Ga direct naar: Hoofdinhoud
Loading...

Het Museum

Wat gebeurde er tijdens de Watersnoodramp in 1953? En hoe zorgen we dat we in deze tijd veilig met water samenleven?

Ontdek het antwoord op deze vragen in ons museum. Reis van het verleden naar de toekomst.   

Het laatste stroomgat

In 1953 brak de Noordzee op veel plekken door de dijken heen. Via de grootste gaten stroomde het water dag en nacht naar binnen en buiten. Deze stroomgaten dichtte Nederland met caissons, grote betonnen bakken. Het Watersnoodmuseum ligt in de caissons waarmee het laatste stroomgat werd afgesloten. Een bijzondere plek.

De Rampnacht

In caisson 1 delen we de verhalen over de Ramp zelf. Waar kwam de storm vandaan? En hoe probeerden mensen zichzelf in veiligheid te brengen?

In caisson 2 staan de gevolgen en de emoties centraal. Wie overleefden de Ramp niet? Wie kwamen in actie om de overlevenden te helpen?

Gevecht tegen water

Hoe bouw je alles weer op na een ramp? Is water in deze tijd nog steeds gevaarlijk? En wat is de rol van Waterbouwers in Nederland? In caisson 3 en caisson 4 duiken we hier dieper in.

Het Jeugdwatersnoodmuseum

Ben je jonger dan 16 jaar? Dan hebben we speciaal voor jou het Jeugdwatersnoodmuseum. Volg leuke routes door het museum en leer zo meer over de Ramp en water. Elke route heeft zijn eigen dingen om te doen en te ontdekken! 

Omgeving vol natuur

Ook rondom het museum is van alles te ontdekken. Al het water en zout in de omgeving zorgt voor bijzondere natuur. Van vogels en zeekraal tot zeldzame orchideeën, je vindt het vlakbij het museum. Of ontdek bijvoorbeeld wat getijdenpoelen zijn!

Watergezicht app

Op pad met de app

Zin in een rondleiding? Met de gratis WATERgezicht app van het museum volg je een audiotour door de caissons. 

Wil je meer weten over de omgeving? In de app staan ook routes voor wandelingen of fietstochten. Onderweg hoor je via de app verhalen over de Ramp en de geschiedenis van water in Nederland.  

Download de app voor Android of voor Apple. 

Schouwe Duiveland - stroomgaten project paaltje

Zoek de stroomgaten

In totaal waren er na de Ramp 96 stroomgaten. De plek van het museum is dus niet de enige! Op elk van deze plekken staat nu een paaltje dat herinnert aan hoe de zee door de dijken brak. Ga op pad langs de stroomgaten en ontdek meer verhalen over de Ramp.