Februari 2019 – protestmarsen en oude cijfers

Duizenden scholieren en studenten gaan de straat op om aandacht te vragen voor het klimaat. De 16-jarige Zweedse scholiere Greta Thunberg reist af naar Brussel om de Euro-politici – zo schrijft de PZC – onder uit de zak te geven. Journaals en actualiteitenrubrieken besteden op televisie uitgebreid aandacht aan de acties van de ‘klimaatspijbelaars’ en ook de schrijvende pers laat zich niet onbetuigd. Het klimaat is ‘hot’.

Figuurlijk én letterlijk. Weerplaza meldt dat donderdag 25 februari de warmste februaridag in Nederland is sinds 1920. Terrasjes zijn drukbeklant en ijsverkopers doen goede zaken. In februari. Het ene na het andere warmterecord sneuvelt. De natuur is volgens bioloog Arnold van Vliet gemiddeld drie weken eerder met alles. Veel bloemen en planten komen nu al uit en door het warme weer loopt de concentratie pollen op. Slecht nieuws voor hooikoorts-patiënten.

Ook politiek is er beroering. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft bij de door het kabinet verlangde doorrekening van het klimaatbeleid oude cijfers gebruikt. Hetgeen in de praktijk betekent dat de Nederlanders een veel hogere energierekening krijgen dan hun eerder door de regering was voorgespiegeld. Voor minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat echter geen aanleiding om het klimaatbeleid drastisch aan te passen.

Greta Thunberg (27 augustus 2018), foto: Anders Hellberg – CC BY-SA 4.0

Belasting 
Paul Rosenmöller, na 16 jaar afwezigheid weer terug in de politiek, breekt in een paginagroot interview in de PZC een lans voor het voorstel van GroenLinks-partijgenoot Jesse Klaver voor invoering van een CO²-belasting voor bedrijven. ‘Ik vind het goed dat je duidelijk maakt: wij denken dat een CO²-belasting nodig is voor een effectief klimaatbeleid waarbij de rekening eerlijk wordt verdeeld, waarbij we de grote bedrijven niet buiten schot laten’, aldus Rosenmöller.

Regelmatig verschijnen artikelen over gevolgen of mogelijke gevolgen van de klimaatverandering. De autoriteiten van het Noord-Russische eiland Nova Zembla in de Barentszzee hebben de noodtoestand afgekondigd. IJsberen die normaal gesproken op het ijs in het Russische poolgebied leven, worden steeds vaker op Nova Zembla gesignaleerd, op zoek naar voedsel. Michael Sjtisov van het Wereldnatuurfonds (WWF) Rusland legt in de krant uit waarom. ‘Normaal eten ze zeehonden, maar omdat het ijs smelt hebben ze geen plek meer om te wonen en zichzelf te voeden. Daarom klimmen ze nu aan wal. Als ze daar eten vinden blijven ze.’

Scheur
Ook zijn er berichten dat het Halley-onderzoeksstation op Antarctica gevaar loopt door een enorme scheur in het landijs. Een ijsberg die ongeveer twee keer zo groot is als de stad New York dreigt af te breken. De scheur groeit volgens onderzoekers elk jaar met 4 kilometer richting het noorden. Als de ijsberg afscheurt dreigt het Halley-station – waar sinds 1956 atmosferisch en geologisch onderzoek wordt gedaan – te verdwijnen.

De klimaatverandering houdt ook het bedrijfsleven bezig. De PZC bericht over een proef van Zeeland-Connect met zelfrijdende vrachtwagens en een project om over te schakelen van diesel naar elektrisch transport. Binnen de Zeeuwse politiek gaan stemmen op om 500 miljoen euro van energiebedrijf PZEM te gebruiken om in Zeeland over te schakelen naar groene energie.

Hard nodig volgens de demonstrerende scholieren die pleiten voor een veel strenger klimaatbeleid. Want – zo staat te lezen op een van de vele spandoeken – ‘er is geen ‘Planeet B’.

Bronnen: PZC, nos.nl