Digitale museum

Watersnoodmuseum

Eerdere berichten

Lockdown dec. '20 en jan. '21

Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen om steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?


Foto van Cynthia Boll

“Bodemdaling is voor veel kuststeden een groter probleem dan zeespiegelstijging”, volgens Gilles Erkens (aardwetenschapper bij de Universiteit Utrecht en onderzoeksinstituut Deltares). Lees hier meer over zinkende steden en gebieden.

Een militaire hulpverlener heeft dit klompje tijdens zijn werkzaamheden gevonden en in 2003 aan het Watersnoodmuseum geschonken.

In deze tijd met corona zijn we met z’n allen meer bordspellen gaan spelen. Maar heb jij het Natte Voeten spel weleens gespeeld? Bestel ‘m in onze webshop voor slechts €4,95:

Webshop

Janny Lock was 3 jaar en negen maanden oud tijdens de ramp. De ramp heeft zo’n impact gehad, waardoor ze zelf nog dingen kan herinneren van die tijd. Ze vertelt in dit filmpje over de houten geschenkwoning waarin ze later heeft gewoond.


Mina Verton-Kooijman zal de ramp nooit vergeten.

Kinderen van 8-12 jaar kunnen Mina’s verhaal ontdekken in het Jeugdwatersnoodmuseum. Klik hier voor meer info.

Regelmatig worden er oude documenten geschonken aan het museum. Deze worden zorgvuldig in het archief bewaard of zoals deze vergunning tentoongesteld in het museum.

Na de ramp werd vrijwel de gehele bevolking van het ondergelopen gebied geëvacueerd. Om de dorpen in te mogen, had je een vergunning nodig. Zo ook W.L. Dorst, inwoner van Nieuwerkerk die geëvacueerd was naar de gemeente Baarn.

Watersnoden zijn van alle tijden. Bijna honderd jaar voor de ramp van 1953, op 8 maart 1855, braken de dijken in Midden-Nederland die overstromingen veroorzaakte. Onder andere de Gelderse Vallei, het Land van Maas en Waal en de Betuwe behoorde tot het rampgebied. De watersnood van 1855 had 13 doden tot gevolg.

Hierbij een mooie foto uit ons archief, waarop Jan Boom met de Nederlandse vlag te zien is, boven op de dijk tussen de Eendracht in Texel (afgerond) en het Noorden.


De staat van het klimaat

Onze laatste blog van afgelopen jaar staat online. Heb jij ‘m al gelezen?

Klik hier voor eerdere berichten eerste lockdown


Boeken, films en meer

In de webshop vind je boeken, films, lespakketten en andere artikelen die alles vertellen over de Watersnoodramp van '53 en waterveiligheid in Nederland.

Bekijk alle producten

Watersnoodmuseum

Home_new

Watersnoodmuseum

Vanwege Coronamaatregelen gesloten

We beginnen het nieuwe jaar met gesloten museumdeuren, maar openen weer ons digitale museum voor u. Op deze homepage worden dagelijks nieuwe berichten geplaatst: feiten en weetjes, objectverhalen, persoonlijke verhalen en meer. U kunt ook onze Facebookpagina volgen om de nieuwe berichten van het digitale museum te volgen.


Heb je nog tickets en geen bericht ontvangen? Mail dan naar: info@watersnoodmuseum.nl
We bieden de mogelijkheid om de tickets door te zetten naar volgend jaar of te annuleren.

Het Krekengebied van Ouwerkerk valt binnen het Nationaal Park Oosterschelde. Wisten jullie dat dit het grootste nationale park in Nederland is? Het park is 37.000 hectares groot.

Op de foto, gemaakt door Wilco Jacobusse, zie je zeehonden liggen in het Nationaal Park Oosterschelde.

Geschenkwoningen in de vorm van bouwpakketten werden na de ramp in 1953 uit verschillende landen naar het Nederland gestuurd. De pakketten op de foto’s kwamen uit Zweden en werden in Tholen opgebouwd tot degelijke houten huizen.

Het is alweer wat jaartjes geleden, maar in 2009 werd het Watersnoodmuseum uitgebreid van 1 tot 4 caissons. Een enorme klus! Hier een foto uit het archief van het toen nog lege 2e caisson.

Daan von Eugen was een twintigjarige scholier in 1953. Hij ging na de ramp helpen met het zware werk om zinkstukken te maken, zodat er vervolgens caissons konden worden afgezonken om de dijken te dichten. Benieuwd naar zijn verhaal en ervaringen, kijk dan dit filmpje.

