UK141 keert terug naar Zierikzee

ZIERIKZEE – De Urker botter van Hessel Snoek, de UK 141, speelde een belangrijke rol bij het communicatienetwerk van de Urker vissers in 1953. Jelle Visser is de huidige eigenaar van de geheel gerenoveerde originele UK 141. Hij vaart in een aantal dagen vermoedelijk dezelfde route die een gedeelte van de Urkers op 2 februari 1953 maakten.

Het Watersnoodmuseum opent op 7 juli 2021 een tentoonstelling over communicatie, waarin ook het verhaal van de Urker vissers wordt uitgelicht. Op verzoek van het museum vaart Jelle Visser met zijn botter via Amsterdam, Gouda en Dordrecht naar het rampgebied en ligt enkele dagen in de haven van Zierikzee. In ’53 stonden alle bruggen en sluizen open zodat ze direct door konden varen, nu is dat alleen ’s nachts mogelijk.

Jelle Visser en Riekelt Snoek (kleinzoon Hessel Snoek)zijn na de aankomst van deze tocht aanwezig op de boot om vragen te beantwoorden aan geïnteresseerde bezoekers. De boot ligt aan de steiger in de haven van Zierikzee, ten hoogte van de Werf en de Museumhaven Zeeland.

De UK141 komt woensdagochtend 7 juli 2021 aan in de haven van Zierikzee.

De vaartocht wordt mogelijk gemaakt door het Watersnoodmuseum en Murko Seafood te Yerseke.