken, washandjes, tafellakens en een tafelzeil.

Omdat onze museumdeuren door alle maatregelen nog steeds gesloten zijn, geven we jullie de mogelijkheid om via deze foto’s een kijkje te nemen in onze Deense geschenkwoning:

Generaal-Majoor Koos de Vos heeft tijdens de ramp van ’53 meegeholpen met reddingsacties. In dit filmpje zie je zijn verhaal.

Foto EPA

Waterproblematiek is van alle tijden. Zo kampt Jakarta vanaf afgelopen weekend met hevige regenval wat zorgt voor grote problemen. Meer beelden en informatie vind je bij NOS nieuws: Delen Jakarta onder water, meer regen verwacht.

Foto: NFM fotograaf Kees Molkenboer

GEZOCHT!
We zijn op zoek naar een oude (het liefst witte) bureaulamp uit de vijftiger jaren!
Wie oh wie heeft er een en zou deze willen schenken aan het Watersnoodmuseum?
De lamp zou een mooie plek krijgen in de reconstructie van werkplaats Weltevreden waar Peter Hossfeld de bekende noodzender bouwde. Aan de rechterkant van deze foto zie je een stukje van de originele lamp.

Een van de nieuwste filmpjes, uit de reeks Verhalen over Water, vertelt het verhaal van Annie Ponsioen. Na de ramp hielp zij mee om de bergen kleding voor de slachtoffers van de ramp te sorteren, in de Koninklijke Stallen in Den Haag.

Wat de museumstukken in het Watersnoodmuseum bijzonder maken zijn de verhalen achter de objecten.
Dhr. of mevr. Timmerman schonk deze koperen ketel aan het museum. Tijdens de ruilverkaveling in de late jaren vijftig groef een dragline deze koperen sierketel op bij Ouwerkerk.


Een foto van een studentenactie in Zurich, in 1953. De studenten gingen sneeuwruimen in de straten om geld in te zamelen voor het rampgebied.

In 1976 begint de aanleg van de Philipsdam tussen de Grevelingendam en Sint Philipsland. Met de Philipsdam worden Krammer en Volkerak afgesloten van de Oosterschelde. Belangrijk onderdeel van de dam is het Krammersluizencomplex, dat de scheepvaartverbinding tussen de Schelde en de Rijn open houdt. Om de bouw van de Philipsdam makkelijk te maken wordt de stormvloedkering in de Oosterschelde tijdelijk gesloten. De Philipsdam is in 1987 in gebruik genomen.

Jan Loos was leerling-vlieger ten tijde van de ramp. Hij vloog met een helikopter mee het rampgebied in. Benieuwd naar zijn persoonlijke verhaal en ervaringen? Bekijk zijn filmpje!

De ramp van 1953 maakte een groot deel van Nederland onbereikbaar voor de postbezorging. Ook waren de belangrijke verbindingen tussen postkantoren onderling verbroken. Er werden snel alternatieve routes gemaakt en postbodes bezorgden in de overstroomde gebieden de post zo nodig met vrachtwagens, schepen en roeiboten.


Dit object is geschonken door Jan en Corrie Pankow-Baelemans aan het Watersnoodmuseum. Het is een rijmprent over de watersnoodramp, gedicht door Barend Rijdes. De tekening is van Anton Pieck.

Nieuw in onze webshop! En mooie fietstas van het Watersnoodmuseum!

Wees er snel bij, want op=op.

Webshop

In de krant De Waarheid stond op zaterdag 7 februari 1953, op de pagina geschreven voor kinderen, dit gedicht.

Marian Schillhorn van Veen vertelt in dit filmpje over haar vader Johan van Veen. Hij was een Nederlandse waterstaatkundig ingenieur en wordt vaak de ‘vader van het Deltaplan’ genoemd.

Het was heel erg koud tijdens de ramp in ’53. Met de hoge koude golven, harde wind en sneeuw…
Dit is een kort fragment uit het Polygoon journaal uit 1953.

Arentje Kievit-Knöps was net aangenomen als leerling-verpleegster in Dirksland op Goeree-Overflakkee. In dit filmpje vertelt Arentje hoe zij de ramp meemaakte.

