Kennis voor experts
Ben je een expert op het gebied van waterkennis? Dan helpen wij je graag op weg om nog meer de diepte in te duiken.
Collectie Watersnoodmuseum
In onze collectie zitten veel bijzondere archieven, verhalen en voorwerpen die normaal niet in het museum te zien zijn. Denk aan foto's, interviews en onderzoeksrapporten.
Het is mogelijk om deze archieven en voorwerpen in het echt te bekijken. Je maakt dan een afspraak om in het museum op bezoek te komen. Onze collectiemedewerkers laten je de voorwerpen uit de collectie zien waar je interesse in hebt.
Heb je interesse iets uit deze collectie te bekijken?
Publicaties van het International Institute for Land Reclamation and Improvement (ILRI)
Na de Watersnoodramp was veel land onvruchtbaar geworden door verzilting. Toch was er veel kennis beschikbaar om deze schade binnen 1 jaar terug te draaien. Door afwatering en uitspoeling van het zout kwam de voedselproductie opnieuw op gang.
Onder de indruk van het vlugge herstel, besloot het W.K. Kellog Foundation 1,25 miljoen gulden te doneren. Met dit geld moedigden ze verder onderzoek en verspreiding van kennis aan, om zo de internationale voedselproductie te verbeteren. Als gevolg werd in 1955 het ILRI opgericht. Jarenlang verzamelden zij veel kennis op het gebied van landbouw, afwatering en irrigatie.
Nu leeft het ILRI verder in Wageningen University & Research (WUR). In 2023 schonken zij de waardevolle onderzoeken van het ILRI aan het Watersnoodmuseum. Deze publicaties zijn op aanvraag bij ons te bekijken.
Nog steeds zet het WUR zich in voor internationaal onderzoek, onderwijs en verbinding. De klimaatveranderingen van nu komen met ingewikkelde problemen. Het WUR hoopt daarom net als vroeger zoveel mogelijk kennis en experts met elkaar in contact te brengen.
Archieven
Ben je op zoek naar kennis en beeldmateriaal over de watergeschiedenis van Nederland? De collectie van het Watersnoodmuseum is niet de enige plek waar je dit kan vinden.
Onderzoek en onderwijs
Er zijn veel organisaties die onderzoek doen naar klimaatverandering, zeespiegelstijging en duurzame manieren om hiermee om te gaan. Deze organisaties en onderzoeken zijn een waardevolle bron van waterkennis.
Delta Wealth
Welke aanpassingen heeft de Zuidwestelijke Delta nodig om voor lange tijd de uitdagingen van klimaatverandering te doorstaan? Dit is een van de grootste vragen van het Delta Wealth project. Om deze vraag te beantwoorden, werken veel verschillende experts samen.
Delta Wealth onderzoekt 3 mogelijke richtingen van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging:
- Beschermen gesloten
- Beschermen open
- Zeewaarts
Delta Wealth bekijkt ook mogelijkheden om deze richtingen te combineren.
Floating Future
Door extreem weer en zeespiegelstijging lijkt water steeds meer terrein te winnen op de mens. Waar moeten we in de toekomst leven?
Het Floating Future project onderzoekt de voordelen en nadelen van drijvende steden en infrastructuur. Hoe werkt het op technologisch gebied? Is het economisch haalbaar? En wat zouden de gevolgen zijn voor het alledaagse leven?
Delta Climate Center
De Delta Climate Center zet zich in voor een duurzame toekomst voor delta’s over de hele wereld. Hier dragen ze aan bij door onderzoek te doen en onderwijsprogramma’s te ontwikkelen. Alles in samenwerking met bedrijven, overheden en inwoners.
Welke rol spelen water, energie, voedsel en biogrondstoffen in een klimaatbestendige en welvarende delta?
Het KNMI
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut houdt zich al lang bezig met weer, klimaat en seismologie in Nederland. Ze houden niet alleen metingen, maar doen ook onderzoek naar de bredere betekenis. Welke gevolgen hebben extreem weer, klimaatverandering en aardbevingen op de veiligheid in Nederland?
Het kenniscentrum van het KNMI staat vol met wetenschappelijke publicaties en klimaatdata.
Living Lab Schouwen-Duiveland
Het Living Lab Schouwen-Duiveland zoekt vernieuwende oplossingen voor ingewikkelde uitdagingen op het gebied van water, voedsel, onderwijs en bestuur. Veel partijen werken hier samen om kennis te ontwikkelen en te delen.
Het Living Lab Schouwen-Duiveland heeft een digitale bibliotheek met onderzoeksresultaten en wetenschappelijke publicaties. Ook organiseren ze vaak kennisbijeenkomsten en excursies.