Vriendenvoorzitter Ineke van Dijke ontvangt erepenning Watersnoodmuseum bij afscheid

Museum-bestuursvoorzitter Karla Peijs (l) overhandigt de erepenning aan Ineke van Dijke

OUWERKERK – In het Johan van Veen-auditorium van het Watersnoodmuseum nam Ineke van Dijke zaterdag 26 september afscheid als voorzitter van de Stichting Vrienden van het Watersnoodmuseum. Ze ontving voor haar jarenlange inzet en betrokkenheid de erepenning van het Watersnoodmuseum en gaf tevens de voorzittershamer door aan de nieuwe voorzitter, Jan Geluk uit Schuddebeurs.

Vanwege de Coronacrisis is er dit jaar geen Vriendendag, op de derde zaterdag in september, maar werd in besloten kring afscheid genomen van voorzitter Ineke van Dijke. Na 12 jaar legde zij de functie van voorzitter neer en droeg deze over aan Jan Geluk, voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD en oud-dijkgraaf van waterschap Hollandse Delta.

Bijzonder cadeau
Naast lovende woorden van sprekers als museum-bestuursvoorzitter Karla Peijs en museumdirecteur Siemco Louwerse was er ook een entree-speech van de nieuwe voorzitter. Deze gaf Van Dijke tevens een bijzonder cadeau namens De Vrienden: een glazen, gegraveerde Roemer (een zogeheten Vriendenglas), als dank voor haar inzet van 2008 tot 2020.

Van het Watersnoodmuseum kreeg de vertrekkend voorzitter de speciale erepenning uitgereikt. Slechts aan twee andere personen werd deze unieke penning eerder uitgereikt, waaronder aan voormalig deltacommissaris Wim Kuijken. De zilveren penning is voorzien van de tekst: ‘met dank voor uw jarenlange inzet en betrokkenheid’.

Donateurs
De Vrienden van het Watersnoodmuseum is een onafhankelijke stichting met donateurs die met het bijeengebrachte geld jaarlijks een bijdrage leveren aan bijzondere projecten van het Watersnoodmuseum en ook bijdragen aan speciale activiteiten en cadeautjes voor de vrijwilligers van het museum.

Van Dijke was even ‘sprakeloos’ van alle eerbetoon, maar is er wel heel blij mee, zo gaf ze te kennen. Hoewel ze haar rol als voorzitter van De Vrienden nu heeft neergelegd, blijft ze betrokken bij het museum als vrijwilliger. Met haar vader als een van de 1836 slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 een taak die ze nog lang hoopt te blijven vervullen.

Vlnr: Jan Geluk, Ineke van Dijke, Karla Peijs en Siemco Louwerse