De heer Slokkers maakte als achtjarige de ramp mee. In droge, geïsoleerde gebieden dropte een Lockheed PV-2 Harpoon vliegtuig voedselpakketten gevuld met brood en margarine. Deze zak kwam terecht in de Beciuspolder bij Nieuw-Vossemeer.
De schenker van dit bijzondere object is Gerard Slokkers uit Halsteren.

In 2018 heeft het monumentale kunstwerk ‘De Verdronkenen’ van Miep van Riessen een plek gekregen in het Watersnoodmuseum. Het is een geborduurd eerbetoon aan alle 1836 slachtoffers van de ramp, dat veel bewondering en emoties oproept.

Zo zijn de namen van slachtoffers en de geografische omvang van de ramp in het kunstwerk letterlijk met elkaar verweven. Als bron voor de namen in het werk heeft Miep van Riessen gebruik gemaakt van de officiële slachtofferlijst van Het Rode Kruis.

We zullen er met z’n allen voorlopig nog mee moeten lopen: een mondkapje. Een duurzame én mooie optie zijn de mondkapjes in onze webshop, waarbij je ook het Watersnoodmuseum steunt! Kies er een uit voor slechts €6,85 (inclusief verzending)

Webshop

We hebben bijzondere documentatie over een dropping geschonken gekregen. Een handgeschreven brief over een dropping boven Noordgouwe (geschreven als Noord-Gouwen) op 3 februari 1953. Hendricus den Haan vond deze brief tussen de gedropte artikelen.

De familie Suurenbroek vertellen over het filmen van de storm in 1953 in Vlissingen. Filmbeelden die tot op de dag vandaag bekeken worden.

De noodzaak van goede communicatie tijdens een ramp blijkt wel uit de ervaringen in 1953. Wereldwijd vinden er nog altijd met regelmaat natuurrampen plaats. Hoe gaat het vandaag de dag met de communicatie tijdens dergelijke noodsituaties? Dit levert nog steeds problemen op. Neem als voorbeeld de verwoestende storm Irma, die het eiland Sint-Maarten trof in 2017. Dagenlang waren alle moderne communicatiemiddelen in het rampgebied buiten gebruik. Communicatie via telefoon, televisie, radio, sociale media en zelfs satelliet was onmogelijk.

Een indrukwekkende foto van de hoge golven tegen de boulevard in Vlissingen, 1953.

Permafrost op Herschel Island (Canada), foto: Boris Radosavljevic CC BY 2.0

Het is inmiddels februari, wat weer een nieuwe blog betekent. We kijken terug op de vorige maand en schrijven over de staat van het klimaat.

Meneer de Kruijff uit Ede is de gelukkige winnaar van het bijzondere schilderij ‘Zeelandbrug’. Van harte gefeliciteerd!

Wil jij ook een uniek schilderij voor aan de muur winnen? Koop dan nu een lootje (slechts €5) voor het olieverfschilderij van het beeld ‘Beproefd maar niet gebroken’ in Zierikzee:

Webshop

Nelly Nefs, ooggetuige van de ramp, vertelt in dit filmpje over haar ervaringen tijdens de ramp en over haar familie. Een aangrijpend verhaal…

Mens en dier werden allebei hard getroffen tijdens de watersnood van 1953. Deze indrukwekkende foto is gemaakt in Klundert.

In opdracht van de regering in Den Haag, die contact wil leggen met de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, wisselt Bob van Binnendijk (PA0GVB) vanaf zondagmiddag 1 februari 1953 met zijn zender berichten uit. Later verzorgt hij met George de Bruin (PA0YG) de coördinatie van het radioverkeer van de zendamateurs en het bijbehorende reddingswerk. Dit gebeurt onder de roepnamen YG1 (George de Bruin) en YG2 (Bob van Binnendijk). De originele zender van George de Bruin is geschonken door het Museum Jan Korver aan het Watersnoodmuseum.

Op deze kaart is de baan van de stormvloeddepressie van 30 januari tot 1 februari 1953 te zien. Dit is een originele kaart van het KNMI.

Een van de kunstwerken die in onze webshop staan is deze aquarel van Jan Kroesen, met de titel ‘Gezicht op haven’. Een prachtig werk voor aan de muur van 50cm (b) x 42cm (h).

