Project 'Stroomgaten Markering 1953'
96 stroomgaten
Tijdens de Watersnoodramp in 1953 sloeg het water 377 gaten in de dijken in Nederland. Door 96 van deze gaten stroomde het water voor lange tijd dag en nacht naar binnen en buiten. Deze diepe gaten waren moeilijk te dicht te maken.
Vandaag is er niets meer van deze stroomgaten te zien. De gaten in de dijken zijn gerepareerd en door de Deltawerken lijkt de kans dat het opnieuw fout gaat kleiner dan ooit. Toch is het goed om te herinneren hoeveel schade het water vroeger aanrichtte.
Koos Hage maakte de Ramp mee toen hij 6 jaar was. Hij verloor zijn moeder en oudere zus aan het water toen hun boerderij in Stavenisse overstroomde.
In 2013 begon Koos Hage met een project om alle stroomgaten weer zichtbaar te maken en de Ramp te herinneren. Op de plekken waar vroeger de stroomgaten waren, zette hij paaltjes van basalt op de nieuwe dijken neer. Vanaf daar kun je zowel uitkijken op het land als op het water. Op deze paaltjes staat niet alleen waar het stroomgat vroeger was, maar ook wanneer deze is gerepareerd.
In Zierikzee, Stavenisse, Willemstad en Halsteren staan ook grotere stenen. Deze regiostenen laten zien waar je de paaltjes van de stroomgaten kunt vinden en hoeveel mensen er slachtoffer werden van de Ramp in dat gebied.
Als je vandaag de vroegere stroomgaten bezoekt, probeer jezelf dan voor te stellen hoe groot de schade was in 1953.