Programma Open Dag 2020
Presentaties rondom het thema ‘De Ramp’
Locatie: Groepsruimte Watersnoodmuseum
10.00-10.30
Opening tentoonstelling ‘De herinnering blijft’
Deze tentoonstelling toont een selectie uit de geschonken objecten aan het Watersnoodmuseum van het afgelopen jaar.
11.00-12.00
DNA onderzoek: Hans Geldof
Hans Geldof, forensisch onderzoeker bij de politie Zeeland-West-Brabant die het DNA-verwantschapsonderzoek in Zeeland coördineert, geeft een interessante lezing. Er zijn nog steeds veel slachtoffers van de ramp van 1953 van wie de identiteit nog niet is vastgesteld. Om de identiteit te achterhalen, is het DNA nodig van de eerste en tweede generatie overlevenden van de ramp. De kans op een match is bij die groep het grootst.
12.15-13.00
Presentatie Weer en Water 1953; Fabels en feiten: Ton Donker
Ton Donker werkte vroeger bij het KNMI en vertelt over het weer en water tijdens de ramp van 1953. Hij gaat daarbij ook in op de fabels en feiten rondom dit onderwerp, want die zijn er volop.
13.15-14.00
Presentatie helikopters 1953: Jaap Schoof
Jaap Schoof vertelt het verhaal van de eerste Nederlandse helikopter, van andere buitenlandse helikopters en van kinderen die gered zijn. Er worden filmbeelden en foto’s getoond. Tevens worden er ooggetuigenverhalen vertelt van een helikopter piloot en van mensen die gered zijn door een helikopter of zagen hoe de helikopters mensen van de daken ophaalden.
14.15-15.00
Stroomgaten: Koos Hage
Koos Hage heeft het boek ‘De Atlas van de Watersnood’ geschreven. Vervolgens heeft hij een project opgezet waarbij hij alle 96 stroomgaten, die tijdens de ramp ontstonden, met paaltjes wil markeren. Tijdens de presentatie vertelt hij over de stroomgaten van de ramp en de markeringen hiervan.
15.15-16.00
Mina’s verhaal: Mina Verton
Mina was 12 jaar tijdens de watersnoodramp. Ze vertelt over haar persoonlijke verhaal van die verschrikkelijke rampnacht en de tijd er na.
Presentaties rondom het thema ‘Water en Klimaat’
Locatie: Auditorium in het Vijfde Caisson
10.30-11.00
Dutch Wavemakers gaat voor goud!: Eva den Boer
De wereld staat voor grote klimaatuitdagingen. Overal ter wereld strijdt de jeugd voor hun toekomst, veelal met een boze en demonstratieve aanpak. Dit terwijl de knappe koppen en gouden handen juist hard nodig zijn voor oplossingen in de water- en energiesector. De Dutch Wavemakers zijn topsporters en studenten die samen de volgende generatie weten te bereiken op een positieve, vriendelijke en energieke manier. Op grote sportevenementen, in Nederland en daarbuiten, verspreiden ze waterbewustzijn en inspireren ze de jeugd zich actief in te zetten voor water, energie en klimaat.
11.15-12.00
World Tsunami Awareness Day 2019 in Japan
Een groepje scholieren van de Pontes in Zierikzee mocht Nederland in september vertegenwoordigen op de ‘High School Students Summit on World Tsunami Awareness Day 2019 in Japan’. De projectgroep presenteert een bewustwordingsvideo en deelt de ervaringen van deze bijzondere reis.
12.15-13.00
Weerman: Jos Broeke
Jos broeke is weerman bij Meteo Zeeland. De presentatie gaat over klimaatverandering door de eeuwen heen.
13.15-14.00
Kennis Community Oosterschelde: Philip Drontmann en Idco Duijnhouwer
De KennisCommunity Oosterschelde houdt zich bezig met de studie rondom de toekomst van de Oosterscheldekering. Philip Drontmann en Idco Duijnhouwer vertellen hierover tijdens deze presentatie.
14.15-14.35 & 15.40-16.00
Maeslantkering: Ger Knipscheer
Presentatie over de bouw en de werking van de Maeslantkering.
14.45-15.30
KNMI: Gerard van der Schrier
De presentatie geeft een overzicht van de veranderingen in het klimaat zoals we die om ons heen zien. Hierbij komt de opwarming van de aarde aan bod, maar ook de veranderingen in het zeeijs van de Noordelijke oceaan en veranderingen in de zeespiegel. Verder gaat de presentatie in op de KNMI klimaatscenario’s die ons een vooruitzicht geven in het klimaat van 2050 en 2100 voor Nederland.
Het Kinderprogramma
Locatie: Waterzaal in het Vijfde Caisson
11.00-11.45 & 13.45-14.30
Verhalen verteller: Jan Heuseveldt
De kinderen mogen in een kring gaan zitten. De verhalen verteller deelt waargebeurde (kindvriendelijke) verhalen over de ramp. Zo wordt bijvoorbeeld vertelt over een paard die een lange tijd na de ramp zijn baasje weer terugvond.
12.00-12.45 & 14.45-15.30
Een koffer vol verhalen: Johan de Reus
Uit een oude grote koffer kunnen kinderen originele objecten uit de jaren ’50 uitkiezen en hierover vertellen. Het is een interactieve activiteit waarbij kinderen zelf aan de slag gaan met de objecten en de bijbehorende verhalen. Een echte aanrader waarbij de beleving van de kinderen centraal staat.
13.00-13.30 & 15.45-16.15
De grote water quiz: Arie Bakker
Een perfecte manier voor kinderen om hun kennis over water te testen. De winnaar van de quiz krijgt een mooie prijs die wordt uitgereikt door de jeugddirecteur van het Watersnoodmuseum.
Locatie: Koffiehoek Watersnoodmuseum
11.30-13.00
Knutselworkshops: Ria Schoof
Tijdens deze inloopworkshops leren kinderen over de geschenkwoningen die na de ramp werden geschonken. Vervolgens gaan ze aan de slag om een eigen geschenkwoning te bouwen van papier.
Workshops, demonstraties en exposanten
Locatie: Watersnoodmuseum (de hele dag)
- Demonstratie radiozendamateurs
- Workshops Waterschap: Water Werkers # junior
- Ontmoet de registratie van het Watersnoodmuseum
- Vrienden van het Watersnoodmuseum
- Nationaal Park Oosterschelde
Eten & drinken
Locatie: Watersnoodmuseum & Het Vijfde Caisson (de hele dag)
- Zeeuwse knoptaarten proeverij
- Culinaire route door de caissons (€9,50 p.p.)
- Koekhappen: maar dan net even anders
- Bakproducten van Bakker ten Hove
Tip: voor een heerlijke lunch of koffie met gebak tussendoor kunt u terecht bij onze Museumbrasserie Het Vijfde Caisson.
Muziek
Locatie: Peter Hossfeld zaal in het Vijfde Caisson
13.00-13.45 & 14.15-15.00
Shantykoor Neptunus
Muziek optreden waarbij zeemansliederen worden gezongen.