Tentoonstelling met kunstwerken van Harry van Kruiningen in Watersnoodmuseum Ouwerkerk

OUWERKERK – Op zaterdag 6 november 2021 opent in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk de tentoonstelling  “Kunst in tijden van de ramp en opbouw” met het werk van Harry van Kruiningen.  De tentoonstelling toont werken van Harry van Kruiningen over de ramp en de opbouw van de Deltawerken. Tijdens de opening wordt ook het speciaal voor deze tentoonstelling uitgegeven boekje “Watersnood en Deltawerken” gepresenteerd, met werk van Harry van Kruiningen over deze onderwerpen. 

Het programma bestaat uit een inleiding door Martijn Breuning, voorzitter van Stichting Harry van Kruiningen, over het leven en het werk van de kunstenaar. De officiële openingshandeling wordt verricht door Christan Zantboer, bestuurslid van het Watersnoodmuseum. Inloop van 15.00 tot 15.30 uur. Openingsprogramma van 15.30 tot 16.30 uur, met informeel samenzijn na afloop.

Tentoonstelling
De tentoonstelling bestaat uit werken van Harry van Kruiningen gemaakt na de ramp en tijdens de opbouw van de Deltawerken. Harry van Kruiningen maakte direct na de watersnoodramp werk in opdracht van het Prins Bernard Cultuurfonds om de gevolgen van de ramp te documenteren.

Later kreeg hij opdracht van de overheid om de werkzaamheden aan het Deltaplan in kunstzinnige beelden vast te leggen. De etsenseries over de watersnoodramp en de deltaweken zijn bij deze tentoonstelling te zien. In het boekje “Watersnood en Deltawerken” worden beide etsenseries ingeleid door Peter Sijnke en Fransje Kuyvenhoven.

Ets 'Zandzuiger', werk van Harry van Kruiningen

Harry van Kruiningen
Henri Adelbert Janssen werd in 1906 geboren in het Zeeuwse Hansweert (bij Kruiningen). Vanaf 1929 gebruikte hij het pseudoniem waaronder hij bekend zou worden: Harry van Kruiningen, naar zijn geboorteplaats. Hij was schilder, graficus, tekenaar, auteur, docent en illustrator van kinderboeken, cineast en monumentaal kunstenaar.

Zijn sociale betrokkenheid was groot. In de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet en maakte hij valse persoonsbewijzen. Later werd hij docent aan de Academie van Beeldende Kunsten Arnhem (nu ArtEZ). Tevens maakte hij met zijn zoon Ulco Janssen documentaires over de geschiedenis en techniek van de grafische kunst en een film over de etskunst van Rembrandt. Hij overleed in 1996.

Aanmelden
Wie bij de opening aanwezig wil zijn kan zich aanmelden tot en met 4 november via info@watersnoodmuseum.nl.

Zelfportret van Harry van Kruiningen