Watersnoodmuseum trekt 100.000 bezoekers

OUWERKERK – Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk heeft donderdag 27 december 2018, de 100.000ste bezoeker ontvangen. De eer van 100.000-ste viel te beurt aan Petra Meijer uit Huizen, met haar man Bert Schaap, kinderen Sem, Stijn en Boet Schaap en ouders Marianne en Kees Meijer te gast in een vakantiehuisje in Renesse en vlak voor het einde van hun verblijf nog op bezoek in het museum.

Ze werden verrast met een persoonlijke ontvangst door directeur Siemco Louwerse waarna wethouder Jacqueline van Burg en bestuursvoorzitter Karla Peijs bloemen en cadeaus uitreikten, onder meer een rondvlucht boven het deltagebied en een schoolbezoek voor de schoolklas van de tweeling Sem en Stijn.

Met nog 5 dagen te gaan in 2018 werd het magische getal 100.000 behaald waarmee het jaar 2018 officieel het meest succesvolle jaar van het museum ooit is. De cijfers voor dit jaar laten een groei van 20% zien ten opzichte 2017 en bijna een verdubbeling ten opzichte van 6 jaar geleden (54.000 bezoekers).

Het Watersnoodmuseum blikt terug op een uitzonderlijk succesvol herdenkingsjaar. Het herdenkingsjaar ging officieel van start met de Nationale Herdenking op 1 februari 2018 in aanwezigheid van ZKH Prinses Margriet. Een herdenking waarbij honderden mensen ter plekke aanwezig waren, maar die ook vele mensen voor de buis bereikte, met de landelijke televisie uitzending verzorgd door de NOS. De openstelling van de compleet nieuw ingerichte tentoonstelling ‘Het water blijft komen. Vechten tegen de vloed van morgen’ zorgde voor een extra impuls in het aantal bezoekers.

Op educatie gebied was er voor basisscholen in Zeeland en op Goeree-Overflakkee de Watersnoodmuseumbus. Deze bus reed af en aan richting museum, in Zeeland gesponsord door de Rabobanken en op Goeree-Overflakkee door de gemeente, en haalde zo de drempel weg voor basisscholen die vaak een bezoek aan het Watersnoodmuseum lieten afhangen van het budget voor de vervoerskosten.

Het museum opende ook een tijdelijke tentoonstelling op locatie, in Colijnsplaat. De tentoonstelling van Johannis de Rijke trok ruim 1200 bezoekers; die overigens niet bij deze 100.000 opgeteld zijn, omdat dit niet in het museum in Ouwerkerk zelf was.

Al met al een herdenkingsjaar met een gouden randje, stelt ook directeur Siemco Louwerse: “Uitzonderlijk trots op de vrijwilligers en het team die dit resultaat hebben weten te bereiken. We kunnen gezamenlijk terugkijken op een indrukwekkend herdenkingsjaar, waarbij we het verhaal van de watersnood van 1953 nationaal en internationaal onder de aandacht hebben gebracht”.

“Een verhaal dat we steeds sterker weten te koppelen aan de verhalen over water vandaag de dag met betrekking tot klimaat en waterveiligheid. Dat we daarbij dan ook nog ruim 100.000 bezoekers naar Ouwerkerk weten te trekken is natuurlijk heel bijzonder. Ook in 2019 gaan we ons weer tot het uiterste inzetten om met interessante aktiviteiten het museum op de kaart te zetten. Het thema van de eeuwige strijd tegen het water is actueler dan ooit.”