Interactief leren vanuit huis over water en waterveiligheid? Kinderen op de basisschool kunnen thuis aan de slag met interessante opdrachten van Droppie Water:

Droppie Water

Heb jij wel eens gecheckt hoe ver jouw huis onder water zou staan bij een overstroming? Wij zijn erg benieuwd naar jullie uitkomsten. Laat jij het ons weten? Mail ons! Vul je postcode in op:

Overstroom ik?

Leny van Westen maakte de watersnoodramp mee in Zierikzee. De trouwerij van Leny en Jan van Westen was al voor de ramp gepland. Ze lieten het toch maar doorgaan. Leny ging dat jaar vaak kijken bij het werk van haar man: het sluiten van de dijkgaten op Schouwen-Duiveland.

Zandkreekdam, foto: Rijkswaterstaat - Joop van Houdt

In 1953 zijn er caissons gebruikt om de dijkgaten te dichten. Maar wist je ook dat caissons een belangrijke rol speelden bij de bouw van de Deltawerken? Neem bijvoorbeeld de Zandkreekdam. Een 830 meter lange dam die Zuid-Beveland met Noord-Beveland verbindt en de Oosterschelde van het Veerse Meer scheidt.
Voor de bouw van de Zandkreekdam zijn ‘eenheidscaissons’ gebruikt. Om wegzakken van de zware caissons te voorkomen werd op de zeebodem een ‘drempel’ gemaakt van een dikke laag zand en stortsteen. Om te voorkomen dat er water door die drempel heen kon stromen werden de ruimtes tussen de stenen opgevuld met zand en grind.
Na het afzinken werden de caissons met een laag zand aan het oog onttrokken. Vervolgens werden een brug en een sluis gebouwd.

Tanny de Rooij maakte de dijkverschuiving bij Wilnis in 2003 van dichtbij mee.

In deze tijd hebben we uw steun hard nodig. Zodat we, nadat we onze deuren weer mogen openen, weer vooruit kunnen kijken met ons indrukwekkende museum. Met al onze bijzondere museumstukken en persoonlijke verhalen. Al vanaf een klein bedrag kunt u het Watersnoodmuseum helpen om deze moeilijke tijd door te komen.

We zullen er met z’n allen voorlopig nog mee moeten lopen: een mondkapje. Een duurzame én mooie optie zijn de mondkapjes in onze webshop, waarbij je ook het Watersnoodmuseum steunt! Kies er een uit voor slechts €6,85 (inclusief verzending)

Webshop

Klik hier voor eerdere berichten

Vijfde caisson – brasserie is vanwege Coronamaatregelen gesloten.

Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen om steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum wekenlang gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?

Tijdelijk: kunstwerken te koop!
Creatieve vrijwilligers van het Watersnoodmuseum zetten zich vanuit huis in om geld op te halen tijdens de sluiting van het museum (vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus). Vrijwilligers maken zelf kunstwerken, waarna deze hier te koop worden aangeboden. De volledige opbrengst komt ten goede aan het Watersnoodmuseum.
De collectie kunstwerken is zeer uiteenlopend. Alle werken zijn gerelateerd aan een onderwerp dat te maken heeft met het museum.
Klik hier voor de kunstwerken.

Verhalen over Water


De Verhalen over Water, dat is waar dit museum over gaat.
Verhalen over de Watersnood van '53, over de wederopbouw, over de Deltawerken en verhalen over waterveiligheid. Steeds verteld door de mensen die het hebben meegemaakt.

Ontdek alle verhalen

97.000 Bezoekers in 2019, gemiddeld beoordeeld met een 8,8!

Watersnoodramp


Nederland heeft de afgelopen tweeduizend jaar vaak met overstromingen te maken gehad. Het woord ‘Nederland’ zegt het al. ‘Neder’ betekent ‘laag’. Als er een storm opsteekt en het zeewater wordt opgezweept, dan kan de kust van het laagland overstromen.

Naar de kennisbank

Deltawerken


Het is één van de meest revolutionaire waterbouwkundige projecten ter wereld: Het Deltaplan. Bij de uitvoering van de Deltawerken (1953-1997) zijn tal van innovatieve nieuwe technieken en materialen gebruikt.

Naar de kennisbank

Van 15 maart tot 1 juni was het museum door Coronamaatregelen ook al gesloten. Tijdens die periode volgde er elke dag een bericht over iets bijzonders in het museum. Zo groeide het digitale museum uit tot een leerzame verzameling van berichten, filmpjes en foto's van bijzondere voorwerpen in het museum. Het digitale museum kan nog steeds bezocht worden.