Webshop

Interactief leren vanuit huis over water en waterveiligheid? Kinderen op de basisschool kunnen thuis aan de slag met interessante opdrachten van Droppie Water:

Droppie Water

Daan von Eugen was een twintigjarige scholier in 1953. Hij ging na de ramp helpen met het zware werk om zinkstukken te maken, zodat er vervolgens caissons konden worden afgezonken om de dijken te dichten. Benieuwd naar zijn verhaal en ervaringen, kijk dan dit filmpje.

Het is alweer wat jaartjes geleden, maar in 2009 werd het Watersnoodmuseum uitgebreid van 1 tot 4 caissons. Een enorme klus! Hier een foto uit het archief van het toen nog lege 2e caisson.


Geschenkwoningen in de vorm van bouwpakketten werden na de ramp in 1953 uit verschillende landen naar het Nederland gestuurd. De pakketten op de foto’s kwamen uit Zweden en werden in Tholen opgebouwd tot degelijke houten huizen.

Het Krekengebied van Ouwerkerk valt binnen het Nationaal Park Oosterschelde. Wisten jullie dat dit het grootste nationale park in Nederland is? Het park is 37.000 hectares groot.

Op de foto, gemaakt door Wilco Jacobusse, zie je zeehonden liggen in het Nationaal Park Oosterschelde.

Wat namen de mensen eigenlijk mee in 1953, toen zij moesten vluchten uit hun huizen of naar zolder? Er zijn vele verhalen bekend waaruit blijkt dat de meest onnodige spullen werden meegenomen. Een van die verhalen gaat over een gezin, vader, vier jongens en twee meisjes, dat naar boven ging toen het water kwam. Moeder kwam als laatste de trap op, met in elke hand haar trots: geraniums. Een van de zoons vertelde later: “We waren blijer geweest met het brood dat in het
water achterbleef, we hadden na twee dagen honger”.

Tanny de Rooij maakte de dijkverschuiving bij Wilnis in 2003 van dichtbij mee.

Zandkreekdam, foto: Rijkswaterstaat - Joop van Houdt

In 1953 zijn er caissons gebruikt om de dijkgaten te dichten. Maar wist je ook dat caissons een belangrijke rol speelden bij de bouw van de Deltawerken? Neem bijvoorbeeld de Zandkreekdam. Een 830 meter lange dam die Zuid-Beveland met Noord-Beveland verbindt en de Oosterschelde van het Veerse Meer scheidt.
Voor de bouw van de Zandkreekdam zijn ‘eenheidscaissons’ gebruikt. Om wegzakken van de zware caissons te voorkomen werd op de zeebodem een ‘drempel’ gemaakt van een dikke laag zand en stortsteen. Om te voorkomen dat er water door die drempel heen kon stromen werden de ruimtes tussen de stenen opgevuld met zand en grind.
Na het afzinken werden de caissons met een laag zand aan het oog onttrokken. Vervolgens werden een brug en een sluis gebouwd.

Leny van Westen maakte de watersnoodramp mee in Zierikzee. De trouwerij van Leny en Jan van Westen was al voor de ramp gepland. Ze lieten het toch maar doorgaan. Leny ging dat jaar vaak kijken bij het werk van haar man: het sluiten van de dijkgaten op Schouwen-Duiveland.

Heb jij wel eens gecheckt hoe ver jouw huis onder water zou staan bij een overstroming? Wij zijn erg benieuwd naar jullie uitkomsten. Laat jij het ons weten? Mail ons! Vul je postcode in op:

Overstroom ik?

Foto van Cynthia Boll

“Bodemdaling is voor veel kuststeden een groter probleem dan zeespiegelstijging”, volgens Gilles Erkens (aardwetenschapper bij de Universiteit Utrecht en onderzoeksinstituut Deltares). Lees hier meer over zinkende steden en gebieden.

Een militaire hulpverlener heeft dit klompje tijdens zijn werkzaamheden gevonden en in 2003 aan het Watersnoodmuseum geschonken.

In deze tijd met corona zijn we met z’n allen meer bordspellen gaan spelen. Maar heb jij het Natte Voeten spel weleens gespeeld? Bestel ‘m in onze webshop voor slechts €4,95:

Webshop

Janny Lock was 3 jaar en negen maanden oud tijdens de ramp. De ramp heeft zo’n impact gehad, waardoor ze zelf nog dingen kan herinneren van die tijd. Ze vertelt in dit filmpje over de houten geschenkwoning waarin ze later heeft gewoond.


