Ga direct naar: Hoofdinhoud
Loading...

Hoog water

Op zaterdag 31 januari staat op vele plekken al gevaarlijk hoog water. In Kruiningen staat het rond 17:00 uur al 3.66 meter boven NAP. Pontjes en schepen varen niet meer uit. Wisten de mensen niet wat het gevaar was?

Kapotte dijk

Het is niet zo gek dat de bevolking zich geen zorgen maakt. Tijdens de oorlog werden delen van Zeeland onder water gezet door de Duitsers en de geallieerden. Bijvoorbeeld op Schouwen-Duiveland. Ze verwachten dat het ongeveer hetzelfde zou zijn.

Kapotte dijk
Gat in zeedijk richting Den Osse voorbij havenhoofd

Zelfs bestuurders denken dat er geen reden is voor paniek. Toch denkt niet iedereen er zo over. Al voor de Tweede Wereldoorlog waarschuwen experts dat de dijken niet goed genoeg zijn.

Johan van Veen

Doordrammer

Ingenieur Johan van Veen voorspelde de Watersnoodramp. Toch nam bijna niemand hem serieus. Ze vonden hem maar irritant. Zijn dochter vertelt...

Doorgebroken dijk

De aandacht in de politiek ging na de Tweede Wereldoorlog eerst naar het opnieuw opbouwen van het land. Dijken kwamen pas daarna. Ook was er weinig samenwerking tussen verschillende gemeentes. Iedereen bewaakte alleen zijn eigen dijk.

"De Rijksoverheid was op de hoogte van de belabberde staat van de dijken. De zwakke plekken waren bij wijze van spreken op de kaart ingetekend. Maar met die kennis is niets gedaan."

I. Flameling in: De Ingenieur, 2003

Dus waarom was de Ramp zo groot?