Bezoek het Digitale Museum

Digitale museum

Watersnoodmuseum

Digitaal het museum bezoeken

(Homepage tijdens de lockdown van maart tot juni)

Het Watersnoodmuseum wil graag blijven vernieuwen en steeds weer nieuwe generaties kennis te laten maken met verhalen over de kracht van het water. Zo houden we de herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend en schenken we aandacht aan de eeuwige strijd tegen het water. Juist nu de deuren van het Watersnoodmuseum gesloten zijn, hebben we jouw steun hard nodig. Wist je dat je ook met een eenmalige bijdrage het museum kunt steunen?

Tijdelijk: kunstwerken te koop!
Creatieve vrijwilligers van het Watersnoodmuseum zetten zich vanuit huis in om geld op te halen tijdens de sluiting van het museum (vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus). Vrijwilligers maken zelf kunstwerken, waarna deze hier te koop worden aangeboden. De volledige opbrengst komt ten goede aan het Watersnoodmuseum.
De collectie kunstwerken is zeer uiteenlopend. Alle werken zijn gerelateerd aan een onderwerp dat te maken heeft met het museum.
Klik hier voor de kunstwerken.

Z

Letter van maandag 1 juni

Winactie
Vanaf donderdag 28 mei plaatsen we een week lang elke dag een nieuwe letter in ons digitale museum. Als je alle 7 letters achter elkaar zet dan vormen ze een woord. Stuur het juiste antwoord op naar info@watersnoodmuseum.nl o.v.v. ‘winactie’ en wie weet win jij een boek uit onze Uitgavenreeks naar keuze.

Deltawerken
Een plan maken om te voorkomen dat delen van Nederland onder water komen te staan en de veiligheid van de bewoners van die kwetsbare gebieden garanderen. Dat was de opdracht waar de Deltacommissie, opgericht enkele weken na de watersnoodramp van 1953, haar tanden in moest zetten. Wil je meer te weten komen over het Deltaplan en het ontstaan van de Deltawerken? Luister dan naar hier het nieuwe audiofragment uit onze online museumtour.
Ook in onze Kennisbank vind je uitgebreide informatie over dit onderwerp.

Op zoek naar geschenkwoningen
In veel plaatsen staan nog originele houten huizen die door verschillende landen werden geschonken aan slachtoffers van de ramp. Bijvoorbeeld een Noorse woning in Renesse (1e foto), een Zweedse woning in Heijningen (2e foto) en een Oostenrijkse woning in Papendrecht (3e foto). Sommige zijn inmiddels ommuurd, zoals deze Franse woning in Kerkwerve (4e foto). Wellicht een goede tip om eens een wandeling of een fietstocht te maken langs enkele geschenkwoningen in ons land?!

Vrijwel alle inwoners van de ondergelopen delen van Schouwen-Duiveland werden in de eerste dagen na de ramp geëvacueerd. Persfotograaf Dominique Berretty maakte deze sprekende foto terwijl dit meisje op de kade van Zierikzee wachtte op de boot die haar naar Rotterdam zou brengen. Via de sociale media wist het Watersnoodmuseum de naam van het meisje te achterhalen: Dientje Kramer. Fred Blank heeft deze ingelijste foto geschonken aan het Watersnoodmuseum.

Veranderingen in het waterlandschap
Dijkverhoging zorgt voor veranderingen in het landschap. Voor bewoners of bedrijven kan dit gevolgen hebben. Bert Boer, uitbater van het Eemshotel, vertelt over de veranderingen voor zijn bedrijf door de aanpassingen in het waterlandschap in Delfzijl.

Beeldbank
Vandaag delen we weer foto’s uit ons archief. Hier worden spullen ingeladen in vliegtuigen als gift aan de Nederlandse slachtoffers van de ramp van 1953. Wollen dekens uit Zwitserland (1e foto) en kisten sinaasappels uit Italië (2e foto). Wist je dat je in onze beeldbank foto’s kunt zoeken op basis van trefwoorden? Ontdek het zelf op de beeldbank!

Tijdbalk
Het volgende audiofragment uit onze online museumtour gaat over de tijdbalk in caisson 3. Hier kun je foto’s zien van dit museum onderdeel. Beluister hier het fragment.


De waterkraan van Nederland
Vandaag lichten we een bijzonder waterwerk uit, namelijk Stuw Driel. Deze stuw wordt ook wel ‘de waterkraan van Nederland’ genoemd. Met grote bogen, ofwel de vizierschuiven, wordt het water in de Neder-Rijn gestuwd richting het IJsselmeer. Ontdek de werking van deze stuw in dit filmpje:

Na de ramp van 1953 werden er theelepeltjes verkocht ten bate van de slachtoffers. De opbrengst ging naar het Rampenfonds. Op dit theelepeltje staat de tekst: ‘Steunt de getroffen gebieden, watersnood 1953’.