Mina Verton-Kooijman zal de ramp nooit vergeten.

Kinderen van 8-12 jaar kunnen Mina’s verhaal ontdekken in het Jeugdwatersnoodmuseum. Klik hier voor meer info.

Regelmatig worden er oude documenten geschonken aan het museum. Deze worden zorgvuldig in het archief bewaard of zoals deze vergunning tentoongesteld in het museum.

Na de ramp werd vrijwel de gehele bevolking van het ondergelopen gebied geëvacueerd. Om de dorpen in te mogen, had je een vergunning nodig. Zo ook W.L. Dorst, inwoner van Nieuwerkerk die geëvacueerd was naar de gemeente Baarn.

Watersnoden zijn van alle tijden. Bijna honderd jaar voor de ramp van 1953, op 8 maart 1855, braken de dijken in Midden-Nederland die overstromingen veroorzaakte. Onder andere de Gelderse Vallei, het Land van Maas en Waal en de Betuwe behoorde tot het rampgebied. De watersnood van 1855 had 13 doden tot gevolg.

Hierbij een mooie foto uit ons archief, waarop Jan Boom met de Nederlandse vlag te zien is, boven op de dijk tussen de Eendracht in Texel (afgerond) en het Noorden.


De staat van het klimaat

Onze laatste blog van afgelopen jaar staat online. Heb jij ‘m al gelezen?

Klik hier voor eerdere berichten eerste lockdown


Boeken, films en meer

In de webshop vind je boeken, films, lespakketten en andere artikelen die alles vertellen over de Watersnoodramp van '53 en waterveiligheid in Nederland.

Bekijk alle producten

Watersnoodmuseum

Home_lockdown

Watersnoodmuseum

Vanwege Coronamaatregelen gesloten

We zijn het nieuwe jaar met gesloten museumdeuren begonnen, maar hebben ook weer ons digitale museum voor u geopend. Op deze homepage worden dagelijks nieuwe berichten geplaatst: feiten en weetjes, objectverhalen, persoonlijke verhalen en meer. U kunt ook onze Facebookpagina volgen om de nieuwe berichten van het digitale museum te volgen.
Daarnaast is er ons virtuele digitale museum.

Vanaf vijf juni open!

Reserveer nu alvast uw tickets!

Vanaf 5 juni dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur

Online tickets voor een bezoek

Werkwijze: kies het aantal tickets en een tijdsblok (09:45 tot 10:15, 10:15 tot 10:45 etc.) waarop u wilt arriveren. Betaal online en ontvang uw ticket(s) per e-mail. Binnen dat tijdsblok moet u zich aanmelden bij de entreebalie met de tickets geprint of op uw mobiele telefoon. Na het scannen van uw ticket kunt u naar binnen. Per tijdsblok is er een limiet van het aantal personen dat naar binnen mag, dus kom op tijd. Ook met de Museumkaart, VIP-kaart BankGiro Loterij, Vriendenpas en Rotterdampas is reserveren gewenst. U kunt dan uw ticket èn kaart scannen bij binnenkomst.

Bij beginnende klachten inzake Covid 19 verzoeken wij u vriendelijk om thuis te blijven.

Digitaal Museum

Interactief, Virtual Reality, 360° Video, Augmented Reality


Het Vijfde Caisson


We ontvangen u weer graag bij Het Vijfde Caisson!
Ons zonnige terras is woensdag t/m zondag van 12-18 uur open!

Naar het vijfde caisson
Shell tankstation te Mijnsheerenland in de jaren '70, foto: Juvarra - CC BY-SA 3.0

Staat van het klimaat: Ons nieuwste blog staat weer online!
Mei 2021 – Grote vervuiler moet uitstoot halveren.

Als je de ramp niet hebt meegemaakt is het bijna niet voor te stellen dat je huis onder water komt te staan, zoals op deze foto gemaakt in Ellewoutsedijk in 1953. Het blijft dan ook ontzettend belangrijk om verhalen door te geven aan volgende generaties.

