Tentoonstelling 'Kunst in tijden van ramp en opbouw’

Zelfportret van Harry van Kruiningen.

Momenteel is in het Watersnoodmuseum de tentoonstelling ‘Kunst in tijden van ramp en opbouw’ met etsen van schilder en graficus Harry van Kruiningen (1906-1996) te zien.

De tentoonstelling laat werken van Harry van Kruiningen zien in tijden van de ramp en de opbouw en Deltawerken. Harry van Kruiningen maakte direct na de Watersnoodramp werk in opdracht van het Prins Bernard Cultuurfonds om de gevolgen van de ramp te documenteren. Vervolgens kreeg hij later opnieuw de opdracht van de overheid om de werkzaamheden van het Deltaplan in kunstzinnige beelden vast te leggen. De twee etsenseries over de Watersnoodramp en de Deltawerken zijn bij deze tentoonstelling te zien.

In deze tentoonstelling zijn werken opgenomen die in het jaar van Ramp zijn gemaakt, met dramatische impressies, maar ook met hoopvolle beelden van de eerste wederopbouw. De tweede serie (uit 1959-1960) laat Van Kruiningens fascinatie met de heroïek en de techniek van de Deltawerken zien. Om deze twee series in context te plaatsen worden nog enkele werken uit andere, bekende grafiekseries van zijn hand getoond.

Ets 'Zandzuiger', werk van Harry van Kruiningen

Harry van Kruiningen
Henri Adelbert Janssen werd in 1906 geboren in het Zeeuwse Hansweert (bij Kruiningen), als zoon van een douanier. Vanaf 1929 gebruikte hij het pseudoniem waaronder hij bekend zou worden: Harry van Kruiningen, naar zijn geboorteplaats. Hij was schilder, graficus, tekenaar, auteur, docent en illustrator van kinderboeken, cineast en monumentaal kunstenaar: een veelzijdig en geëngageerd beeldend kunstenaar die graag experimenteerde met technieken. Zijn sociale betrokkenheid was groot. In de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet en vervaardigde hij valse persoonsbewijzen. Later werd hij ook docent aan de Academie van Beeldende Kunsten Arnhem (nu ArtEZ). Ook maakte hij met zijn zoon Ulco Janssen documentaires over de geschiedenis en techniek van de grafische kunst en een film over de etskunst van Rembrandt. In 1996 overleed hij in het Rosa Spierhuis te Laren.

Ets 'Zinkstukken', werk van Harry van Kruiningen