Stichting Beheer Watersnoodmuseum
Stichting Beheer WatersnoodmuseumDe stichting behartigt een sociaal belang en stelt zich zonder winstoogmerk ten doel om de collectie van museale voorwerpen te verwerven, bewaren, beheren, uit te breiden en in bruikleen te geven aan Stichting Nationaal Monument Watersnood 1953 zolang deze Stichting het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk in stand houdt en exploiteert.
Tot dit doel behoort niet het doen van uitkeringen aan de oprichter of aan hen die deel uitmaken van organen van de stichting.
RSIN: 859684660
Contactgegevens: directie@watersnoodmuseum.nl
Bezoekadres: Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305RJ Ouwerkerk
Bestuurders
Het bestuur van de stichting bestaat uit:
Karla Peijs, Harmelen (voorzitter)
Hermineke van Bockxmeer, Nootdorp (secretaris)
Christan Zantboer, Renesse (penningmeester)
Rein van der Kluit, Middelburg (bestuurslid)
Job van der Sande, Hunbach, Zwitserland (bestuurslid)
Hein van der Loo, Zwijndrecht (bestuurslid)
Hein van Stokkom, Geertruidenberg (bestuurslid)
Carola de Vree - van Wagtendonk, Delft (bestuurslid)
Jacco van Maldegem, Westkapelle (bestuurslid)Alle bestuurdersleden zijn onbezoldigd.
Beleidsplan
Link naar complete beleidsplan 2022-2024
Hoofdpunten:
Inleiding
Sinds 2016 heeft Nederland een Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953. De toenmalige minister van Infrastructuur en Milieu heeft deze status aan het Watersnoodmuseum verleend vanwege het belang van het museum als plaats van herinnering aan de ramp van 1953. Maar evenzeer omdat het museum meer doet dan alleen terugkijken. De blik is ook op het toekomstige waterbeheer gericht: overstromingsrisico’s, klimaatverandering en zeespiegelstijging. Zo wordt inzichtelijk gemaakt dat de strijd tegen het water nooit ophoudt en ook niet typisch Nederlands is.
Om die taken in de toekomst nog beter te kunnen vervullen heeft het museum in 2019 het naastliggende pand in eigendom verworven om daar een kenniscentrum en (extra) expositieruimte in te richten. Ook wordt in het pand een museumbrasserie geëxploiteerd.
Deze uitbreiding brengt extra financiële risico’s met zich mee. Om het voortbestaan van het museum en zijn activiteiten te garanderen is de gehele collectie in 2019 (zowel voorwerpen als multimediabestanden) in een aparte stichting ondergebracht: Stichting Beheer Watersnoodmuseum.
Deze stichting staat los van de Stichting Nationaal Monument Watersnood 1953 die verantwoordelijk is voor de exploitatie en het in stand houden van het museum (zie bijlage I voor het beleidsplan). De financiën van beide stichtingen zijn volledig gescheiden.
Uiteraard werken de stichtingen ook samen. Bij de opzet is er voor gekozen een deel van de beheerskosten bij het museum te laten. De stichting beheer richt zich meer op de verwerving van de collectie; deze zal dan ook schenkingen, donaties en dergelijke ontvangen. De verwerving van de collectie is in lijn met de activiteiten van het museum. Verder zijn in gezamenlijkheid richtlijnen ontwikkeld voor het uitbreiden van de collectie en het aanvaarden van nalatenschappen en schenkingen.
In dit (eerste) beleidsplan beschrijft het bestuur de doelstelling, ambities en feitelijke werkzaamheden voor de komende periode, de inkomsten en uitgaven en de wijze van verantwoording. Daarnaast is feitelijke informatie opgenomen.
Het beleidsplan heeft betrekking op de periode januari 2022 – december 2024.
Doelstelling, ambitie en feitelijke werkzaamheden
De ambitie van het bestuur is de museumcollectie op een professionele en respectvolle manier te behandelen en te ontsluiten voor het publiek. De komende jaren geeft het bestuur met de volgende activiteiten invulling aan de statutair vastgelegde doelstelling:
- de collectie om niet ter beschikking stellen aan het museum (op basis van een overeenkomst);
- beheer bestaande collectie: inventariseren/digitaliseren, archiveren, catalogiseren, opslaan en onderhouden/conserveren (kosten worden deels door het museum gedragen);
- de collectie uitbreiden en verbreden met onder meer objecten, boeken, kranten alsook beeld- en geluidsfragmenten. Die hebben niet alleen betrekking op de Watersnood van 1953 maar ook op toekomstige gevolgen van klimaatverandering en zeespiegelstijging;
- de collectie toegankelijk maken voor een breed publiek en in het bijzonder voor de jeugd, met tentoonstellingen, digitale middelen en nieuwsbrieven;
- het tijdelijk uitlenen van objecten aan andere partijen;
- het, in nauwe samenspraak met het museum, opstellen van een collectiebeleid alsook richtlijnen voor het aanvaarden van nalatenschappen en schenkingen (gereed, zie bijlage II);
- het aanvragen van een Anbi C status om het schenken aantrekkelijk te maken..
