Ga direct naar: Hoofdinhoud
Loading...
Schip dicht de dijk

Wist je dat de Ramp in 1953 nog veel groter had kunnen zijn? De dijk overstroomde bij Nieuwerkerk aan de IJssel. Daardoor overstroomde bijna het hele gebied tussen Rotterdam, Den Haag, Gouda en Leiden.

Schip dicht de dijk

De mensen die hier woonden bleven veilig door Arie Evegroen. Hij dichtte met zijn schip een gat in een belangrijke dijk.

"Ik weet hoe dicht heel Holland bij zijn totale ondergang was. Niet een kameel, maar een hele kudde olifanten ging door het oog van de naald."

Wateringenieur Johan van Veen
Kaart van gebied dat bijna overstroomde

 Dubbeltje op z'n kant

Hier zie je hoe ver het water bijna kwam. Bijna overstroomde een gebied met zo'n 3 miljoen bewoners. De Hollandsche IJsselkering moest dit in het vervolg voorkomen.

Waarom werd er hier gekozen voor een kering en geen dam?

Hollandse IJsselkering

Het ontwerp in het kort: de Hollandse IJsselkering bestaat uit een sluis, twee bruggen en twee schuiven. Deze schuiven sluiten de rivier af bij hoog water. Zelfs dan kunnen veel schepen nog varen via de sluis.

Hollandse IJsselkering

In 1958 was de Hollandsche IJsselkering klaar. Toen had de kering wel maar één schuif. Er was te weinig geld voor de tweede. Die volgde dus 18 jaar later.

Dat valt op

Bij gevaarlijk hoogwater gaan de schuiven van de kering dicht. Om te voorkomen dat schepen tegen de schuiven aanvaren, worden de torens rood. Zo weten schepen dat ze uit de buurt moeten blijven.

De kering in cijfers.

  • 40 miljoen gulden bouwkosten 
  • 2 schuiven van 82 meter breed en 11,5 meter hoog 
  • Elke schuif weegt 480 000 kilogram
  • 4 torens van 45 meter hoog 
  • 4 bouwjaren