OUWERKERK – De zoekactie die het Watersnoodmuseum half december vorig jaar opzette is een groot succes geworden. Doel was een volledige inboedel uit de jaren ’50 te verzamelen en dat is gelukt. De inzameling is daarom afgerond. Met de verzamelde spullen wordt nu op korte termijn de Deense geschenkwoning in het museum ingericht, zoals deze er vlak na de ramp uitzag. De woning gaat deel uitmaken van het Jeugdwatersnoodmuseum.

Het Jeugdwatersnoodmuseum wordt een interactieve kinderroute door het museum. Twee ooggetuigen, die de ramp als kind hebben meegemaakt, nemen jonge bezoekers mee in hun verhaal. Onderweg leren ze niet alleen over de watersnoodramp, maar zullen ze ook inzien dat het niet vanzelfsprekend is dat we in Nederland droge voeten hebben. Wanneer de Deense geschenkwoning, als onderdeel van de jeugdroute, net als vroegen is ingericht zal het zijn alsof de tijd daar heeft stilgestaan. Planning is dat dit onderdeel in juni 2019 klaar is: voor de jeugd, maar uiteraard zijn ook volwassenen meer dan welkom.

Vele uurtjes
De zoektocht naar spullen was, zoals gezegd, een groot succes. De vrijwilligers van de registratiewerkgroep hebben de afgelopen weken dan ook heel wat extra uurtjes in het museum doorgebracht om de tientallen geschonken spullen uit te zoeken, te registreren en een plekje te geven totdat ze straks hun permanente bestemming krijgen in en om de Deense geschenkwoning.

Er is werkelijk van alles geschonken: van bestek van het Rampenfonds tot tweepersoonsbedden en matrassen. Ook originele objecten uit geschenkwoningen kwamen binnen, zoals een thermostaat en een geschenkplaatje van een woning. Uit sommige objecten kon zelfs gekozen worden: welke ziet er nog het beste uit? Nu het Watersnoodmuseum de gehele inboedel compleet heeft kan de woning worden ingericht.

Verbouwing
Een klusteam met vrijwilligers is sinds februari druk bezig om de Deense geschenkwoning zelf ook terug te brengen in oorspronkelijke staat. Er moet veel worden geklust in de woning: het monteren van de keuken, het plaatsen van de badkamer en het verleggen van de elektra. Er worden zoveel mogelijk authentieke details terug gebracht in de woning, zoals ouderwets deurbeslag, bakelieten stopcontacten en een wasbak uit de jaren ’50. Ook wordt de woning in de stijl van vroeger behangen en worden de deurkozijnen en deuren geverfd in de originele kleuren.

Objecten en verhalen
Voor de inrichting van de Deense geschenkwoning is intussen dus (meer dan) voldoende materiaal binnengekomen, maar het museum blijft geïnteresseerd in bijzondere objecten en verhalen gerelateerd aan de watersnoodramp van ’53. Voor vragen of mogelijk interessante materialen voor het museum kan contact opgenomen worden met de registratiewerkgroep via: registratie@watersnoodmuseum.nl of via 0111-644382.

Het Jeugdwatersnoodmuseum is mogelijk gemaakt dankzij BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds, Provincie Zeeland, DELTA Zeeland Fonds, Vrienden WNM & Janivo Stichting.