Cadeau met een bijzonder verhaal
Afgelopen weken hebben creatieve vrijwilligers hard gewerkt aan uiteenlopende kunstwerken. Om op deze manier geld op te halen voor het Watersnoodmuseum in deze moeilijke tijd. Wil jij zo’n uniek kunstwerk aan de muur? Of misschien ben je wel op zoek naar een cadeau met een bijzonder verhaal? Bekijk alle werken in de webshop.
Vind je dit ook een mooi initiatief van de vrijwilligers? Deel dan dit bericht.

Margot Ribberink is Meteoroloog. Ze ziet het als haar taak om uit te leggen dat we met z’n allen minder CO2 moeten uitstoten. “Er gebeuren steeds meer natuurrampen doordat het klimaat verandert”, vertelt Margot.

Een van de gevolgen van klimaatverandering kwam voor haar persoonlijk erg dichtbij. Door de verbreding van de Waal moest Margot namelijk verhuizen. En dat deed ze op een bijzondere manier. Benieuwd op welke manier? Bekijk dan dit filmpje.

Texel, 1953
De ramp van 1953 trof een groot deel van Zuidwest-Nederland. Dat de ramp ook in Texel levens eiste, is niet bij iedereen bekend. Zes Texelaars, polderarbeiders, verdronken toen zij op weg waren naar een bedreigd dijkvak. Er is een monument gemaakt waarop de namen van deze slachtoffers zijn weergegeven.

Op een van de foto’s is het bezoek van Koningin Juliana aan de ondergelopen polder De Eendracht te zien. Ook burgemeester C.de Koning van Texel was hierbij aanwezig.


Langs de Kust
“Voor mij is de zee absoluut het begin van de wereld”, volgens Thijs Broer. Hij heeft het boek Langs de Kust geschreven en vertelt in dit filmpje over zijn kijk op de zee.

Het is weer tijd voor het vervolg van de online museumtour! Luister hier naar het fragment.

Het fragment gaat over de verschillende soorten dijkbekleding. Op de eerste foto kun je de dijkopbouw in het museum zien. En op de andere foto’s kun je de museumglooiing aan de Oosterschelde zien.

Dijkaanleg
We vinden het vanzelfsprekend dat dijken ons beschermen tegen water. Maar wat weten we eigenlijk over de oorsprong van de ‘dijk’?

Het is niet precies bekend hoe oud de oudste dijken zijn. Wel weten we dat er al in de Romeinse tijd lage ringdijken gebouwd werden om de kleine akkers op kwelders te beschermen. Ook in de vroege middeleeuwen werden er op sommige plekken al dijken gebouwd. Pas vanaf de 12e en 13e eeuw werd de bouw van de dijken planmatiger aangepakt en kwam de verantwoording bij waterschappen te liggen. Grote delen van laag Nederland waren rond 1300 aaneengesloten bedijkt.

Dit is een originele vrachtbrief. Het betreft een vrachtbrief voor de levering van een Deense geschenkwoning, bestemd voor de Ingridstraat 4 in Noordwelle. Familie Dooge-Kosten uit Noordwelle heeft dit bijzondere object aan het Watersnoodmuseum geschonken.

De Kwade Zwaan
Manja Verhorst, oprichtster van Stichting de Kwade Zwaan, woont direct achter een dijk. Wegens nieuwe veiligheidsnormen moest deze dijk worden verhoogd met 1,5 meter. Manja vertelt over het belang van samenwerken tussen de bewoners en de overheid om tot passende maatregelen te komen op het gebied van waterveiligheid.


Bijzonder object
Het Watersnoodmuseum heeft veel objecten die te maken hebben met de ramp van 1953. Ook objecten die op een andere manier een link hebben met water behoren tot de museumcollectie. Zoals dit bijzondere boek uit 1720 waarin geschreven wordt over alle hoge watervloeden tot die tijd. Dit object is geschonken door J.A. Salomé uit Ravenswoud.

Er is weer een nieuw kunstwerk gemaakt voor de verkoop, door een van onze vrijwilligers. Deze keer een prachtige bedsprei, helemaal handgemaakt. De volledige opbrengst komt te goede aan het Watersnoodmuseum. Neem snel een kijkje in onze webshop!

Groot materieel
Vind jij de grote machines in caisson 3 van het museum ook zo indrukwekkend? In onze online museumtour kom je meer te weten over deze machines. Neem een kijkje in ons digitale museum met het nieuwste audiofragment.