Liselotte de Koning is directeur van het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds. In dit verhaal deelt Liselotte haar passie voor haar werk en de ambitie die ze heeft om de gevolgen van rampen voor mensen te beperken tot een minimum, juist in landen waar de impact van een ramp vaak heel groot is, zoals Haïti.

Indrukwekkend beeld uit ons archief. Een hond staat op zandzakken in Sint- Annaland.

Elk object heeft een eigen verhaal.
Op deze herdenkingstegel staat de tekst: Heemstede adopteert Puttershoek in het rampjaar 1953.

Wat ga jij doen als alles weer open is? Lees je nu alvast in en kies uit 111 bijzondere en onvermoede plekken in Zeeland! Want ben jij wel eens aan de Rattekaai geweest of bij het Solexmuseum? Heb je al Zeeuwse struisvogelolie geprobeerd? En waar is eigenlijk het breedste strand van Nederland? Dit boekje biedt de beste insidertips en toont Zeeland op zijn veelzijdigst. Zelfs voor doorgewinterde eilandbewoners vormen de 111 plekken een aangename ontdekkingsreis.

Webshop

Elizabeth Visser vertelt over het kordate optreden van haar man Lourens Visser tijdens de Rampnacht in Stellendam. Lourens was toen behalve boer ook brandweercommandant en heemraad. In het boek ‘De Ramp’ van Kees Slager wordt het optreden van Lourens bestempeld als toonbeeld van informeel leiderschap.

Met dank aan verschillende schenkers hebben we een uitgebreide verzameling van landbouw- en tuingereedschappen van het Canadese Rode Kruis in onze museale collectie.

Het Canadese Rode Kruis schonk na de Watersnoodramp getroffen gezinnen gereedschappen ter vervanging van wat verloren was gegaan. Het Watersnoodmuseum heeft van diverse kanten delen uit het pakket ontvangen. Inmiddels is er een heggenschaar, bijl, hakmes, bietenmes, bietenspade, baco, hamer, combinatietang, sikkel, haarhamer en een haarspit (draagbaar aambeeldje).

Peer Witzel is al dertig jaar veerman op de veerverbinding Alphen aan de Maas-Oijen (Noord-Brabant). Hij doet het werk met veel plezier. In 1995 stond het water van de Maas heel hoog en zag hij wat de kracht van water is. Toch zou hij niets anders willen doen. ‘Het is gewoon keimooi’, aldus Witzel.

De Sint Elisabethsvloed vond plaats in 1421. Voor de rijke stad Dordrecht had deze overstroming grote economische gevolgen. Wil je weten waarom? Bekijk dan dit interessante filmpje op Schooltv. Voor jong en oud.

En foto uit ons archief. Door de Kapellestraat in Oostende (België), waar mensen normaal gesproken winkelen, vaart men tijdens de ramp van 1953 om mensen op te halen.

Het Pinksterweekend komt eraan! Heb jij al plannen? Misschien lekker een terrasje pakken bij museumbrasserie Het Vijfde Caisson in Ouwerkerk of bij Museum-boerderij Goemanszorg in Dreischor?! En bij wat minder lekker weer kun je natuurlijk ook heerlijke gerechten afhalen bij ons.

Ook op Tweede Pinksterdag zijn we geopend!

Klik hier voor eerdere berichten

In deze tijd hebben we uw steun hard nodig. Zodat we, nadat we onze deuren weer mogen openen, weer vooruit kunnen kijken met ons indrukwekkende museum. Met al onze bijzondere museumstukken en persoonlijke verhalen. Al vanaf een klein bedrag kunt u het Watersnoodmuseum helpen om deze moeilijke tijd door te komen.

Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen om steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum wekenlang gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?

Tijdelijk: kunstwerken te koop!
Creatieve vrijwilligers van het Watersnoodmuseum zetten zich vanuit huis in om geld op te halen tijdens de sluiting van het museum (vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus). Vrijwilligers maken zelf kunstwerken, waarna deze hier te koop worden aangeboden. De volledige opbrengst komt ten goede aan het Watersnoodmuseum.
De collectie kunstwerken is zeer uiteenlopend. Alle werken zijn gerelateerd aan een onderwerp dat te maken heeft met het museum.
Klik hier voor de kunstwerken.

