Ga direct naar: Hoofdinhoud
Loading...

Adriaan Duiveman

De strijd tegen het water zit diep in de Nederlandse identiteit. Maar hoe houdbaar is dat beeld als de zeespiegel verder stijgt? Postdoc Adriaan Duiveman van Corvus Historical Consultancy aan de KU Leuven zoekt welke verhalen Nederlanders nog meer vertellen over hun relatie met het water.

"De ‘strijd’ tegen het water is een heel sterk verhaal."

Waarom is jouw onderzoek belangrijk?

Verhalen sturen hoe we als samenleving denken en handelen. Als we onszelf zien als strijders tegen het water, dan handelen we alsof de zee onze vijand is. Dat is een heel sterk verhaal. Het bepaalt wat we wel en niet willen. In dit verhaal voelt ruimte maken voor het water binnen onze dijken als ‘opgeven’ of ‘terugtrekken’. Want in een oorlog geef je geen land prijs.

Tegelijkertijd kunnen we misschien niet overal het water uit het land blijven 'knokken'. Kunnen we daar een ander verhaal vertellen om mensen samen te brengen voor de huidige uitdagingen? De Nederlandse geschiedenis zit vol met voorbeelden van gemeenschappen die leefden mét het water. Ik hoop dat we kunnen leren van de verhalen die zij vertelden.

Wat wil je over 5 jaar hebben bereikt?

Over 5 jaar ben ik nog steeds bezig met hoe het verleden doorwerkt in het heden, maar misschien onderzoek ik dan een ander thema. Ik ben nieuwsgierig of de theorieën over de Grote Verhalen ook werken bij andere maatschappelijke problemen. De woningnood, bijvoorbeeld. Welk verhaal zouden we daar over kunnen vertellen om de crisis op te lossen?

Bezoekadres

Weg van de Buitenlandse Pers 5, Ouwerkerk

Openingstijden

Open van 10.00 tot 17.00 uur. 
Tussen 1 november en 31 maart zijn het museum en de brasserie Vijfde Caisson op maandag gesloten.

Op 23 en 30 december: geopend
Op 25 december en 1 januari: gesloten