Een foto zegt meer dan 1.000 woorden.
De kracht van het verwoestende water, Ouwerkerk 1953.

Dagelijkse inspectie
Adri Louwerse is dijkinspecteur bij Waterschap Scheldestromen. Aan Adri de belangrijke taak om dagelijks de duinen en paalhoofden te inspecteren. In dit filmpje kun je zien hoe hij deze controles uitvoert en op welke manier hij de vastgestelde schades doorgeeft aan het hoofdkantoor.

Straatnaambord
Dit originele straatnaambord is geschonken door de familie Ten Brinke uit Dreischor aan het Watersnoodmuseum. Erling Steen was ten tijde van de ramp voorzitter van het Noorse Rode Kruis. In Nieuwerkerk en Ouwerkerk kwamen Noorse geschenkwoningen te staan. De toenmalige burgemeester A. A. van Eeten van Nieuwerkerk sprak zijn dankbaarheid uit aan Erling Steen: “U had ons geen beter geschenk kunnen geven dan deze huizen. Deze hulp kwam snel en was practisch. […] Ik hoop dat u het Noorse volk onze dank wilt overbrengen.” Nieuwerkerk kreeg een Erling Steenstraat. Mevrouw Ten Brinke heeft na haar ouders altijd in de geschenkwoning gewoond.

Geschenkwoningen
Geschenkwoningen werden door verschillende landen als ware bouwpakketten geleverd aan Nederland na de ramp van 1953. Wil je meer weten over deze houten woningen? Luister dan hier naar het audiofragment.

Heb jij de speciale editie van ons zandzakje al in huis?!
Deze zakjes zijn gevuld met zand waarmee de caissons in Ouwerkerk na 6 november 1953 zijn gevuld. Door de aankoop van een zandzakje help je mee om de basis van het Watersnoodmuseum te verstevigen.
Bestel jouw zandzakje hier.


Online museumtour
Het is weer tijd voor het vervolg van onze online museumtour. Het volgende audiofragment vertelt het verhaal van de familie van den Hoek en hoe zij de ramp overleefde. Het fragment is hier te beluisteren.

Waterveiligheid
Dijkgraaf Hetty Klavers spreekt in dit filmpje vol passie over haar werk. “Een dijkgraaf is voor een Waterschap, wat een burgemeester is voor een gemeente.” Hetty staat bij het Gemaal De Blocq van Kuffeler vlakbij Almere en vertelt over het belang van dit gemaal voor het omliggende gebied.

<

Indrukwekkend naslagwerk
De watersnoodramp is in beeld gebracht door bekende Nederlandse fotografen. Wil je graag een indrukwekkend naslagwerk van de ramp? Dan is dit fotoboek ‘De Ramp in focus’ een echte must-have. Het boek is nu tijdelijk verkrijgbaar met een hoge korting. Lees meer en bestel het hier.

Dagboek
Piet de Peuter uit Almkerk was twaalf jaar ten tijde van de watersnoodramp. Hij hield in die dagen een dagboek bij van wat er gebeurde, wat hij hoorde en las in de kranten. Wat hij toen niet opschreef, maar later wel vermeldde, was dat hij de 14 kippen van het gezin naar het hoger gelegen huis van zijn opa moest brengen.

In Almkerk (het Land van Heusden en Altena) kwam het water geleidelijk, er was nog tijd om zaken in veiligheid te brengen. Het water bleef wel stijgen, de weg die Piet met brommer en jute zakken met kippen eraan vastgebonden moest nemen, stond op sommige plaatsen tot wel 75 centimeter onder. Pas toen hij bij zijn opa de zakken openmaakte, zag hij dat de kippen die tocht niet overleefd hadden. Met als resultaat dat het gezin 14 dagen kip at.

Later heeft Piet de Peuter het bijzondere schriftje geschonken aan het Watersnoodmuseum en momenteel wordt het object tentoongesteld in het museum.

Vanaf 1 juni
Binnenkort mogen de deuren van het (nu nog lege) Watersnoodmuseum weer open! We zijn druk bezig met alle voorbereidingen om vanaf 1 juni weer bezoekers, op een veilige manier, te kunnen verwelkomen. We houden jullie op de hoogte!

De strijd tegen het water is van alle tijden
Duizenden jaren geleden beschikte de mens nog niet over de kennis of middelen waarover wij nu beschikken. Toch vonden zij een manier om zichzelf tegen het dreigende water te beschermen: ze bouwden terpen.