Verhalen over Water


De Verhalen over Water, dat is waar dit museum over gaat.
Verhalen over de Watersnood van '53, over de wederopbouw, over de Deltawerken en verhalen over waterveiligheid. Steeds verteld door de mensen die het hebben meegemaakt.

Ontdek alle verhalen

97.000 Bezoekers in 2019, gemiddeld beoordeeld met een 8,8!

Watersnoodramp


Nederland heeft de afgelopen tweeduizend jaar vaak met overstromingen te maken gehad. Het woord ‘Nederland’ zegt het al. ‘Neder’ betekent ‘laag’. Als er een storm opsteekt en het zeewater wordt opgezweept, dan kan de kust van het laagland overstromen.

Naar de kennisbank

Deltawerken


Het is één van de meest revolutionaire waterbouwkundige projecten ter wereld: Het Deltaplan. Bij de uitvoering van de Deltawerken (1953-1997) zijn tal van innovatieve nieuwe technieken en materialen gebruikt.

Naar de kennisbank

Digitale museum

Watersnoodmuseum

Digitaal het museum bezoeken

(Homepage tijdens de lockdown van maart tot juni)

Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen en steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?

Tijdelijk: kunstwerken te koop!
Creatieve vrijwilligers van het Watersnoodmuseum zetten zich vanuit huis in om geld op te halen tijdens de sluiting van het museum (vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus). Vrijwilligers maken zelf kunstwerken, waarna deze hier te koop worden aangeboden. De volledige opbrengst komt ten goede aan het Watersnoodmuseum.
De collectie kunstwerken is zeer uiteenlopend. Alle werken zijn gerelateerd aan een onderwerp dat te maken heeft met het museum.
Klik hier voor de kunstwerken.

Z

Letter van maandag 1 juni

Winactie
Vanaf donderdag 28 mei plaatsen we een week lang elke dag een nieuwe letter in ons digitale museum. Als je alle 7 letters achter elkaar zet dan vormen ze een woord. Stuur het juiste antwoord op naar info@watersnoodmuseum.nl o.v.v. ‘winactie’ en wie weet win jij een boek uit onze Uitgavenreeks naar keuze.

Deltawerken
Een plan maken om te voorkomen dat delen van Nederland onder water komen te staan en de veiligheid van de bewoners van die kwetsbare gebieden garanderen. Dat was de opdracht waar de Deltacommissie, opgericht enkele weken na de watersnoodramp van 1953, haar tanden in moest zetten. Wil je meer te weten komen over het Deltaplan en het ontstaan van de Deltawerken? Luister dan naar hier het nieuwe audiofragment uit onze online museumtour.
Ook in onze Kennisbank vind je uitgebreide informatie over dit onderwerp.

Op zoek naar geschenkwoningen
In veel plaatsen staan nog originele houten huizen die door verschillende landen werden geschonken aan slachtoffers van de ramp. Bijvoorbeeld een Noorse woning in Renesse (1e foto), een Zweedse woning in Heijningen (2e foto) en een Oostenrijkse woning in Papendrecht (3e foto). Sommige zijn inmiddels ommuurd, zoals deze Franse woning in Kerkwerve (4e foto). Wellicht een goede tip om eens een wandeling of een fietstocht te maken langs enkele geschenkwoningen in ons land?!

Vrijwel alle inwoners van de ondergelopen delen van Schouwen-Duiveland werden in de eerste dagen na de ramp geëvacueerd. Persfotograaf Dominique Berretty maakte deze sprekende foto terwijl dit meisje op de kade van Zierikzee wachtte op de boot die haar naar Rotterdam zou brengen. Via de sociale media wist het Watersnoodmuseum de naam van het meisje te achterhalen: Dientje Kramer. Fred Blank heeft deze ingelijste foto geschonken aan het Watersnoodmuseum.

Veranderingen in het waterlandschap
Dijkverhoging zorgt voor veranderingen in het landschap. Voor bewoners of bedrijven kan dit gevolgen hebben. Bert Boer, uitbater van het Eemshotel, vertelt over de veranderingen voor zijn bedrijf door de aanpassingen in het waterlandschap in Delfzijl.

