Word vrijwilliger

Het museum heeft een kleine betaalde staf, maar draait grotendeels op ruim honderd vrijwilligers. Zij zorgen voor de kassa, de museumwinkel en de koffiehoek, zijn suppoost, organiseren tentoonstellingen of richten deze in, onderhouden en beschrijven de collectie, verzorgen rondleidingen en presentaties, zijn betrokken bij de educatie of de verhalen van getuigen, verrichten de administraties, verzorgen inkoop en contacten met partners, collega-musea en andere betrokkenen. Kortweg: zij zorgen ervoor dat alles gebeurt om een goed bezocht museum soepel te laten draaien.

 

Vrijwilligersfuncties

 • Allround medewerker museum: entree, lopend suppoost, koffiehoek, winkel.
 • Vertaler Engels: het vertalen van de website.
 • Vertaler Duits: het vertalen van de website, de museumgids en andere informatievoorzieningen.
 • Vertaler Frans: het vertalen van de website, de museumgids en andere informatievoorzieningen.
 • Rondleider: het rondleiden van groepen in het museum en het geven van een inleiding. Men begint altijd eerst als allround medewerker van het museum en leest zich goed in in het onderwerp.
 • Medewerker technische dienst: het verrichten van hand en spandiensten. Ook zijn wij altijd op zoek naar mensen met vakkennis op het gebied van elektra en techniek.
 • Vrijwilliger projecten: ondersteuning bij lopende projecten, onder andere het Oral History project en de ontwikkeling van het Nationaal Kenniscentrum.
 • Vrijwilliger Digitaal Museum: ondersteuning van de ontwikkeling van het Digitaal Museum, onder andere de sociale media, de website en de museum route app.
 • Vrijwilliger Educatie: uitwerken van educatieve programma’s voor het Basisonderwijs en het Voortgezet Onderwijs.

Functies beschikbaar in Het Vijfde Caisson:

 • de tuin (helpen/ondersteunen van de professionele tuinman bij onderhoud en dergelijke)
 • klein technisch onderhoud (we hebben afspraken met bedrijven voor het reguliere onderhoud, maar bij kleine(re) klussen zouden we graag vrijwilligers inzetten. De uitbreiding met het Vijfde Caisson vraagt daarom ook uitbreiding van onze (huidige) technische werkgroep.
 • gastvrouw/gastheer voor in de brasserie en op terras (ondersteunen van de horecakrachten, geen zwaar sjouwwerk)
 • inleiders (groepen in de tuinzaal (benden) het basisverhaal van ons museum en de watersnood doen waarna ze op eigen gelegenheid een bezoek kunnen brengen aan het museum)
 • keuken(hulp) ter ondersteuning van de koks
 • ochtendploeg brasserie (We willen de brasserie openen om 09.30 uur, voordat het museum opent. Het betreft dan werkzaamheden gedurende koffietijd met een ruim aanbod aan gebak. Ook daar kunnen vrijwilligers worden ingezet).

Wie belangstelling heeft voor een vrijwilligersfunctie kan gezellig langs komen of bellen/mailen voor nadere informatie of een kennismakingsgesprek via 0111-644382 of info@watersnoodmuseum.nl

Verhalen van onze vrijwilligers

Het Watersnoodmuseum verveelt nooit

“Al fietsend over dit mooie eiland kwamen we langs die enorme betonnen blokken die daar ogenschijnlijk zo lukraak in de dijk verscholen lagen. Dit was voor ons de eerste kennismaking met het Watersnoodmuseum en mijn vrouw en ik waren op slag ‘verkocht’. De doelstelling: herinneren, leren en vooruitkijken in combinatie met de watersnoodramp van 1953 sprak erg aan. Ook de aandacht voor klimaatverandering en de gevolgen voor de samenleving komen op een gebalanceerde wijze aan bod.

Al snel werden wij vrijwilliger en werd ik geronseld als penningmeester van de stichting Vrienden Van Het Watersnoodmuseum en samen met het bestuur zoeken wij goede bestedingen voor vrienden donaties. Recentelijk hebben wij een ruime bijdrage gegeven aan de “waterwerkplaats” in caisson 4.

Tijdens mijn werkzaamheden loop ik nog steeds met plezier door het museum en ook tijdens onze fietstochten gaan we even langs voor koffie en een kort bezoek.”

Floris de Nie, vrijwilliger, vriend en vertaler

Zeeuwse geschiedenis door geven aan de volgende generatie

“Sinds een kleine 3 maanden ben ik actief als vrijwilliger in het Watersnoodmuseum.  Mijn oma en vader hebben de ramp in Kruiningen meegemaakt. Tijdens mijn vorige werk ben ik bij speciale gelegenheden meerdere keren bij dit museum aanwezig geweest. Ik lever graag een bijdrage om dit stuk Zeeuwse geschiedenis door te geven aan de volgende generatie. In het museum help ik bij de entree, koffiehoek, winkel en als suppoost. Ik vind het leuk om met mensen van verschillende leeftijden en nationaliteiten om te gaan, zodat ze door het bezoek aan het museum met meer inzicht en een mooie herinnering naar huis gaan.”

Mirjam Schouwenaar, vrijwilliger entree, koffiehoek en winkel

Benieuwd hoe het is om vrijwilliger te zijn?

En nog ca. 135 andere vrijwilligers

Het jaarlijkse vrijwilligersuitje

Enthousiast geworden? Kom gezellig langs of neem contact met ons op via 0111-644382 of info@watersnoodmuseum.nl