Duizenden jaren geleden hoopte men al modder, klei, mest en ander materiaal op, om daar dan op te gaan wonen. Hoog en droog. Veilig voor het water. Het vee kon grazen in het vruchtbare kwelderlandschap, terwijl de boerderijen op een kunstmatige verhoging een veilig toevluchtsoord boden mocht het water hoog komen te staan.

Sommige terpen begonnen als heuvel voor één huis, maar vaak groeiden ze door ophoping van afval, zoden en mest uit tot gigantische gebieden van wel 15 hectare: dat is vergelijkbaar met ongeveer 22 voetbalvelden.

Moederdag
Graag willen we dit bijzondere object met jullie delen op Moederdag. De Christelijke Vrouwenbond schonk dit groene theeservies aan vrouwen in Zierikzee ter vervanging van het verloren gegane theeservies. Vermoedelijk kregen alleen leden van de Vrouwenbond een dergelijk servies. Dit object is geschonken aan het Watersnoodmuseum door L. Schults uit Zierikzee.


Nieuw!
Het boek Geweldiger dan water, geschreven door Ad Baas, staat sinds kort in onze webshop!

Bijzonder verhaal
Het volgende deel van onze online museumtour staat online. Wil je het bijzondere verhaal achter deze blauwe trouwjurk en de babykleertjes te weten komen? Luister dan hier naar het audiofragment.

Watergezant
‘Waterbewustzijn is erg belangrijk. We moeten ons wereldwijd beter bewustzijn van de waterrisico’s, maar ook van de kansen om er wat aan te doen’, volgens Henk Ovink. Hij is Nederlands eerste Watergezant. Henk Ovink vertelt in dit filmpje wat hij precies doet als Watergezant en hij vertelt over onze ‘waterdemocratie’ in Nederland.


Klik hier voor eerdere berichten


Boeken, films en meer

In de webshop vind je boeken, films, lespakketten en andere artikelen die alles vertellen over de Watersnoodramp van '53 en waterveiligheid in Nederland.

Bekijk alle producten

Dagje weg slecht weer Zeeland

Dagje weg met slecht weer in Zeeland


Is het slecht of regenachtig weer, maar had je juist vandaag of morgen een lekker dagje uit gepland? Bezoek het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

Bezoek het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk


Als het een dag slecht weer is hoef je je niet te vervelen! Kom naar het Watersnoodmuseum voor een dagje weg vol geschiedenis, plezier en bewustwording over water! Het museum is gevestigd in vier overdekte caissons, die na de watersnoodramp in 1953 gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat in de dijk bij Ouwerkerk. Als je het museum binnenloopt, stap je in de geschiedenis van het water van ’53 tot nu.

Het Watersnoodmuseum neemt je mee in de belevenissen van gewone mensen met een bijzonder Verhaal over Water. Over de Watersnoodramp van 1953, over de wederopbouw en over de overstromingen die nog altijd, over heel de wereld, plaatsvinden. Dat doen we met meeslepende verhalen, indringende foto’s en authentieke filmbeelden.

Nederland is een laaggelegen land, zo’n 60% is kwetsbaar voor overstromingen. We zijn in Nederland nooit klaar met waterbeheer. De keuzes die nu voor het deltagebied gemaakt worden, werken door in de (verre) toekomst. Dat maakt waterbeheer intrigerend en spannend.

Met de kinderen

Kinderen kunnen Waterambassadeur worden door mee te doen aan een speurtocht in het museum. Ze worden meegenomen in bijzondere verhalen over water en uitgedaagd met spannende games en interactieve tentoonstellingen.

Bekijk een film over waterveiligheid op een panorama scherm van 16 meter, test je kennis over water en hou Nederland droog en welke keuzes maak jij om overstromingen tegen te gaan in Nederland, Engeland en Vietnam.

Het Watersnoodmuseum staat garant voor een dag vol geschiedenis, plezier en bewustwording. Want het water blijft komen.

Meer over een bezoek met kinderen

Regen of zonneschijn, altijd een geslaagd dagje uit

Een dagje uit in het Watersnoodmuseum is zelfs leuk als het minder goed weer is. Naast het bezoeken van onze vaste en wisselende exposities, is het mogelijk om deel te nemen aan onze activiteiten, een rondleiding aan te vragen, zelfstandig een audiotour of speurtocht te lopen of het spelen van spannende games.

Plan hier je bezoek

Dagje uit Zeeland met slecht weer - Watersnoodmuseum

Ontdek het nieuwste caisson


Een kijkje in ons gastenboek

101.000 bezoekers in 2018, gemiddeld beoordeeld met een 8,8!

Een indruk van het museum - voor een geslaagd dagje uit, ook met slecht weer

Wij zijn dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00.