Beeldbank
Vandaag delen we weer foto’s uit ons archief. Hier worden spullen ingeladen in vliegtuigen als gift aan de Nederlandse slachtoffers van de ramp van 1953. Wollen dekens uit Zwitserland (1e foto) en kisten sinaasappels uit Italië (2e foto). Wist je dat je in onze beeldbank foto’s kunt zoeken op basis van trefwoorden? Ontdek het zelf op de beeldbank!

Tijdbalk
Het volgende audiofragment uit onze online museumtour gaat over de tijdbalk in caisson 3. Hier kun je foto’s zien van dit museum onderdeel. Beluister hier het fragment.


De waterkraan van Nederland
Vandaag lichten we een bijzonder waterwerk uit, namelijk Stuw Driel. Deze stuw wordt ook wel ‘de waterkraan van Nederland’ genoemd. Met grote bogen, ofwel de vizierschuiven, wordt het water in de Neder-Rijn gestuwd richting het IJsselmeer. Ontdek de werking van deze stuw in dit filmpje:

Na de ramp van 1953 werden er theelepeltjes verkocht ten bate van de slachtoffers. De opbrengst ging naar het Rampenfonds. Op dit theelepeltje staat de tekst: ‘Steunt de getroffen gebieden, watersnood 1953’.

Cadeau met een bijzonder verhaal
Afgelopen weken hebben creatieve vrijwilligers hard gewerkt aan uiteenlopende kunstwerken. Om op deze manier geld op te halen voor het Watersnoodmuseum in deze moeilijke tijd. Wil jij zo’n uniek kunstwerk aan de muur? Of misschien ben je wel op zoek naar een cadeau met een bijzonder verhaal? Bekijk alle werken in de webshop.
Vind je dit ook een mooi initiatief van de vrijwilligers? Deel dan dit bericht.

Margot Ribberink is Meteoroloog. Ze ziet het als haar taak om uit te leggen dat we met z’n allen minder CO2 moeten uitstoten. “Er gebeuren steeds meer natuurrampen doordat het klimaat verandert”, vertelt Margot.

Een van de gevolgen van klimaatverandering kwam voor haar persoonlijk erg dichtbij. Door de verbreding van de Waal moest Margot namelijk verhuizen. En dat deed ze op een bijzondere manier. Benieuwd op welke manier? Bekijk dan dit filmpje.

Texel, 1953
De ramp van 1953 trof een groot deel van Zuidwest-Nederland. Dat de ramp ook in Texel levens eiste, is niet bij iedereen bekend. Zes Texelaars, polderarbeiders, verdronken toen zij op weg waren naar een bedreigd dijkvak. Er is een monument gemaakt waarop de namen van deze slachtoffers zijn weergegeven.

Op een van de foto’s is het bezoek van Koningin Juliana aan de ondergelopen polder De Eendracht te zien. Ook burgemeester C.de Koning van Texel was hierbij aanwezig.


Langs de Kust
“Voor mij is de zee absoluut het begin van de wereld”, volgens Thijs Broer. Hij heeft het boek Langs de Kust geschreven en vertelt in dit filmpje over zijn kijk op de zee.

Het is weer tijd voor het vervolg van de online museumtour! Luister hier naar het fragment.

Het fragment gaat over de verschillende soorten dijkbekleding. Op de eerste foto kun je de dijkopbouw in het museum zien. En op de andere foto’s kun je de museumglooiing aan de Oosterschelde zien.

Dijkaanleg
We vinden het vanzelfsprekend dat dijken ons beschermen tegen water. Maar wat weten we eigenlijk over de oorsprong van de ‘dijk’?

Het is niet precies bekend hoe oud de oudste dijken zijn. Wel weten we dat er al in de Romeinse tijd lage ringdijken gebouwd werden om de kleine akkers op kwelders te beschermen. Ook in de vroege middeleeuwen werden er op sommige plekken al dijken gebouwd. Pas vanaf de 12e en 13e eeuw werd de bouw van de dijken planmatiger aangepakt en kwam de verantwoording bij waterschappen te liggen. Grote delen van laag Nederland waren rond 1300 aaneengesloten bedijkt.

Dit is een originele vrachtbrief. Het betreft een vrachtbrief voor de levering van een Deense geschenkwoning, bestemd voor de Ingridstraat 4 in Noordwelle. Familie Dooge-Kosten uit Noordwelle heeft dit bijzondere object aan het Watersnoodmuseum geschonken.

