
Na de Ramp waren duizenden woningen en boerderijen beschadigd. Overlevenden waren in twee nachten alles kwijtgeraakt.

Interview Dick Sies
Dick Sies overleefde de Ramp. In 2019 gaf hij een interview over zijn ervaring: "Voor de Ramp leefde ik met mijn ouders en twee jongere zusjes in Nieuwerkerk. Na de Ramp was ik alles kwijt, mijn familie maar ook mijn huis."
Uit het buitenland kwamen woningen voor mensen uit het rampgebied. Geschenkwoningen noemen we die.
Hier kwamen ze vandaan:
- Noorwegen: 326 huizen
- Zweden: 230 huizen
- Denemarken: 72 huizen
- Oostenrijk: 206 huizen
- Finland: 15 huizen
- Frankrijk: 1 huis

Bouwpakket voor gevorderden
Hoe zet je een huis in elkaar met alleen een handleiding in het Noors? Google Translate bestond nog niet. Voor deze uitdaging stonden de aannemers bij de bouw van de woningen.

Daarnaast waren veel mensen hun huis kwijt, maar was er niet voor iedereen een woning. Daarom was er veel discussie over wie er een zou krijgen. Zou jij een keuze kunnen maken welk gezin je wel een woning geeft en welk gezin niet?

Even wennen
De geschenkwoningen zagen er heel anders uit dan Nederlanders gewend waren. Zo was er geen washok, maar wel badkamers met een toilet en douche. Dat was voor veel mensen nieuw.
"We hadden in de nieuwe woning voor het eerst een wc en warm stromend water. Toch veranderden oude gewoontes niet snel. We gingen nog steeds één keer per week onder de douche."

De geschenkwoningen werden bij elkaar gezet. Dat zorgde voor hele kleurrijke straten, met rode, groene, bruine en gele huizen. Aan de straatnamen kon je zien waar de woningen vandaan kwamen. Denk aan de Oslostraat.

Bakstenen make-over
Het uiterlijk van de woningen verandert nog steeds. Veel bewoners laten een stenen muur om hun huis heen bouwen, zoals op deze foto te zien is. Ook Dick Sies en zijn vrouw deden dat.
"Mijn nieuwe leven begon in deze woning. De foto uit Noorwegen, die bij het huis kwam, hangt er nog steeds. Die hoort bij het huis."