Bezoekersinformatie - Plan je dagje weg met slecht weer

Voor meer informatie over onze openingstijden en tarieven, informatie voor groepen, routebeschrijving, contactgegevens en voorzieningen.

Plan hier je bezoek

Zeeland, Land in Zee

De naam zegt genoeg. Eilanden, zeearmen, zandplaten: de regio heeft een kustlijn van 650 km.

In 1953 wordt Nederland geconfronteerd met de kracht van de zee. In de nacht van 1 februari van dat jaar voltrekt zich één van de grootste overstromingen uit de geschiedenis van Nederland: de Watersnoodramp. De Deltawerken werden gebouwd om rampen als deze te voorkomen.

Omgeving

In de directe omgeving van het museum is genoeg te doen. Het mooie, unieke krekengebied bij Ouwerkerk, ontstaan ten gevolge van de Ramp, biedt volop gelegenheid om te wandelen. De Oosterschelde is vlakbij; bij laag water kun je oesters rapen en schelpen zoeken.

Kortom: kom snel naar het Watersnoodmuseum en ontdek het zelf.

Sluiting Ouwerkerk Caissons
Krekengebied

Dagje uit Zeeland

Geniet van een dagje uit in Zeeland


Ontdek wat het museum jou over de Watersnoodramp van 1953 en het belang van waterveiligheid vertelt.

Beleef je vakantie of vrije dag in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk


Het Watersnoodmuseum neemt je mee in de belevenissen van gewone mensen met een bijzonder Verhaal over Water. Over de Watersnoodramp van 1953, over de wederopbouw en over de overstromingen die nog altijd, over heel de wereld, plaatsvinden. Dat doen we met meeslepende verhalen, indringende foto’s en authentieke filmbeelden.

We zijn in Nederland nooit klaar met waterbeheer. De keuzes die nu voor het deltagebied gemaakt worden, werken door in de (verre) toekomst. Dat maakt waterbeheer intrigerend en spannend.

Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons, die na de ramp gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat in de dijk bij Ouwerkerk. Als je het museum binnenloopt, stap je in de geschiedenis van het water van ’53 tot nu.

Met de kinderen

Kinderen kunnen Waterambassadeur worden door mee te doen aan een speurtocht in het museum. Ze worden meegenomen in bijzondere verhalen over water en uitgedaagd met spannende games en interactieve tentoonstellingen.

Bekijk een film over waterveiligheid op een panorama scherm van 16 meter, test je kennis over water en hou Nederland droog en welke keuzes maak jij om overstromingen tegen te gaan in Nederland, Engeland en Vietnam.

Het Watersnoodmuseum staat garant voor een dag vol geschiedenis, plezier en bewustwording. Want het water blijft komen.

Meer over een bezoek met kinderen

Regen of zonneschijn, altijd een geslaagd dagje uit

Een dagje uit in het Watersnoodmuseum is zelfs leuk als het minder goed weer is. Naast het bezoeken van onze vaste en wisselende exposities, is het mogelijk om deel te nemen aan onze activiteiten, een rondleiding aan te vragen, zelfstandig een audiotour of speurtocht te lopen of het spelen van spannende games.

Er is bij het Watersnoodmuseum altijd genoeg te doen, bij regen en zonneschijn!

Plan hier je bezoek

Ontdek het nieuwste caisson


Een kijkje in ons gastenboek

101.000 bezoekers in 2018, gemiddeld beoordeeld met een 8,8!

Een indruk van het museum - voor jong en oud

Wij zijn dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00.

Bezoekersinformatie

Voor meer informatie over onze openingstijden en tarieven, informatie voor groepen, routebeschrijving, contactgegevens en voorzieningen.

Plan hier je bezoek

Zeeland, Land in Zee

De naam zegt genoeg. Eilanden, zeearmen, zandplaten: de regio heeft een kustlijn van 650 km.

In 1953 wordt Nederland geconfronteerd met de kracht van de zee. In de nacht van 1 februari van dat jaar voltrekt zich één van de grootste overstromingen uit de geschiedenis van Nederland: de Watersnoodramp. De Deltawerken werden gebouwd om rampen als deze te voorkomen.

Omgeving

In de directe omgeving van het museum is genoeg te doen. Het mooie, unieke krekengebied bij Ouwerkerk, ontstaan ten gevolge van de Ramp, biedt volop gelegenheid om te wandelen. De Oosterschelde is vlakbij; bij laag water kun je oesters rapen en schelpen zoeken.

Kortom: kom snel naar het Watersnoodmuseum en ontdek het zelf.