De Kwade Zwaan
Manja Verhorst, oprichtster van Stichting de Kwade Zwaan, woont direct achter een dijk. Wegens nieuwe veiligheidsnormen moest deze dijk worden verhoogd met 1,5 meter. Manja vertelt over het belang van samenwerken tussen de bewoners en de overheid om tot passende maatregelen te komen op het gebied van waterveiligheid.


Bijzonder object
Het Watersnoodmuseum heeft veel objecten die te maken hebben met de ramp van 1953. Ook objecten die op een andere manier een link hebben met water behoren tot de museumcollectie. Zoals dit bijzondere boek uit 1720 waarin geschreven wordt over alle hoge watervloeden tot die tijd. Dit object is geschonken door J.A. Salomé uit Ravenswoud.

Er is weer een nieuw kunstwerk gemaakt voor de verkoop, door een van onze vrijwilligers. Deze keer een prachtige bedsprei, helemaal handgemaakt. De volledige opbrengst komt te goede aan het Watersnoodmuseum. Neem snel een kijkje in onze webshop!

Groot materieel
Vind jij de grote machines in caisson 3 van het museum ook zo indrukwekkend? In onze online museumtour kom je meer te weten over deze machines. Neem een kijkje in ons digitale museum met het nieuwste audiofragment.

Een foto zegt meer dan 1.000 woorden.
De kracht van het verwoestende water, Ouwerkerk 1953.

Dagelijkse inspectie
Adri Louwerse is dijkinspecteur bij Waterschap Scheldestromen. Aan Adri de belangrijke taak om dagelijks de duinen en paalhoofden te inspecteren. In dit filmpje kun je zien hoe hij deze controles uitvoert en op welke manier hij de vastgestelde schades doorgeeft aan het hoofdkantoor.

Straatnaambord
Dit originele straatnaambord is geschonken door de familie Ten Brinke uit Dreischor aan het Watersnoodmuseum. Erling Steen was ten tijde van de ramp voorzitter van het Noorse Rode Kruis. In Nieuwerkerk en Ouwerkerk kwamen Noorse geschenkwoningen te staan. De toenmalige burgemeester A. A. van Eeten van Nieuwerkerk sprak zijn dankbaarheid uit aan Erling Steen: “U had ons geen beter geschenk kunnen geven dan deze huizen. Deze hulp kwam snel en was practisch. […] Ik hoop dat u het Noorse volk onze dank wilt overbrengen.” Nieuwerkerk kreeg een Erling Steenstraat. Mevrouw Ten Brinke heeft na haar ouders altijd in de geschenkwoning gewoond.

Geschenkwoningen
Geschenkwoningen werden door verschillende landen als ware bouwpakketten geleverd aan Nederland na de ramp van 1953. Wil je meer weten over deze houten woningen? Luister dan hier naar het audiofragment.

Heb jij de speciale editie van ons zandzakje al in huis?!
Deze zakjes zijn gevuld met zand waarmee de caissons in Ouwerkerk na 6 november 1953 zijn gevuld. Door de aankoop van een zandzakje help je mee om de basis van het Watersnoodmuseum te verstevigen.
Bestel jouw zandzakje hier.


Online museumtour
Het is weer tijd voor het vervolg van onze online museumtour. Het volgende audiofragment vertelt het verhaal van de familie van den Hoek en hoe zij de ramp overleefde. Het fragment is hier te beluisteren.

Waterveiligheid
Dijkgraaf Hetty Klavers spreekt in dit filmpje vol passie over haar werk. “Een dijkgraaf is voor een Waterschap, wat een burgemeester is voor een gemeente.” Hetty staat bij het Gemaal De Blocq van Kuffeler vlakbij Almere en vertelt over het belang van dit gemaal voor het omliggende gebied.

<

Indrukwekkend naslagwerk
De watersnoodramp is in beeld gebracht door bekende Nederlandse fotografen. Wil je graag een indrukwekkend naslagwerk van de ramp? Dan is dit fotoboek ‘De Ramp in focus’ een echte must-have. Het boek is nu tijdelijk verkrijgbaar met een hoge korting. Lees meer en bestel het hier.