
Na de Watersnoodramp is één ding duidelijk: dit mag in de toekomst nooit meer gebeuren. Maar hoe houden we controle over het water?
Wie is de baas over water?
In Nederland leven we al heel lang in een onzeker evenwicht met water. In de Middeleeuwen zijn mensen meestal zelf verantwoordelijk voor hun land. Later worden dit de gemeentes, maar zij werken te weinig samen. Sinds 1798 bewaakt Rijkswaterstaat officieel de waterveiligheid in Nederland.

Wat doen we met Zuidwest-Nederland?
Jaren voor de Ramp is al hard gewerkt aan de Zuiderzeewerken. De Afsluitdijk beschermt sindsdien de noordelijke provincies tegen overstromingen. Waren er voor Zuidwest-Nederland geen plannen?
Bestaat het Deltaplan al voor de Ramp?
Een gewaarschuwd mens...
Ingenieur Johan van Veen waarschuwt al vroeg voor de zwakke punten aan de zuidelijke kust. Volgens zijn dochter heeft hij zelfs al twee oplossingen klaarliggen.
Een commissie, een plan, een wet
De Ramp heeft Nederland eindelijk wakker geschud. Minister Jacob Algera vormt een commissie om oplossingen te bedenken. Meerdere specialisten werken het Deltaplan van Johan van Veen nu verder uit. Worden hun adviezen officieel opgevolgd?

Van advies naar plan
Ja! Dankzij Jacob Algera en zijn commissie is de Deltawet een feit. Het Deltaplan is niet meer alleen een advies, maar moet nu worden uitgevoerd. Hierboven zie je alle Deltawerken uit het plan.

In 1986 is de Oosterscheldekering klaar. Daarmee is het Deltaplan helemaal uitgevoerd. Maar klaar zijn we niet. Het Deltaprogramma wordt steeds aangevuld. Zo zorgen we ervoor dat Nederland ook in de toekomst veilig is voor water.
"Samen werken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat."