
De kroon van de Deltawerken
In de Deltawet van 1958 wordt besloten dat de Oosterschelde helemaal dicht moet. Met dit idee gaan de bouwers van start.

Ze leggen eerst drie eilanden aan. Zo sluiten ze 5 kilometer van de 9 kilometer brede inham af.

Ook laten ze betonblokken in de resterende geulen vallen. De bouw gaat goed..

Protest: "Oosterschelde open"
Toch zijn niet alle mensen blij. Als de Oosterschelde dicht gaat, verandert veel zoutwater in zoetwater. Hierdoor verdwijnen veel dieren en planten. Dit is ook nadelig voor visserijen, die daardoor geen mossels en oesters meer kunnen vangen.
Bouw stopgezet
Door de onrust wordt het werk gestopt. Het plan is dat in juli 1974 wordt besloten hoe verder te gaan. De regering stelt hiervoor de Commissie Klaassesz samen. Uiteindelijk wordt pas in 1976 een besluit genomen.

Uiteindelijk wordt gekozen voor een middenweg. Hiervoor ontwerpen wetenschappers iets compleet nieuws: een doorlaatbare dam.

Op een werkeiland staat alles wat nodig is voor de bouw. Een elektriciteitscentrale, een betonfabriek, een asfaltinstallatie, werkhavens en wegen.

Er wordt dag en nacht doorgewerkt aan de enorme pijlers. Ze worden zo groot als kathedralen.
De dam in cijfers
- 2,5 miljard gulden
- 65 pijlers van 18.000.000 kilogram
- 62 schuiven
- 17 bouwjaren
- 3 sluitgaten

Officieel open
In 1986 opent koningin Beatrix dan eindelijk dit unieke bouwwerk, of beter gezegd: slúit ze de schuiven in de kering. Op het moment dat de platen op de bodem staan, zegt ze: 'De Deltawerken zijn voltooid.'