Sluiting Ouwerkerk Caissons
Krekengebied

Dagje uit met kinderen

Dagje uit met de kinderen in Zeeland


Op zoek naar uitje met de kinderen in Zeeland? In het Watersnoodmuseum is heel veel te zien, doen en beleven, geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

Beleef je vakantie of vrije dag in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

Nederland is een laaggelegen land, zo’n 60% is kwetsbaar voor overstromingen. In 1953 vond de laatste grote overstroming plaats in Nederland: De Watersnoodramp. De Watersnoodramp is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. Maar wat gebeurde er die nacht precies? En gebeuren zulke dingen alleen in Nederland?

Ontdek wat het Watersnoodmuseum jou over de ramp van 1953 en het belang van waterveiligheid vertelt. Kinderen worden in het Watersnoodmuseum meegenomen in bijzondere verhalen over water en uitgedaagd met spannende games en interactieve tentoonstellingen.

Het Watersnoodmuseum staat garant voor een dag vol geschiedenis, plezier en bewustwording over water. Want het water blijft komen.

Voordat je verder gaat:


De Deltacommissaris van Nederland heeft een boodschap voor jullie

5 topactiviteiten voor kinderen in het Watersnoodmuseum

Een dagje uit in zeeland met de kinderen naar het Watersnoodmuseum is leuk voor vaders, moeders, opa’s, oma’s én (klein)kinderen. 5 redenen om een bezoek te brengen aan het museum:

  1. Wordt Waterambassadeur: Doe mee aan onze speurtocht door het museum.
  2. Doe-dingen voor kinderen: Spannende games, interactieve tentoonstellingen en educatieve films.
  3. Sta stil bij de gevolgen van de Watersnoodramp van 1953: Eén van de grootste overstromingen uit de geschiedenis van Nederland.
  4. Ontdek meer over het belang van waterveiligheid, zowel in Nederland als daarbuiten: Neem plaats in de controlekamer van het Nederlands waterbeheer.
  5. Binnenkort in het museum: Een nieuwe jeugd watersnood route door het museum.

Wij zijn dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00.

Plan hier je bezoek

Het museum voor kinderen

Ontdek wat er is de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 in Nederland gebeurde. Neem plaats in de controlekamer van het Nederlands waterbeheer en ontdek hoe Nederland op dit moment beschermd wordt tegen hoogwater. Bekijk een film over waterveiligheid op een panorama scherm van 16 meter en test je kennis over water en hou Nederland droog.

Trek in de vakanties je handschoenen aan en bescherm je dorp tegen vloed en hevige regenval in onze augmented reality waterwerkplaats. En welke keuzes maak jij om overstromingen tegen te gaan in Nederland, Engeland en Vietnam?

Watersnoodmuseum kinderen en familie

Regen of zonneschijn, altijd een geslaagd dagje uit

Een dagje uit met de kinderen in het Watersnoodmuseum is zelfs leuk als het minder goed weer is. Naast het bezoeken van onze vaste en wisselende exposities, is het mogelijk om deel te nemen aan onze activiteiten, een rondleiding aan te vragen, zelfstandig een audiotour te lopen of het spelen van spannende games.

Het museum is gevestigd in de vier grote betonnen caissons, die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat in de dijk bij Ouwerkerk. Als je het museum binnenloopt, stap je in de geschiedenis van het water van ’53 tot nu. Kortom, er is bij het Watersnoodmuseum altijd genoeg te doen, bij regen en zonneschijn!

Plan hier je bezoek

Ontdek hier het nieuwste caisson


Een kijkje in ons gastenboek

101.000 bezoekers in 2018, gemiddeld beoordeeld met een 8,8!

Bezoekersinformatie

Voor meer informatie over onze openingstijden en tarieven, informatie voor groepen, routebeschrijving, contactgegevens en voorzieningen.

Plan hier je bezoek

Een indruk van het museum

Wij zijn dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00.

Omgeving en activiteiten

In de directe omgeving van het museum is genoeg te doen. Het mooie, unieke krekengebied bij Ouwerkerk, ontstaan ten gevolge van de Ramp, biedt volop gelegenheid om te wandelen. De Oosterschelde is vlakbij; bij laag water kun je oesters rapen en schelpen zoeken.

Tijdens de schoolvakanties organiseren we extra activiteiten zoals familieprogramma’s, speurtochten en workshops voor een leuk dagje weg. Klik hier voor een actueel overzicht.

Kortom: kom snel naar het Watersnoodmuseum en ontdek het zelf.

Krekengebied

Klaar om het museum te bezoeken?

Plan hier je bezoek