Omgeving

Sporen in het landschap
De Watersnoodramp van 1953 heeft diepe sporen getrokken in het landschap van Schouwen-Duiveland. Maandenlang is het zeewater met het getij in en uit de polders gestroomd en daardoor zijn diepe geulen ontstaan. Dat zijn nu prachtige met riet en bos omzoomde kreken waar bezoekers op allerlei manieren van de natuur kunnen genieten.

Krekengebied Watersnoodmuseum
Krekengebied

Het krekengebied bij Ouwerkerk is een paradijs voor dieren. De inlaag tussen de Oosterschelde en de Grote Kreek vormt bij hoog water een vluchtplaats voor vogels. Door het zoute karakter groeit er zeekraal en zeeaster in het gebied. De hogere delen – die niet zout zijn – herbergen zeldzame orchideeën.

Speurtochten
Voor de allerkleinste bezoekers (tot 8 jaar) is er een fotospeurtocht. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen in het museum een speurtocht met vragen volgen. Na afronding zijn ze geslaagd als Waterambassadeur en ontvangen ze een mooi certificaat.

Kanoën
In het gebied zijn tal van recreatiemogelijkheden. Bezoekers kunnen zonnen op de ligweiden, wandelen langs de waterkant of zwemmen en kanoën op de grote kreek. Bureau Zeeweringen, Rijkswaterstaat en drie ondernemingen in en rond Ouwerkerk hebben de afgelopen vijf jaar van alles gedaan om het gebied nog aantrekkelijker te maken.

Er zijn informatiepanelen geplaatst over de geschiedenis, de sporen die de ramp na heeft gelaten en de flora en fauna van het gebied. Er zijn speel- en vrijetijdsvoorzieningen gerealiseerd en in het gebied zijn aantrekkelijke wandel- en fietspaden aangelegd. Deze zijn ook voor minder mobiele bezoekers goed toegankelijk. Voor meer informatie: www.krekengebiedouwerkerk.nl

Om de historie van de dijkenbouw zichtbaar te maken heeft Projectbureau Zeeweringen aan de buitenkant van de dijk bij het Watersnoodmuseum een ‘museumglooiing’ gemaakt. Bezoekers kunnen daar precies zien welke materialen vroeger zijn gebruikt bij het bouwen van dijken en door welke materialen en technieken die vervangen zijn.

Ontdek het krekengebied Museumglooiing
Museumglooiing

Brasserie
Naast het Watersnoodmuseum is Brasserie De Vierbannen gevestigd. De menukaart van de brasserie is laagdrempelig. Letterlijk, want bezoekers hoeven er de trap niet voor op. Wie er eens goed voor wil gaan zitten kan de trap beklimmen – of de lift nemen – naar het restaurant. Daar is de kaart uitgebreider en iets verfijnder dan op de begane grond. En het uitzicht reikt net iets verder…

Kampeerterrein
Iets verderop is kampeerterrein De Vier Bannen te vinden, in een vogelrijk gebied en omringd door water en bos. De camping is een prima uitvalsbasis om in de omgeving te gaan vissen, zwemmen, sportduiken, wandelen en fietsen. De plaatsen op de camping zijn ruim en bieden veel privacy. De comfortplaatsen zijn voorzien van stroomaansluiting, watertoevoer, riolering en wifi.