Ga direct naar: Hoofdinhoud
Loading...
De Ramp

Meteen na de Ramp ligt de nadruk op de heropbouw van het land. Pas 40 jaar na de Ramp, in 1993, is de eerste officiële herdenking van de slachtoffers. Dan ontstaat ook het idee voor een plek om te herdenken: het Watersnoodmuseum.

Graffiti in de caissons

Symbolische locatie

In 1997 vindt men een mooie, passende plek voor het museum. Waar? De caissons die het gat in de dijk bij Ouwerkerk hebben gedicht. Alleen is daar al heel lang niets mee gedaan. De caissons zien er slecht uit. Zo zit er overal graffiti. Weet je dat je dat nog steeds kunt zien in het Watersnoodmuseum?

Vrijwilligers nemen pauze in het caisson

Bouwen aan het museum

Nabestaanden en vrijwilligers werken hard aan een plek om de Ramp te herinneren. Op deze foto nemen een paar van hen net even pauze. In 2001 wordt het Watersnoodmuseum dan eindelijk geopend.

Vrijwilliger wordt geïnterviewd

Verhalen met elkaar delen

In het museum komen veel vrijwilligers werken. Dit zijn vaak mensen die de Ramp zelf meemaakten. Ze vertellen elkaar verhalen over wat hen is overkomen. Anderen brengen voorwerpen naar het museum die herinneren aan de Ramp.

Koningin Beatrix bij het Watersnoodmuseum

Bij de 50-jarige herdenking is de koninklijke familie aanwezig.

Museumuitbreiding

In 2009 komen er nog drie caissons bij het museum. Door de uitbreiding kan er meer worden verteld. Denk aan de wederopbouw na de Ramp. Ook gaat het niet meer alleen over herdenken, maar ook om vooruitkijken.

Pen in de canon

In de canon

Het verhaal van de Watersnoodramp wordt landelijk steeds belangrijker. Kinderen leren erover op school. Ook wordt de Ramp onderdeel van de geschiedenis in de Canon van Nederland. Sommige museumvoorwerpen, zoals deze pen, zijn daarin opgenomen.

Vastleggen om te bewaren

In 2012 start een groot project om de herinneringen aan de Ramp te bewaren. Mensen houden interviews met overlevenden en hulpverleners. Zo deelt Piet Vreeswijk zijn herinnering aan zijn vriend Hans van Erkel.

Hoeveel mensen zijn er geïnterviewd sinds 2012?

Herdenking

Meer dan 70 jaar later leeft het verhaal van de Ramp nog steeds. Tijdens de 70-jarige herdenking in 2023 was er zelfs een recordaantal herdenkers, zowel uit Nederland als het buitenland.

"Ik ben blij dat we nu herdenken, dat helpt mij."

Bezoeker herdenking 2023 en overlevende Watersnoodramp