Inkomsten en uitgaven
De stichting is opgericht om de (bijzondere) collectie te behouden in het geval van een deconfiture van het museum; het is een “veiligheidsmaatregel”. De activiteiten zijn daar op toegespitst: beheer en acquisitie.
Vanuit die visie is er ook voor gekozen dat het museum zo veel mogelijk kosten draagt. Werkzaamheden worden verricht door vrijwilligers en waar nodig wordt een beroep gedaan op de medewerkers van het museum. Er is dan ook geen sprake van personeels- en bureaukosten.
De financiën van museum en stichting beheer zijn gescheiden; beide kenen een eigen begroting en jaarrekening. Gezien de gekozen constructie zijn die van de stichting beheer beperkt in omvang.
De relatie tussen beide stichtingen is in bijlage III schematisch weergegeven.
Het vermogen van de stichting bestaat momenteel (fysieke) objecten en gedigitaliseerde bestanden met een emotionele waarde, geld gaat er slechts in beperkte mate om. Het fysieke beheer van die goederen is hierboven al beschreven (§ 2).
Na het verkrijgen van de Anbi C status zal ook ingezet gaan worden op het werven van financiële middelen om te collectie uit te kunnen breiden.
De stichting mag niet meer vermogen aanhouden dan redelijkerwijs nodig is voor de activiteiten. In geval van vereffening komt een eventueel batig saldo ten goede aan een algemeen nut beogende instelling met een soortgelijke doelstelling.
De inkomsten van de stichting zullen straks bestaan uit subsidies en donaties in de vorm van schenkingen (zowel geld als goederen), giften, erfstellingen en legaten. Ook kan een beroep worden gedaan op de (onafhankelijke) Stichting vrienden van het Watersnoodmuseum voor ad hoc bijdragen.
Daarnaast kan de stichting actief fondsen werven om de doelstellingen te realiseren. Hierbij valt onder meer te denken aan: inventariseren en benaderen van mogelijke sponsors (zowel voor meerjarige als ad hoc ondersteuning), mailingen, publiciteit zoeken, crowdfunding en het bieden van maatwerk. Ook giften in natura (bij voorbeeld specifieke dienstverlening) worden geaccepteerd.
De uitgaven die de stichting doet betreffen de kosten voor beheer en opslag van de collectie, verzekeringspremie, inventarisatie, digitalisering en het breed toegankelijk maken. Het museum draagt hier aan bij. Ook zijn middelen nodig voor uitbreiding van de collectie.
Bestuurders en beleidsbepalers van de stichting doen hun werk pro Deo; wel is het mogelijk gemaakte kosten vergoed te krijgen.
Verantwoording
Het bestuur van de stichting legt op de volgende wijze verantwoording af over werkzaamheden en activiteiten:
- jaarlijks wordt een financieel verslag uitgebracht. Daarnaast brengt het bestuur een jaarverslag uit met daarin een samenvatting van het gevoerde beleid. Beide worden op de eigen website gepubliceerd;
- (belangrijke) aanwinsten, schenkingen, vondsten en dergelijke worden op de website en/of in de nieuwsbrief van het museum gepresenteerd;
- het publiceren van persberichten.
Informatie rechtspersoon
rechtsvorm: | stichting |
statutaire naam: | Stichting Beheer Watersnoodmuseum |
statutaire zetel: | gemeente Schouwen-Duiveland |
datum akte van oprichting: | 30-01-2019 |
inschrijving handelsregister: | 30-01-2019 |
activiteiten (SBI): | 7490 - overige specialistische zakelijke dienstverlening |
bezoekadres: | Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk |
telefoon | 0111 - 644 382 |
website | |
bankrekening | NL61 RABO 0189 5740 11 |
Samenstelling bestuur
Zie Bestuurders
Jaarrekeningen en verslagen
Jaarrekening 2021 Stichting Nationaal Monument Watersnood 1953 (nog geen jaarrekening van Stichting Beheer)
